virtuaalihevonen / a SIM-game horse    |    Palaa hevoslistaukseen
Hevosen kuvat © tallin omaisuutta
---
Alkuperäinen ulkoasu © M Layouts
Muokkaus & kaikki muu © tallin omaisuutta
ellei toisin mainita
Trullinummi since 2015
Nimi Hexenbiest GER, "Pipsu"
Rotu, sukupuoli saksalainen ratsuponi (50%), tamma
Säkä, väri 145cm, voikko
Syntymäaika 15.12.2012, Suomi (15-vuotias)
Rekisterinumero VH16-029-0378
Koulutustaso KO. helppo B, RE. 90cm, IRTO. 110cm
Kasvattaja evm
Omistaja Trullinummi, VRL-05594

Pipsu tuotiin Saksasta eräälle aloittelevalle, astetta hemmotellummalle junnuratsastajalle Pipsun ollessa 9-vuotias. Tamma ehti asua uudessa kodissaan pari viikkoa, kunnes tytteli ilmoitti, ettei poni enää kelpaa. Niinpä tamma päätyi myyntiin ja me ostimme sen tänne Trullinummeen.

---

Pipsu on nätti otus, jossa arabimaisuus ulottuu ainoastaan tamman ulkonäköön - turhaa säpäkkyyttä ei tästä voikosta nimittäin useinkaan löydy. Pipsu rakastaa ruokaa, mikä varmasti näkyy myös mahan koosta. Talvisin tamma kasvattaa huikean pitkän talvikarvan, jota hoitaja saa kevään tullen nyppiä tuskastuneena pois tallivaatteistaan ja ponin varusteista.

Tallikäytökseltään Pipsu on kiva ja asiallinen, eikä sillä ole huonoja tallitapoja. Ruoka kyllä houkuttaa aina, ja kuten arvata saattaa, ruokinta-ajan lähestyessä tamma rupeaa paukuttamaan karsinan ovea vaativan oloisena. Hoitotilanteissa Pipsu on kiltti, mutta tietyissä asioissa tamma tykkää tehdä hoitajan elämän hieman hankalammaksi. Tamma on herkkä mahan alta ja alueen harjaus ja satulavyön kiristys saavatkin tamman irvistelemään ja viskomaan päätään. Jalatkaan, etenkään takajalat, eivät aina nouse ihan niin helposti kuin voisivat. Muuten Pipsu on oikein kiltti tapaus, eikä se pure tai potki.

Pipsu on taluttaessa hieman hidas. Toisaalta sen voi antaa kulkea vierellä myös pitkällä narulla vailla pelkoa, että se keksisi kirmata irti taluttajan otteesta. Tamman päästäminen tarhaan sujuu ongelmitta, mutta tarhasta hakiessa Pipsua ei aina kiinnosta tulla hoitajaansa vastaan. Kiinni se kyllä antaa nätisti, kunhan ihminen vain itse kävelee tamman luokse. Pipsu tykkää pomottaa tarhakavereitaan kovasti, etenkin ruoka-aikaan. Pipsu kuitenkin osaa kyllä varoa, ettei juokse ihmisen päälle, mutta tarkkana kannattaa silti olla.

Ratsuna Pipsu on kiva ja rauhallinen. Tamma ei kuitenkaan taivu helposti muotoon, vaan jolkottelee mielellään kaula pitkänä ja turpa edellä suuntaa näyttäen. Jarrut kuitenkin pelaavat loistavasti ja pohkeenväistötkin sujuvat melkeinpä pelkän oikeanlaisen istunnan ja ajatuksen voimalla. Pipsun ravatessa hiekka vain pöllyää, kun tamma ei viitsi nostella jalkojaan. Raviinkin saa kyllä enemmän näyttävyyttä, kunhan vain osaa pyytää oikein. Laukka ei nouse aina ihan helposti, mutta kunhan nosto vain onnistuu, niin laukkakin lähtee yleensä rullaamaan ihan näppärästi. Esteillä ja puomityöskentelyssä Pipsu kiertää esteen helposti, jos kuski ei ole tarkkana. Joskus se voi kieltääkin. Mutta kun ratsastaja on riittävän varma eikä anna tammalle mahdollisuutta tällaiseen porasteluun, Pipsu hyppää kyllä esteen kuin esteen. Maastossa Pipsu toimii yksin ja porukassa. Tamma on melkoisen maastovarma tapaus, mutta isommat ajokit kuten traktorit ja lumiaurat kannattaa kiertää kaukaa.

