♥ Virmalan Turmaliini

Nimi Virmalan Turmaliini "Ture" Rekisterinumero VH17-018-2110
Rotu, skp suomenhevonen, ori Kasvattaja Virmaveden Hevostila, VRL-06858
Säkä, väri 157cm, ruunikonpäistärikkö (Ee/Aa/Rr) Omistaja Hirttivaara, VRL-05594
Syntymäaika 22.11.2017, Suomi Painotuslaji yleisratsastus
Ikä, ikääntyminen 16v (05/21)*, n. 3kk=1a** Koulutustaso ko. heB re. 90cm
Saavutukset SLA-II, SV-III

* Täyttänyt 3v 22.02.2018 / ** 3v asti n. 1kk=1a :: virtuaalihevonen / a sim-game horse

✝ Kuollut 01.08.2021
(lopetettu ähkyn vuoksi)


© tallin omaisuutta

Siinä se vihdoin oli - ensimmäinen virmaveteläinen Hirttivaaran tallissa! Virmalan Turmaliini, tuttujen kesken Ture, on tilausvarsa, jonka isäksi valikoitui nuori ruunikko ratsunalku Virmalan Turmelus ja emäksi eksoottisempi rautiaanpäistärikkö Ulapan Kuunvalssi. Varsan syntymää odotettiin innolla ja jännitimme, periyttäisikö Valssi-tamma varsalleen hieman erikoisemman värinsä. Hyvin kävi ja Ture osoittautui päistäriköksi, ollen näín ensimmäinen tämän värinen hevonen Hirttivaaran tallissa. Varsa-aikansa Ture sai viettää kasvattajansa luona, mutta vieroituksen jälkeen se muutti meille suomenhevoslaumamme jatkoksi. Kunhan Ture oppii ratsun tavoille, sen kanssa tullaan kilpailemaan koulu- ja esteratsastuksessa.

Hoitotilanteissa Ture on ihan peruskiltti, joskin välillä hieman vomakastahtoinen ori. Se kyllä antaa tehdä kaikki perushoitotoimenpiteet ilman suurempia mutinoita, jos hoitaja vain on reipas eikä anna orin hyppiä nenille. Jos Ture huomaa hoitajan olevan arka, se ottaa tilanteesta kyllä kaiken hyödyn irti. Vedestä ori ei pidä, joten pesulle joutuessaan se saattaa steppailla ja kuopia vesikarsinan lattiaa minkä ehtii. Suihkutoimitukset kannattaakin pitää kaikkien mielenterveyden vuoksi toimittaa vain tarpeen vaatiessa ja pitää ne mahdollisimman ripeinä. Nihkeällä sienellä pyyhkimistä Ture sietää paremmin, kunhan silloinkaan vettä ei pääse lirisemään pitkin lattioita. Varusteita pukiessa harvemmin tulee ongelmaa reippaan käsittelijän kanssa.

Taluttaessa Ture on perusreipas ja -kuuliainen, jos taluttaja on tuttu ihminen ja tietää orin metkut. Ori jää mielellään huutelemaan tammoille, mutta kunhan ori ei saa tilaisuutta jäädä pällistelemään potentiaalisia morsmaikkuja pitkäksi aikaa, matka jatkuu pientä huutelua lukuun ottamatta melko rauhallisissa merkeissä. Tarhaan päästettäessä Ture voi välillä olla hieman malttamaton, mutta tarhasta hakiessa se yleensä tulee juoksujalkaa vastaan portille.

Ratsuna Ture liikkuu eteenpäin melko hyvin omalla moottorillaan. Joskus orilla on kiukkupäiviä, jolloin se saattaa yrittää pysähdellä ja kieltäytyä liikkumasta haluttuun suuntaan, mutta jos nämä pysähtelyt osaa ennakoida tai niistä ei tee mitään suurta numeroa, ori lopettaa pelleilyn ja jatkaa työntekoa reippain mielin. Ture tylsistyy helposti, jos sen kanssa tehdään liian kauan samaa harjoitusta. Se myös kiukustuu, jos sitä komentaa tilanteeseen nähden liian ankarasti. Kouluratsuna Ture on melko peruspuksutin, joka tekee siltä pyydetyt asiat ajoittaisia edellä mainittuja oikuttelujaan lukuun ottamatta lähes mukisematta. Sanomattakin on selvää, että tutun ratsastajan kanssa ja yhteistyön sujuessa orista saa sen parhaat puolet esiin. Esteillä Ture on ehkä aavistuksen herkempi kuin sileällä mentäessä, mutta silti erittäin toimiva. Turella on melko keskinkertainen hyppytyyli, mutta rohkeutta ja intoa sitten senkin edestä. Ture toimii hyvin myös maastossa, eikä se pelkää siellä juuri mitään.

