Primadonna Circus


© netg15 (CC BY-ND 2.0)
Nimi: Primadonna Circus "Pimatsu" Rekisterinumero: VH14-031-0631
Rotu, skp: suomalainen puoliverinen, tamma Kasvattaja: Circus Stables, VRL-10625
Säkä, väri: 166cm, ruunikonkimo (EE/Aa/Gg) Omistaja: Sîr Angren, VRL-05594
Syntymäaika: 01.07.2014 Painotuslaji: kouluratsastus
Ikä: 26v (07/18)*, n. 1kk=1a** Koulutustaso: KO. Grand Prix
Saavutukset: KRJ-III, Pr.

Virtuaalihevonen | A SIM-game horse | * 4v 01.11.2014, ** 20v asti n. 3kk=1a, 14v asti n. 2kk=1a, 4v asti n. 1kk=1a

✝ Kuollut 17.07.2018
(lopetettu vanhuuden vaivojen vuoksi)

Premier (yhteensä 64%)
KRJ-III saavutettu 15.07.2018 (6 + 40 + 10,75 + 6,5 + 15 = 78,25 p.)

Luonne

Pimatsun ostaminen oli oikeastaan hetken päähänpisto. Olin jo pitkään ihaillut tamman isää Sokerikuun Ser Houndia, mutta omasta tallista ei orille sopivaa tammaa tietenkään löytynyt. Kun huvikseni klikkasin itseni myyntitopikkiin, jossa myytiin "Tulevaisuuden koululupausta", en tiennyt mitä odottaa. Olin kuitenkin melko varma, ettei myynnissä oleva hevonen lähtisi mukaani. Mutta kun huomasin varsan isän ja tutkittuani myös emän sivua ja sukua, olin myyty. Jätin ostotarjouksen ja jäin odottamaan parasta. Muutaman päivän kuluttua pieni, vasta vieroitettu Primadonna Circus löysi tiensä meille Sîr Angreniin!

Pimatsu kuuluu ehdottomasti tallin prinsessojen joukkoon. Tamma on arvonsa tunteva tapaus, joka ei pelkää näyttää ylemmyyttään ja pomottaa muita. Hoitotilanteissa tammaa tulee kohdella arvokkaasti ja silkkihansikkain. Tamma ei siedä liian kovakouraista harjausta, mutta myyöskään kutitteleva lääppiminen ei ole pimatsun mieleen ja saa sen vain ärsyyntymään. Satuloinnin ja suitsimisen täytyy tapahtua kiireettömästi. Satulaa ei vain viskaista tamman selkään, vaan se tulee hellävaraisesti laskea satulahuovan päälle ja vyötä kiristellä pikkuhiljaa. Kuolaimet tulee lämmittää ennen suuhun laittamista, eikä niitä missään nimessä saa kolauttaa tamman hampaisiin. Pimatsu ilmaisee tyytymättömyytensä neitimäisellä, kimeällä vinkaisulla, ja saattaa vielä lisäksi polkaista etusellaan tai takasellaan tehdäkseen pointtinsa varmasti selväksi. Jos tamman kanssa haluaa kaveerata, kannattaa tammaa rapsuttaa etujalkojen välistä tai korvan sisäpinnalta.

Taluttaessa Pimatsu kulkee arvokkaan näköisenä taluttajansa vierellä. Välillä tamma saa päähänsä yrittää lähteä lätkimään taluttajaltaan, joten tarkkana kannattaa aina olla. Pimatsu arhaa yleensä yksin, sillä tammalla on tapana kiusata tarhakavereitaan juoksuttamalla näitä ympäri tarhaa koko tarhailun ajan. Tarhaan päästessään Pimatsu lähtee portilta kiertämään tarhan ympäri komeassa ravissa, häntä tötteröllä ja äänekkäästi hirnuen. Tämän shown jälkeen se yleensä viettää loppuajan päviystäen lähitarhojen kavereita, joko mulkoilemalla näille ilkeästi tai korvat höröllä ja höristen. Hörinät on tosin tarkoitettu yleensä aina vain niille muutamalle tallin komeimmalle orhille.