Suku

i. Springrain
evm / rt brp (50%) 145cm
estepainote (90cm)
ii. Aziz ox
evm / rt ox (DOM) 155cm
iii. Atuf ox
evm / rt ox (DOM) 155cm
iie. Bahija ox
evm / trt ox (SEA) 152cm
ie. Aoife
evm / rn conn 144cm
iei. Justus
evm / trn conn 145cm
iee. Amelia
evm / rt conn 143cm
e. Blue Eyed Hexe
evm / vkk drp (50%) 145cm
yleispainote (heB, 100cm)
ei. Abd Al-Karim ox
evm / rt ox (DOM) 153cm
eii. Aali ox
evm / m ox (PPA) 155cm
eie. Adila ox
evm / rt ox (DOM) 152cm
ee. Betty Bee
evm / rnvkk conn 143cm
eei. Aidan
evm / rn conn 145cm
eee. Bedelia
evm / trnvkk conn 144cm

Isälinja: (evm)
Emälinja: (evm)

Pipsun poniveriprosentti on 50%. Tamman isä Springrain teki synnyinmaassaan Englannissa melko lyhyen, mutta menestyksekkään esteratsun uran Singerin perheen poikien kanssa. Ori siirtyi kilpailueläkkeelle 12-vuotiaana, jonka jälkeen se myytiin ja muutaman mutkan jälkeen päätyi Saksaan. Saksassa ori ehti astua muutaman tamman, ennen kuin menehtyi suolenkiertymään 14-vuotiaana. Blue Eyed Hexe puolestaan toimitti virkaa parempana harrasteratsuna ja sen kanssa kilpailtiin jonkin verran. Pipsun lisäksi tammalla oli kaksi muutakin varsaa, jotka kaikki ovat perineet emänsä ihastuttavan luonteen.

Jälkeläiset

ERJ esteratsastus

7 kilpailua / 0 sijoitusta, joista 0 voittoja / 0 cup-sijoitusta

Villit kilpailut

14 kilpailua / 2 sijoitusta, joista 0 voittoja / 0 cup-sijoitusta

 • 16.06.2016 villit Allu Express Lady luokka -- 4/5
 • 30.06.2016 villit Allu Express Lady luokka -- 4/10
 • 21.07.2016 villit Crampton Söpikset (ponit), tuom. Nicky -- 6/10
 • 14.08.2016 villit Metsälampi Harjoituskisa, helppo C -- 11/16
 • 23.09.2016 villit Tuomiranta 80-90cm -- 6/11
 • 24.09.2016 villit Tuomiranta Helppo B -- 3/23
 • 24.10.2016 villit Varpula 80cm -- 15/18
 • 24.10.2016 villit Varpula 90cm -- 10/16
 • 27.11.2016 villit Sysälä Helppo B -- 2/30
 • 27.11.2016 villit Sysälä 80cm -- 14/25

Tarina kilpailut

1 kilpailua / 1 sijoitusta, joista 1 voittoja / 0 cup-sijoitusta
Tarinakilpailuiden tuotokset löydät päiväkirjasta, hakusanana voit käyttää suluissa olevaa tekstiä.

Yleisiä ohjeita

 • Riimu pois päästä tarhauksen ajaksi
 • Runsaalla sateella ja räntäkeleillä sadeloimi, toppaloimi jos -15o tai kylmempi
 • Ei hikisenä tarhaan ilman loimea kylmillä keleillä
 • Fleeceloimi päälle, jos hikinen liikutuksen jälkeen
 • Jalkojen kylmäys ja linimenttiä rankemman liikutuksen jälkeen tarvittaessa
 • Lämpöpintelit yöksi tarvittaessa
 • Niskasiili pidettävä lyhyenä, harjaa siistittävä ja häntää lyhennettävä tarpeen mukaan
 • Kesäisin kärpäotsapanta kiinnitettävä riimuun ja ötökkäsprayta laitettava aina ennen tarhaan vientiä/liikutusta

Liikutusohjeet

 • Sopii hyvin koulu-, este- ja maastoratsuksi
 • Jännesuojat etujalkoihin ja hivutussuojat takajalkoihin aina ratsastettaessa
 • Ratsastettaessa hyvä olla raippa mukana
 • Heijastimet maastoon ainakin hämärillä keleillä
 • Toimii maastossa yksin ja ryhmässä

Varustekaappi

Vie hiiri varusteen päälle nähdäksesi tarkemman kuvauksen. Trullinummen hevosilla on myös yhteisiä tarvikkeita (mm. hoitotuotteita, pinteleitä, juoksutustarvikkeita, heijastimia ja kärryjä), jotka eivät näy tässä listauksessa.
Varusteista kiitokset EQP:lle, Kivimetsän varusteelle, Mestyn varusteelle ja OddPixelille!