Matkustajana Ture on ihan ok, se lastautuu ja matkustaa yleensä ilman mitään ylitsepääsemättömän suuria ongelmia. Kilpailupaikoilla Ture on hyvin käsiteltävissä eikä se stressaa tilannetta turhia. Ainoastaan muut hevoset saattavat saada orin pään välillä hieman sekaisin tai keskittymisen herpaantumaan.

Suku

i. Virmalan Turmelus
VH17-018-0918 / rn sh 157cm
yleispainote
ii. Rohkean Herrahuu
VH15-018-0702 / vkk sh 154cm
iii. Hugo-Rikhard
iie. Salarakas
ie. Vähäpellon Valkokulta
VH16-018-2797 / m sh 158cm
PP-MVA
iei. Peetsi
KTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, Jälk. C, Bronze Award
iee. Mustakulta
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, Jälk. C, Bronze Award
e. Ulapan Kuunvalssi
VH17-018-0917 / rtpäis sh 161cm
yleispainote (heB/70cm)
ei. Ryövärin Morrison
VH14-018-1042 / hpmpäis sh 149cm
SLA-II, KRJ-II, ERJ-I
eii. Monsteri Morrison
eie. Kirjana
PP-MVA
ee. Tähtitanssi
VH14-018-0097 / rt sb sh 164cm
KRJ-III, Jälk. C
eei. Tähtivaras
KRJ-I
eee. Hopeakettu
SLA-II, KRJ-II, Jälk. C

Isälinja: Virmalan Turmelus - Rohkean Herrahuu - Hugo-Rikhard (3)
Emälinja: Ulapan Kuunvalssi - Tähtitanssi - Hopeakettu (3)
Sukukatokerroin: 1

Jälkeläiset

Periyttäminen: Jälkeläiset:
Taidot
 • Nopeus: taso 4/7 (normaali)
 • Kestävyys: taso 4/7 (normaali)
 • Hyppykapasiteetti: taso 4/7 (normaali)
 • Ketteryys: taso 4/7 (normaali)
 • Liikkeet: taso 4/7 (normaali)
Luonteenpiirteet
 • Rohkeus: taso 5/7 (melko rohkea)
 • Kuuliaisuus: taso 4/7 (normaali)
 • Temperamentti: taso 5/7 (melko temperamenttinen)
 • Herkkyys: taso 4/7 (normaali)

Pohjautuu Arnikan periytymisjärjestelmään virtuaalihevosille (v. 1.0), lue lisää

Kilpailukalenteri

Näyttelyt
 • 01.04.2018 PKK kutsu Hevosoriit, käsinpiirretyt, tuom. aksu -- HY
 • 22.06.2018 PKK kutsu Kylmäveriset orit, tuom. Arnika -- HY
 • 28.02.2018 VSN kutsu Piirretyt suomenhevosorit, tuom. dookie -- 5/7 (3-3-3½-3½-3½-4-3½-3½-3½-3=34,5p)
Porrastetut kilpailut

Tarkista ominaisuuspisteet & kilpailustatistiikka
tila: päättänyt kilpauransa

 • esteratsastus / saavuttanut maksimitasonsa
  maksimitaso: 1, 1159.42 ominaisuuspistettä
 • kouluratsastus / saavuttanut maksimitasonsa
  maksimitaso: 1, 991.28 ominaisuuspistettä

Hoito-ohjeet

Yleistä: Tarhaus:
 • Tarkista karsina & tarhaus täältä
 • Varusteiden väri musta ja vihreä
 • Sido kiinni karsinan siivouksen ajaksi
 • Talvisin loimiklippaus
 • Riimu jää päähän tarhauksen ajaksi
 • Ketju turvan yli taluttaessa
 • Sateella sadeloimi, pikkupakkasilla kaulakappaleellinen ulkoloimi, kovilla pakkasilla kaulakappaleellinen toppaloimi
Hoitaminen: Liikutus:
 • Fleeceloimi päälle jos hikinen liikutuksen jälkeen
 • Liikutuksen jälkeen tarjottava vettä
 • Jalkojen kylmäys rankemman treenin jälkeen, tarvittaessa myös linimenttiä ja/tai lämpöpintelit yöksi
 • Maastoon vähintään kerran viikossa
 • Ratsastaessa suojat kaikkiin jalkoihin

