Trullinummi

Tunti-info

  • Järjestyspäivä 22.6.2016, VIP 21.6.2016
  • Tunnille mahtuu enintään 4 ratsukkoa
    - Puolet paikoista on varattu Trulliksen hoitajille ja yksityisten omistajille 5.6. saakka, sen jälkeen vapaat paikat ovat vapaata riistaa
  • Tunti kuitataan tarinalla, minimipituus 5 virkettä
  • Tunnista saa lyhyehkön kommentin (opettajan näkökulmasta)
  • Trullislaiset saavat osallistumisesta merkkisuorituksen (merkki julkaistaan kommenttien yhteydessä)

Osallistumisohjeet

Osallistuminen tapahtuu sähköpostitse otsikolla "Koulutunti 1" seuraavassa muodossa:

Ratsastaja - Ratsu (http:// -alkuinen osoite, jos hevonen ei asu Trullinummessa)
Tarina

Koulutunti 22.6.2016 - kommentit tulleet

Trullinummessa järjestetään koulutunti keskiviikkona 22.6.2016 klo. 10.00, opettajana toimii Tinu. Tunnille on mahdollista osallistua joko jollakin Trullinummen hevosella tai omalla ratsullaan. Tunnin hinta Trullinummen hoitajille hoidokkeineen ja yksityisen omistajille yksityisineen on 15v€, ulkopuolisille ratsukoille 20v€. Tunti järjestetään Trullinummen kentällä. Tervetuloa!

Trullinummen hevosista tunnille voi osallistua seuraavilla kauraturvilla: Pipsu, Varro, Vilkku

Tunnin kulku

Tunnin ajankohtana on aurinkoinen keli, lämpöasteita on +18

Kun kaikki ovat turvallisesti ratsujensa selässä siirrytään käynnissä oikeaan kierrokseen. Alkukäynnit kävellään molempiin suuntiin, jonka jälkeen otetaan ohjat tuntumalle. Lyhyiden sivujen keskellä tehdään pysähdykset ja pitkillä sivuilla mennään kevyttä ravia. Kun pysähdykset sujuvat molemmissa kierroksissa, jatketaan kevyessä ravissa tehden pääty-ympyrät kumpaankin päätyyn harjoitusravissa. Kun ravi on hallinnassa, jatketaan harjoitusravissa ja tehdään pääty-ympyrät, mutta lisätään käyntisiirtymät pitkille sivuille. Näitä harjoituksia tehdään molempiin suuntiin ja niiden jälkeen nostetaan vielä laukat ravista molempiin suuntiin pääty-ympyrällä. Laukkojen jälkeen on välikäyntien aika. Välikäyntien jälkeen tehdään kolmikaarista kiemurauraa ensin käynnissä ja sitten harjoitusravissa. Kiemurauraa tehdessä ei mennä aivan toiselle pitkälle sivulle asti, jotta sillä mahtuu laukkaamaan. Laukka nostetaan pitkän sivun alusta ja käyntiin/raviin siirrytään lyhyen sivun alussa ennen kolmikaarisen alkua. Harjoitusta tehdään molempiin suuntiin. Tämän jälkeen ravaillaan vielä rennosti kevyessä ravissa pidemmällä ohjalla ja kävellään loppukäynnit.

       

Osallistujat 4/4

Kiitos kaikille tunnille osallistuneille!

Jannica - A.D. Magnificient Rock
Jännittynein mielin pakkasin vanhempaa oriani traileriin, tänään lähdettäisiinkin vaihteeksi maailmalle. Kohteena oli tietenkin Trullinummen pienkouluvalmennus ja valmentajana Tinu, jonka tunneilla en ollut ennen käynytkään. Vilkas Rock malttoi juuri ja juuri seistä sen aikaa, kun varustin sen hoitajan pidellessä innokasta oria narunpäässä. Nousin kyytiin ja siirryimme heti kävelemään, jotta paikat tulisivat tutuksi ennen valmennuksen alkua. Käveltyämme alkukäynnit molempiin suuntiin Tinu käski ottaa ohjat tuntumalle. Tuntilaisia oli todella vähän, olin etukäteen meitä olevan ainakin viisi, joten yllätyin positiivisesti, kun sainkin pientunnin.