17. kesäkuuta 2015 / Saapuminen Trullinummeen

Pipsu saapui Trullinummeen.

---

15. huhtikuuta 2016 / Leikkitunti Oberwaldissa

Osallistuimme Oberwaldissa järjestetylle leikkitunnille Pipsun kanssa. Hauskaa oli! Alla osallistumistarina tunnille:

"Harvemmin olen päässyt leikkitunneille, joten olin tietenkin aivan innoissani! Mitenkään suuremmin minua ei kuitenkaan jännittänyt, sillä tiesin, että allani oli rauhallinen ja varma ratsu.

Alkukäynneissä ei ollut mitään ihmeellistä. Pyörittelin Pipsun vetreäksi käynnissä ja ravissa parin laukkapätkänkin kera, ja olimme valmiit päivän koitokseen!

Ensimmäisen leikin aikana Pipsu oli hieman jännittynyt, mutta se rentoutui leikin loppua kohden.

Toinen leikki olikin aika hurjaa! Pyrimme tietenkin karkuun lähinnä käynnissä ja ravissa, mutta kerran karautimme hippaa karkuun melko reippaalla laukkapätkällä! Laukkaan ampaistessamme hieman horjahdin ja melkein tipahdin Pipsun selästä, mutta apinaottein ehdin kammeta itseni takaisin tammani selkään ennen kuin tipahdin kentän hiekkoihin. Horjahdus toki haittasi pakoyritystäni, ja jouduin vaihtamaan hevosta minut kiinni saaneen ratsastajan kanssa.

Kolmannessa leikissä kohtasimme pienen tenkkapoon heti radan alussa. Vaikka Pipsu on melko kiva estehevonen, ei istuntani kaiketi vakuuttanut tammaa, sillä se päätti kieltää pienelle kavaletille. Pienen kannustuksen jälkeen tamma kuitenkin loikkasi esteen yli ja jatkoimme matkaa reippaassa ravissa. Tötsäpujotteluun ja tolpan kiertämiseen hiljensimme hieman vauhtia. Hyppäsin tamman selästä alas vauhdissa, jonka jälkeen kannustin sen reippaassa ravissa takaisin radan alkuun. Saatoimme epähuomiossa liiskata yhden tötsän, mutta mitään en myönnä!

Viimeinen leikki/tehtävä oli melko hauska! Aluksi Pipsu oli aivan hämillään siitä, että ratsastaja istuu väärin päin sen selässä, mutta ihan kelpo voltteja saimme loppupeliin aikaiseksi.

Hauskaa oli! Pipsukin vaikutti nauttivan tehtävistä, jotka toivat hieman vaihtelua normaaleihin ratsastuslenkkeihimme."

Kommentti: "Suoriuduitte Pipsun kanssa tunnista upeasti, vaikka liitskaantuneitten tötsien tapaus jäi vielä mysteeriksi. Teksti oli erittäin sujuvaa ja eläväistä, sitä oli ilo lukea. Huoleton tunnelma välittyi tekstistä erittäin hyvin. Huutomerkkejä oli mielestäni hieman liikaa, mutta ne olivat kuitenkin sopivissa kohdissa, joten ne eivä häirinneet pahasti. Kiitos hirmuisen paljon osalistumisesta ja tervetuloa uudelleen!"

---

28. huhtikuuta 2016 / Tarinakilpailuissa Funfair Poniesissa (tarina #1)

Osallistuimme Pipsun kanssa Funfair Poniesissa järjestettyihin KRJ:n alaisiin koulukilpailuihin. Edustimme tamman kanssa helppo C-tasoisessa luokassa, jossa sijoituimme ensimmäisiksi kahden kilpailijan joukosta! Alla voittajatarinamme:

"Hölkkäilimme Pipsun kanssa juuri keskihalkaisijalla valmistautuen alkutervehdykseen, kun sivusilmällä huomasin suuren tilausajo-linjurin kaartavan tapahtumapaikalle. Tähän sillä hetkellä enempää reagoimatta jatkoin kuitenkin tervehdyksen jälkeen tammani kanssa reippaaseen askllajiin ja kohti seuraavaa tehtävää, kun bussista alkoi valua ulos lauma kovaäänisesti kälkättäviä ihmisiä. Pipsu ei tuntunut olevan moksiskaan, vaikka edelleen kuuluvasti kääkättävän turistilaumaksi osoittautuneen ihmismassan rantautuessa kouluradan viereen, vaan suoritti pyytämäni tehtävät omaan kuuliaiseen tapaansa. Edes järkyttävä salamavälke ei tamman menoa haitannut, kun turistit (jotka myöhemmin tiedusteltuna osoittautuivat korealaisiksi) alkoivat räpsiä valokuvia suorituksestamme tuttuun aasialaiseen pyllistys- ja kyykkäystyyliin. Kun suorituksemme vihdoin päättyi salamavalojen välkkeen samalla hieman laantuessa, olivat turistit varmasti ottaneet kuvia parin muistikortillisen verran. Pipsu jäi vielä poseeraamaan kuvaajille kouluaitojen sisäpuolelta poistuttuamme, poseeraten parhaansa mukaan."