Pimatsu on kuin se satujen valkoinen hevonen, jolla prinssi ja prinsessa nelistävät kohti auringonlaskua ja onnellista loppua. Tamma onkin kouluratsuna erittäin näyttävä ja sillä on komeat liikkeet. Se liikkuu hyvin omalla moottorillaan eteenpäin ja useimmiten malttaa kuunnella ratsastajan apuja, ihan niitä pieniäkin. Mikään automaatti tamma ei kuteinkaan missään nimessä ole, vaan se vaatii myös ratsuna arvoistaan kohtelua. Se ei voi sietää ratsastajan turhaa heiluvaa pohjetta tai suusta repivää kättä. Lisäksi ratsastaja ei saa hölskyä kuin perunasäkki tamman selässä. Pimatsu kyllä näyttää, jos kuskin ratsastustyyli ei ole sen mieleen. Taitavan ratsastajan kanssa Pimatsu jaksaa työskennellä melko ahkerasti ja ilman turhanpäiväistä diivailua ja kiukuttelua. Kuten olettaa saattaa, tamma on parhaimmillaan kouluratsuna, eivätkä esteet ole oikein sen juttu. Maastoonkin Pimatsun kanssa kannattaa lähteä jonkun rauhallisen hevostoverin kanssa, kuitenkin Pimatsu mielellään joukon kärjessä.

Matkustajana Pimatsu on ihan ok. Se lastautuu yleensä melko vaivattomati, kunhan sen vain antaa astella kuljetusautoon omaan tahtiinsa. Kilpailupaikalla tamma voi aluksi olla hieman säpäkkänä ja tehdä itsestään ison numeron, mutta rauhoittuu kyllä jossakin vaiheessa. Verryttelyssä ja muutenkin tamma voi olla oma diivamainen itsensä, mutta suorituksessa tamma yleensä pistää parastaan. Onhan hän silloin kaiken huomion keskipiste!


Suku

i. Sokerikuun Ser Hound
VH14-031-0452 / m fwb 175cm
VIR MVA Ch, KTK-I, Pr.
ii. Gucci CF
rn fwb 154cm
iii. LNA Garfield
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
iie. Nagini CF
ie. Vuvuzela Vegas
VH14-031-0440 / m fwb 164cm
iei. Bloodsucker of Romulus
iee. Brouillard's Royal Medalla
e. Prima Ballerina Circus
VH15-031-0535 / km fwb 166cm
ei. Classic af Luminess
VH13-043-0046 / km swb 167cm
KRJ-III, Klass I
eii. Tilton af Luminess
Diplom, B-prem.
eie. Crisalide af Luminess
Klass I, G-prem.
ee. Mystique 'If
VH12-031-0586 / trn fwb 168cm
eei. Adrenaline Mi
KRJ-I, SPL-I, YLA2
eee. Hatelove 'If
KRJ-I, YLA1

isälinja Stefan Tajs (6) / emälinja Friesenhexe GER (9)

Pimatsun isän puolen suvusta löytyy suomalaisen puoliverisen lisäksi monia muita puoliverikantakirjojen edustajia, sekä mm. angloarabialaista ja englantilaista täysiveristä. Isän puolelta kauimmainen sukulainen on tiettävästi trakehnerori My Name Is Bond, joka löytyy kuudennestatoista polvesta. Isän suvussa esiintyy muutamia nimiä useita kertoja, näistä esimerkkinä trakehnerori Alté (8+10+11+14+15+12+12+11+9+9) sekä oldenburgtamma Olympica (8+10+12+11+10+9). Hevosten korkeus vaihtelee vain 154cm korkeista yli 170cm korkeisiin. Myös värikirjo on laaja; perinteisten rautiaiden, ruunikoiden ja mustien lisäksi suvussa on muutama kimo sekä kirjava hevonen. Suvun hevoset ovat lähinnä ratsuja, mutta mukaan mahtuu myös ainakin yksi laukkahevonen, tamma Dande's Top Nancy xx. Isän suvun hevoset ovat menestyneet etenkin näyttelyissä, ja monet hevosista on kantakirjattu ja/tai saavuttaneet jonkin näyttelyarvonimen.