Aloitimme varsinaisen valmennuksen pysähdyksillä lyhyiden sivujen keskelle. Pitkät sivut saatiin mennä rennosti kevyttä ravia. Kun homma alkoi sujumaan molempiin suuntiin kaikilta jatkoimme kevyttä ravia pääty-ympyröille molemmissa suunnissa. Sitten kun hallitsimme tehtävän lähes täydellisesti otimme mukaan harjoitusravin ympyröille ja siirtymiset käyntiin lyhyelle sivulle. Molempiin suuntiin tätä harjoitusta tehtyämme otimme vielä vuorotellen laukat pääty-ympyröillä molempiin suuntiin yksittäin toisten kävelellessä sillä aikaa. Sitten olikin ansaittujen välikäyntien aika!

Levättyämme hetkisen aloitimme tekemään kolmikaarista kiemurauraa käynnissä, mutta se sujui meiltä Rockin kanssa niin hienosti, että saimme toisten harmiksi heti aloittaa tehtävän ravissa. Pitkän sivun alusta sai heti nostaa laukan kiemuran jälkeen ja sitten ennen uuden kiemurauran aloitusta otettiin tietysti takaisin raviin. Vaihdoimme jossain kohtaa suuntaa ja teimme harjoitusta vielä toiseenkin suuntaan. Sen jälkeen saimme tehdä omat rennot loppuravit pidemmällä ohjalla. Kävimme koko porukalla kävelemässä lähimaastossa loppukäynnit Tinun lähtiessä oppaaksi fillarilla. Iloinen rupattelu jatkui vielä valmennuksen jälkeen tallipihalla hevosia lastatessa. Kiitokset kivasta valmennuksesta, toivottavasti nähdään pian samoissa merkeissä!

Kommentti: "Vaikka Rock oli tunnille osallistuneista hevosista pienin ja vanhin, ei se alkukäyntien hienoista matelua lukuun ottamatta jäänyt muista vauhdin tai taitojen suhteen. Ori vaikutti yritteliäältä ja miellyttämishaluiselta tapaukselta, ja se kuunteli ratsastajan apuja hyvin. Tunnilla olleet muut orit ja ainokainen tammakaan eivät pahemmin saaneet pikkuorin huomiota herpaantumaan pois pyydetyistä tehtävistä. Ratsukolla oli selkeästi takanaan pitkä yhteinen taival, joka näkyi hyvänä yhteistyönä ja sujuvana ratsastuksena."

-----

Veera - Petäjävaaran Tukkimies
Olin ilmoittanut nuoren Harmi orin ensimmäiselle ratsastustunnille. Hieman jännitti miten ori tulisi reagoimaan kolmen muun ratsukon kanssa, vaikka olemmehan jo ensimmäiset kisatkin jo startanneet.

Harmi pälyili hieman alkutunnista ympärilleen ja huuteli muille tunnin hevosille. Keskittyminen kumminkin päivän tuntiin tuli aika mutkattomasti, ja nuori ori alkoi kuunnella apujani. Tinu osasi hyvin neuvoa, miten nuorta oria kannattaisi ratsastaa. Nöyränä hevosena Harmi pysähtyi nätisti, mutta paikallaan olo tuotti vielä hieman vaikeuksia. Ravissa ori työskenteli kevyesti ja sen askel oli mukavan letkeätä. Välillä sain kuulla Tinun suusta, että tahtimme oli jopa liian kiireistä. Ravipääty-ympyrät onnistuivat tänään erittäin hyvin, ja sain pidettyä ympyröiden muodon tosin hyvin paketissa. Kiitin oria tästä moneen kertaan.

Laukka tuotti tänään meille suurimmat vaikeudet. Ori hieman protestoi laukannostoa nousemalla pienesti pystyyn. Erityisesti vasenlaukka tuotti tänään suurimmat vaikeudet. Itseä alkoi tietenkin vähän ärsyttämään, mutta piti pysyä vain rauhallisena nuoren orin selässä. Kärsivällisyys tuotti tulosta ja saimme lopuksi oikein hyvät nostot. Laukkapysyi myös yllä melkein koko ympyränkin. Kotona laukkaminen sujuu jo mallikkaasti, mutta hyvä käydä vieraissapaikoissa vähän treenaamassa, niin näkee miten ori reagoi mihinkin apuun. Tänään petrattavaa oli laukassa. Laukan jälkeen siirryimme tekemään kolmikaarista kiemurauraa ensiksi käynnissä ja tämän jälkeen harjoitusravissa. Harmin ravi oli edelleen miellyttävää ja ori työskenteli siinä reippaasti. Vähän kauhistelin, kun Tinu pyysi meitä taas nostamaan laukat aina lyhyille sivuille. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen saimme kumminkin laukatkin mukaan, ja olin erittäin tyytyväinen orini käytökseen. Tällä kertaa se ei enää protestoinut laukannostoa, mutta ei vain osannut avuistani heti nostaa laukkaa, vaan kiihytti kovempaan raviin.