(Tehtäväkuvaus: Kesken kilpailusuorituksesi paikalle pöllähtää bussilastillinen korealaisia turisteja, jotka alkavat salamat viuhuen kuvata sinua ja ratsuasi salamakuvauskielloista piittaamatta. Miten ratsusi reagoi, kun salamavalot alkavat välkkyä? Säikähtääkö ratsusi salamoita toden teolla vai nauttiiko se kenties hetkestään parrasvaloissa yltäen suorituksista parhaimpaansa?)

---

01. elokuuta 2016 / Pipsun esikoisvarsa Neli syntyi!

Mistä näitä varsoja oikein tulee?! Tämän vuoden puolella meille oli syntynyt jo kaksi suomenhevosvarsaa ja tänään Pipsu pyöräytti ratsuponivarsan laitumelle.

Pipsu oli astutettu Hervannan Oriasemalla asuvalla hollantilaisella ratsuponilla, Mickey van Weimaranerilla. Kyseessä oli komea ja melko kookas ruunnikonpäistärikönkimo ori, jonka toivoin periyttävän päistärikköyttä tai edes kimoutta varsalle.

Pipsun esikoisvarsa syntyi melko lailla tismalleen laskettuna aikanaan, eli heinä-elokuun vaihteessa. Tiineysaika oli sujunut hyvin ja ongelmitta. Synnytyskin lienee sujuneen ilman ongelmia. Olin aamusella menossa tarkastamaan hevosia laitumelle ja täyttämään niiden vesiastiaa, kun huomasin Pipsun ja sen vastasyntyneen varsan laitumen kauimmassa nurkassa. Varsa oli syntynyt aivan hetki sitten ja Pipsu oli juuri nousemassa ylös, kun menin tarkastamaan kaksikon kuntoa.

Pipsu vaikutti erittäin äidilliseltä ja ruunikko tammavarsa pyrki jaloilleen saman tien. Tarja oli ajanut Vatun ja Hämyn kauemmas, ja nuori tammakaksikko olikin tyytynyt jatkamaan laidunnusta laitumen vastakkaisella laidalla, välillä uteliaasti Pipsua ja varsaa tarkkaillen. Tarja oli jäänyt hieman lähemmäs kaksikkoa ja seurasi varsomista ja varsan ensiaskelia tarkkaavaisena, välillä pari ruohonkortta suuhunsa napaten.

Tarkistin Pipsun ja varsan kunnon, molemmat näyttivät erittäin hyvinvoivilta. Jälkeisetkin irtosivat pian tamman noustua ylös ja noukin ne talteen muovipussiin, jonka kävin hakemassa traktorista. Seurailin tamman ja varsan menoa hetken kauempaa, ennen kuin jatkoin laidunkierrosta. Myöhemmin päivällä tulimme katsomaan varsaa Villen ja illansuussa Kaisan kanssa. Varsan nimeksi oli päätetty antaa Nelinde, mutta kutsumme tätä nyt jo kovin touhukasta tapausta Neliksi.

Ikä

Pipsu ikääntyy satunnaisesti. Tamma on ikääntynyt 14-vuotiaaksi asti niin, että n. 4kk=1a.

1-vuotias - 15.06.2012
2-vuotias - 15.10.2012
3-vuotias - 15.02.2013
4-vuotias - 15.06.2013
5-vuotias - 15.10.2013
6-vuotias - 15.02.2014
7-vuotias - 15.06.2014
8-vuotias - 15.10.2014
9-vuotias - 15.02.2015
10-vuotias - 15.06.2015
11-vuotias - 15.10.2015
12-vuotias - 15.02.2016
13-vuotias - 15.06.2016
14-vuotias - 15.10.2016
15-vuotias - 06.10.2017
16-vuotias -
17-vuotias -
18-vuotias -
19-vuotias -
20-vuotias -
21-vuotias -
22-vuotias -
23-vuotias -
24-vuotias -
25-vuotias -
26-vuotias -
27-vuotias -
28-vuotias -
29-vuotias -
30-vuotias -