Pimatsun emän puolen suvusta löytyy suomalaisen puoliverisen lisäksi mm. muiden puoliverikantakirjojen edustajia sekä englantilaista ja arabialaista täysiveristä ja angloarabia. Emän puolelta kauimmaiset sukulaiset ovat tiettävästi 19. sukupolvesta löytyvät lämminveritamma Karmen Minnie sekä mahdollisesti evm-ori Damon Cracer. Myös emän suvussa useat nimet esiintyvät useita kertoja.

Näytä/piilota laajennettu sukutaulu

Jälkeläiset

Periyttää..
  • hyviä liikkeitä
  • neitimäistä, oman arvonsa tuntevaa luonnetta

Kilpailukalenteri

Näyttelyt

  • 07.08.2014 VSN kutsu Suomalaiset puoliveriset, tammat, tuom. Kerppa -- 8/8 (3+3+3+2,5+3+3+3,5+2,5+2,5+2,5=28,5p.)
  • 18.11.2014 VSN kutsu FWB-tammat, tuom. Vibaja -- 7/8 (4+4+4+3,5+3,5+3,5+4+4+2,5+2 = 35)
  • 14.08.2014 NJ kutsu FWB-tammat, tuom. Welbu/Vibaja -- 12/12
  • 17.08.2014 NJ kutsu Lämminveritammat, Welby -- 11/12
  • 26.11.2014 NJ kutsu suomalaiset puoliveritammat, tuom. Jade -- 12/12

Porrastetut kilpailut

  • KRJ kouluratsastus / saavuttanut maksimitasonsa
    maksimitasto 10, 6632.58 ominaisuuspistettä

Tarkista ominaisuuspisteet & kilpailustatistiikka.


Päiväkirja

23. lokakuuta 2014 | Kuulumisia
Pimatsu on alkusyksyn opiskellut ahkerasti ratsun tehtäviä ja erilaisia koulukiemuroita. Tamman kanssa on edistytty jo sen verran, että se ilmoitettiin muutamiin ratsastuskilpailuihinkin! Pimatsun kanssa tullaan kilpailemaan lähinnä porrastetuissa kilpailuissa.

Ratsukoulutuksen ja kilpailemisen ohella tamman kanssa on treenattu muitakin arjen sujumisen sekä kilpailumatkojen kannalta tärkeitä asioita, kuten pesukarsinassa olemista sekä lastausta ja matkustamista. Toistaiseksi tamma on yllättänyt tallipoppoon iloisesti, ja oppinut asiat nopeasti ilman suurempia ongelmia.

Pimatsun loppuvuosi näyttää kovin treenin- ja kilpailuntäyteiseltä. Tammaa viedään jatkuvasti eteenpäin sen ratsukoulutuksen kanssa, mutta samalla tamman kanssa myös kilpaillaan. Kilpailutahti pyritään ainakin loppuvuosi pitämään melko rentona sillä tavoitteena on lähinnä totuttaa tamma kilpailupaikkojen hälinään sekä ihmis- ja hevosvilinään.

10. toukokuuta 2015 | Esikoisvarsa
Gabi etsi sopivaa tammaa orilleen Sonata Axel, joten tarjosin mormaikkuehdokkaaksi Pimatsua. Pimatsu valikoitui orin tulevan jälkeläisen emäksi, joten tamma astutettiin ja sitten jäimme vain odottamaan varsan syntymää. Tiineysaika oli sujunut hyvin, Pimatsu oli ollut oma diivamainen itsensä. Kaksikon varsa syntyi päivälleen laskettuna aikana. Varsomisessakaan ei ollut ongelmia, vaikka varsa olikin Pimatsun ensimmäinen. Kimomme ei kuitenkaan tuntunut aluksi olevan kovinkaan kiinnostunut varsastaan, vaikka onneksi päästikin sen lähelleen. Tallin henkilökunta jää seuraamaan Pimatsun ja Preciosa Whisperiksi nimetyn tammavarsan yhdessäoloa. Uskon kuitenkin, että Pimatsu lopulta innostuu äitiydestä ja ottaa varsansa paremmin huomioon. Ciaksi kutsuttu tammavarsa muuttaa Gabin luokse vieroituksen jälkeen, ja tulevaisuudessa tammaa odottaa kouluratsun ura.