Olin loppujenlopuksi tyytyväinen tunnin antiin ja otin mielelläni Tinun antaman palautteen tunnnistamme vastaan.

Kommentti: "Harmi oli hevosista päivän nuorin osallistuja. Ori selkeästi hieman jännitti uutta paikkaa, minkä lisäksi tunnille osallistuneet muut orit sekä tamma selkeästi hieman häiritsivät Harmin keskittymiskykyä. Välillä ori innostui myös kiitämään turhan reipasta vauhtia, mutta sait kaikesta huolimatta pidettyä orin hyvin hallinnassa. Ratsukon perusyhteistyö toimii hyvin, vaikka joidenkin asioiden kanssa (kuten laukannostojen ja laukan ylläpitämisen) on vielä hieman tekemistä."

-----

Oonaroosa - Valburi
Vanni asteli reippaasti vapain ohjin eteenpäin. Olimme jo kävelleet oikeassa kierroksessa, ja nyt vasempaankin köpöteltyämme keräsimme ohjat tuntumalle. Aloittelimme tekemällä lyhyille sivuille pysähdykset, ja pitkillä sivuilla kevenneltiin ravissa. Pysähdyksissä tamma oli melko malttamaton, ja jouduin pari kertaa muistuttamaan paikallaan pysymisestä. Raviin se lähti aina yhtä pirteästi ja saimmekin melko äkkiä temmon kuntoon. Kun pysähdykset oli kaikkien osalta ihan hyviä, aloimme tekemään pysähdysten tilalle päätyihin raviympyrät harjoitusravissa. Asettelin Vannia reilusti, ja sainkin keskittyä itse apuihin kun tasaisissa askelissa istuminen ei tuottanut ongelmia. Jossain vaiheessa Vanni alkoi jo kyllästyä ympyröihin ja alkoi nakella niskojaan, mutta keskittyi taas minuun tehdessäni ohjeitten mukaisia käyntisiirtymiä pitkille sivuille.

Teimme samaa harjoitetta molempiin suuntiin. Vanni kuunteli minua paremmin oikeaan kierrokseen, ja vaikutti koko ajan innokkaalle työskentelemään. Aloimme nostamaan laukkaa ympyröille, ja se sai ratsuni kiihtymään. Sain tehdä paljon puolipidätteitä ja koetin saada tempoa rauhallisemmaksi. Parin noston jälkeen sain hiukan tasapainoitettua menoamme, mutta olisi paremminkin voinut mennä. Välikäyntien jälkeen jatkoimme tekemällä kiemurauraa. Sitä olimme treenanneet melko paljon kotonakin, joten se sujui mukisematta. Siirtyessämme harjoitusraviin sain taas nauttia tammani taivaallisen helpoista askelista. Jatkoimme vielä kiemurauran parissa, eikä tehtävä paljoa vaikeammalta ravissakaan tuntunut. Vähän sain olla ulkoapujen kanssa tarkempi, mutta ohjaa Vanni kuunteli kuuliaisesti.

Otimme laukkaa kiemurauran vastakkaiselle pitkälle sivulle. Vanni päästi pienen pukinkin ottaessaan pidätteestäni nokkiinsa. Teimme samaa tehtävää myös toiseen suuntaan, ja tässä vaiheessa suokkini alkoi olla jo kyllästynyt töihin. Se koetti lintsailla astumalla poikittain ja nakkeli niskojaan tyytymättömänä. Onneksi sain vielä loppuravien aikana Vannin uudestaan hyvälle tuulelle ja se pärskikin kaulaansa venytellen. Tunnin jälkeen Vanni sai kunnon taputukset - oli kyllä kiva päästä ekaa kertaa ratsastustunnille tamman kanssa!