Päiväkirja

20. maaliskuuta 2018 :: Varsa-arvioinnissa
Ture kävi tänään arvioitavana VSR:n varsa-arvioinnissa kolmivuotiaiden luokassa. Rakennearvosteluosuudesta ori sai välttävät 6,8 pistettä. Sukupisteiden osalta orin pistesaldo jäi valitettavasti täysin nollille. Käytöskoepisteet rakentuivat kahdesta osasta. Ensin arvioitiin hevosen käytöstä rakennearvostelun aikana ja tästä nuori orimme saikin hienosti 9 pistettä hyvän käytöksensä ansiosta. Loput käytöspisteet muodostuivat käytöksestä perushoitotoimenpiteistä ja talutuksesta, minkä lisäksi huomioon otettiin eläinlääkärin lausunnot. Näiltä osin orin käytös ei ollut yhtä hyvää, ja pisteitä irtosi vain 6,5. Ratsastuskoe suoritettiin helppo C-tasoisena kouluratsastusohjelmana. Kokonaistuloksissa ori oli 11. yhteensä 14 ratsukon joukosta ja sai suorituksestaan prosentit 63,571%. Pisteitä ori sai ratsastuskokeen arviointiosuudesta tyydyttävät 7,7 pistettä ja kouluohjelmasta valitettavat 0 pistettä. Yhteensä Ture keräsi päivän aikana tasan 30 pistettä, jotka oikeuttivat kolmanteen palkintoon. Hieman olemme toki pettyneitä, mutta huonompikin palkinto on aina parempi kuin ei palkintoa ollenkaan!

27. heinäkuuta 2020 :: Kuulumisia
Ture on viime aikoina viettänyt elämäänsä lähinnä laitumen koristuksena kilpauransa päättymisen jälkeen ja maastoillut satunnaisesti yksin sekä porukassa. Laidunkauden ollessa jo hyvässä vauhdissa ori aloitti myös liikkumaan etenkin ravissa hieman epäpuhtaasti ja muutenkin ori vaikutti hieman masentuneelta. Asiaa tutkittiin ja lopulta tultiin siihen tulokseen, että kengät kiristivät ja aiheuttivat epämukavuutta. Kengät otettiin siis pois ja Ture onneksi piristyi heti ja liikekin muuttui puhtaammaksi uusien kenkien myötä. Toivotaan, että ongelmat korjaantuivat uudelleenkengittämisellä ja ori voi jatkaa kesäänsä paremmilla mielin.

19. huhtikuuta 2021 :: Kuulumisia
Viime kesänä ori liikkui epäpuhtaasti ja pienten selvittelyjen jälkeen tultiin siihen tulokseen, että syypää olivat kiristävät ja epämukavuutta aiheuttavat kengät. Päätimme ratkaista tuolloin asian kengittämällä Turen uudelleen. Ori vaikutti aluksi piristyvän ja liikkuvan paremmin, mutta pian olimme jälleen samojen ongelmien edessä. Tällä kertaa päätimme kokeilla ottaa kengät kokonaan pois ja katsoa, mitä tapahtuu. Aluksi Ture hieman arkoi etenkin kivisempiä reittejä kulkiessaan, mutta kunhan ori tottui "paljain jaloin" liikkumiseen, se on ollut huomattavasti virkeämpi ja liike on pysynyt hyvänä. Turen kavioita on huollettu nyt säännöllisellä vuolulla ja kaviot ovat näyttäneet huomattavasti paremmilta ja terveiltä kuin aiemmin. Ori pärjäsi kengättä hyvin myös talven liukkauksien läpi.

Tällä hetkellä orin kanssa on suunnitteilla tähdätä sen kanssa SLA:n tilaisuuteen joskus tulevan kesän aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa orin sivujen päivittämistä ajan tasalle. Myös orin lihaskunnon ylläpito on osa suunnitelmaa. Jossakin vaiheessa Turelle on myös tarkoitus hankkia jälkikasvua ja alustavasti tammaksi on suunniteltu Hirttivaaran Kehveliä. Tamma on tosin sen verran nuori, että varsasuunnitelman toteuttaminen ei aivan vielä ole ajankohtainen asia.


alkuperäinen ulkoasu © M Layouts / tausta © The Inspiration Gallery / tekijänoikeudet :: tämä on virtuaalitalli / this is a sim-game stable