21- tammikuuta 2016 | Lisää jälkikasvua
Olin jo jonkin aikaa sivusilmällä yrittänyt katsella mukavia isäoreja Pimatsun seuraavaa varsaa varten, jonka olisi tarkoitus jäädä tamman manttelinperijäksi omaan talliin. Eräänä päivänä bongasin kuitenkin hötölästä oikein sopivan orin, suomalaisen puoliveriori Londonderryn, joka siis valikoitui varsan isäksi. Tiineysaika sujui hyvin, kuten myös varsominen. Tämänkertainen varsa syntyi hieman lasketun ajan jälkeen. Esikoisensa kanssa tammalla oli ollut hieman ongelmia, mutta tällä kertaa Pimatsu oli selkeästi äidillisempi ruunikkoa, mahdollisesti kimoutuvaa varsaansa kohtaan. Nyt kaikki näyttää onneksi sujuvan kuten Strömsössä konsanaan, joskin Pimatsu on melko pomottava emä, joka ei jaksa katsella lapsukaistensa turhanpäiväistä kiukkuilua. Tämänkertainen varsa oli edellisen tapaan tamma, ja se sai nimekseen Drama Queen 5594.

22. maaliskuuta 2018 | Kuulumisia
Tärkein kuuluminen Pimatsun osalta tänään on se, että tamman suku on vihdoin saatu selvitettyä! Tekemistä siinä onkin ollut ja homma venynyt useamman vuoden mittaiseksi. Periaatteessahan suku oli jo selvitetty, mutta Pimatsun emänemänemänemän Hairmetal Duskin sukua selvitellessä oli tapahtunut jokin kämmi, minkä vuoksi koko tuo osuus tuli selvittää uudestaan. Nyt selvityksen pitäisi kuitenkin olla oikein, ja sen saa vapaasti kopioida myös tamman sukulaisille.

Muuten Pimatsun elämään ei kuulu mitenkään ihemitä. Kilpaura on lopuillaan ja hieman haaveissa viedä tamma KRJ:n laatuarvosteluun. Palkinto saattaa jäädä kuitenkin melko tiukille, joten tekemistä tamman sivujen kanssa vielä on. Hienointahan olisi saada tammalle vielä jälkeläisnäytöt kuntoon, mutta se taitaa jäädä valitettavasti haaveeksi.

05. kesäkuuta 2018 | Kuulumisia
Pimatsu on ehtinyt jo erittäin kypsään ikään, ja tammalla rupeaa valitettavasti olemaan viimeiset hetket menossa. Vanhemmiten entistä diivamaisemmaksi muuttunut Pimatsu sai tässä jokin aika sitten kilpauransa päätökseen porrastettujen kouluratsastuskilpailuiden osalta. Nuoruudessaan tamma kävi myös näyttelyissä, joista ei valitettavasti juurikaan menestystä tullut.

Jälkikasvau Pimatsulle ei ole siunaantunut sitten sen toisen varsan ja manttelinperijän, Drama Queen 5594:n jälkeen. Sinänsä sääli, sillä tamma olisi todellakin kaivannut jälkeläisnäyttöjä laatuarvostelua ajatellen.

Laatuarvosteluista pääsemmekin viimeisiin suunnitelmiin tamman kanssa. Pimatsu on vielä tässä kesän aikana menossa KRJ:n laatuarvosteluun. Lähdemme tavoittelemaan ihan vain kolmatta palkintoa, jonka saavuttaminen on valitettavasti todennäköisesti aivan palkinnon ja palkinnotta jäämisen rajoilla. Toivomme kuitenkin parasta!