Kommentti: "Vaikka Vanni oli koko tunnin ainoa tamma, eivät orit päässeet sitä pahemmin häiritsemään, joskin pari kertaa sen piti muistuttaa omasta tilasta liian läheltä kulkeneelle toverille. Tamma liikkui reippaasti, välillä liiankin, mutta kuunteli apuja melko hyvin. Tamman raakuus ratsun hommissa näkyi ajoittain hienoisena epätasapainoisuutena. Lopputunnista tammaa alkoi selkeästi hieman kyllästyttää, mutta jaksoit hyvin yrittää pitää tamman kiinnostuksen tehtäviin yllä. Sopusuhtainen ja toisilleen sopiva ratsukko."

-----

Disa - Sjöbackas Eryr Aur
Rolle tepasteli reippain askelin kerätessäni ohjia lyhyemmäksi Trullinummen kentällä kauniin aurinkoisen sään helliessä meitä muutamaa tuntilaista. Heti alkuun teimme pysähdykset lyhyen sivun keskelle, mutta poni oli hieman vastahakoisella tuulella. Muutaman toiston jälkeen löysimme yhteisen sävelen, joten pysähdyksiin tuli tarkkuutta ja tikittävältä tuntunut käyntikin alkoi rentoutua. Pitkillä sivuilla Rolle ponnahti aina yhtä sulavasti kevyeen raviin. Kun pysähdykset vaihdettiin harjoitusravissa tehtäviin pääty-ympyröihin, ori hiljensi vanhasta muistista vauhtiaan lyhyelle sivulle tultaessa, kun istahdin alas satulaan. Eteenpäin vievien apujen kanssa sai olla nopea!

Muutaman kierroksen jälkeen saimme kaikki ratsukot istua harjoitusraviin tehden käyntisiirtymät pitkille sivuille. Rolle kuunteli apujani ihan hyvin, joskin siirtymiset olivat alkuun vähän hitaan puoleisia. Tuntia pitänyt Tinu kehotti laittamaan orin takaosan kunnolla töihin, jotta se ei vain laahustaisi mukana. Neuvot tepsivät ja meidän harjoitusravi-käynti-harjoitusravi-siirtymiset muovautuivat parempaan suuntaan. Pääty-ympyröillä tehdyissä laukannostoissa osasin ajoittaa avut ja pitää takaosan aktiivisesti mukana, jolloin siirtymiset olivat sulavia. Pikkuponi tahtoi kovasti spurttailla, mutta istuessani syvälle satulaan ja pidättäessäni istunnalla sekä kevyesti ohjalla, sain Rollen pysymään hyvässä tahdissa ja sopivassa tempossa.

Välikäyntien jälkeen käänsimme ratsumme peräkanaa kolmikaariselle kiemurauralle. Rolle oli käynnissä oikein hyvä, mutta etenkin vasemman kierroksen harjoitusravissa se ei ollut yhtä notkean oloinen ja jouduin tekemään hieman laakeampaa kaarta ennen kuin poni alkoi kääntyä. Laukkaaminen toisella pitkällä sivulla myös oli omiaan sekoittamaan hieman intoilevan Rollen päätä. ”Rentouta kättä vielä vähän enemmän, niin ponikaan ei pingota vastaan” Tinu huudahti kentän keskeltä. Tein työtä käskettyä, vaikka alkuun Rollen pikkujalat tuntuivat menevät aivan liian lujaa. Lyhyemmät ja pehmeämmät pidätteet auttoivat ja poni liikkui nyt laukassakin mukavan kevyellä tuntumalla. Tähän oli hyvä lopettaa, kiittää ratsua ja siirtyä tekemään loppuverryttelyä kevyessä ravissa.

Kommentti: "Myös Rolle oli yksi tunnin juniorihevosista. Kaikesta huolimatta ori vaikutti melko taitavalta ikäisekseen, eivätkä muut hevoset juurikaan sitä haitanneet. Aluksi Rolle vastasi hieman hitaasti apuihin, mutta sait hyvin heräteltyä sitä ja lopulta laukoissa ori olikin jo erittäin reippaan oloinen. Ajoittain ori alkoi ennakoimaan tehtäviä, mutta osasit hyvin arvioida milloin ori niin tekisi. Ratsukon yhteistyö toimi hyvin."

Alkuperäinen ulkoasu © M Layouts :: tausta © The Inspiration Gallery :: kaikki muu © Trullinummi 2015-2016 ellei toisin mainita :: Trullinummi on virtuaalitalli / Trullinummi is a sim-game stable (?)