Aasitalli Aasila

Supreme Sparkle


Kuvat © flickr / Penny Higgins (x, x / CC BY-SA 2.0)

► Supreme Sparkle, "Salli"
► muuli, tamma
► 145 cm, ruunikko
► syntynyt 15.06.2018 Yhdysvalloissa
M Layouts / raitatossu.net/mayflower -vuotias (KATT)
VH21-317-0002

► om. Aasitalli Aasila, VRL-05594
► kasv. J. Wilson, USA

► yleispainotus
> KO. helppo C
> RE. 50 cm
> matka 15 km ihanne
> western ratsastus- & karjankäsittelylajit

virtuaalimuuli / a sim-game mule / virtuaalihevonen

Supreme Sparkle, tuttujen kesken Salli, on syntynyt Yhdysvaltojen Mississippissä. Suomeen tamma saapui nelivuotiaana parin mutkan kautta, sillä Yhdysvalloista se muutti kaksivuotiaana Saksaan, sieltä seuraavana vuonna Ruotsiin, josta edelleen tänne meille Suomeen. Ennen Aasilaan saapumistaan Salli on asunut hetken aikaa erään yksityishenkilön luona, jossa se on saanut ratsukoulutuksensa. Aasilaan Salli saapui elokuussa 2021 ja oli tallin ensimmäinen asukas.

Salli on viisas ja ystävällinen tamma sekä melko mutkaton hoitaa, kunhan tietää mitä tekee. Tamma ei nimittäin nauti ylenpalttisesta puunauksesta ja se on muutenkin mielellään ihmisten seurassa vain sen ajan, kuin on pakko. Kun Salli on saanut ihmisistä tarpeekseen, sen naama menee mutrulle ja sen yhteistyökyky saattaa hieman kärsiä. Koskaan tamma ei kuitenkaan käyttäydy aggressiivisesti tai muuten ilkeästi, vaan ennemminkin vetäytyy omaan kuoreensa. Tamma kuitenkin seisoo nätisti sidottuna, mutta pitkäksi aikaa yksin jäädessään voi taiteilla narusta solmun auki ja poistua rauhassa takavasemmalle, eli yleensä joko omaan karsinaansa tai lähimmäin heinätupsun luokse. Joskus, jos Sallin kanssa tulee ylitsepääsemätön tilanne josta ei tunnu pääsevän suuntaan eikä toiseen, minttukarkeilla lahjominen auttaa. Sallin mielestä kaikista jännittävintä on nopeat liikkeet. Tamma kuitenkin onneksi yleensä säikähtäessään vain säpsähtää ja seisoskelee jännittyneenä paikoillaan.

Taluttaessa Salli seuraa kuuliaisesti vierellä. Koska Sallilla on taito availla kaikenlaisia hakasia ja lukkosysteemejä eikä sähkölangan avaaminen eristinkahvastakaan tuota suurempia hankaluuksia, on Sallin tarhaan laitettu muulinpitävät salvat porttiin. Laumassa Salli on seurallinen, vähän sellainen kaikkien kaveri. Houdinin hommia lukuun ottamatta Salli harvemmin on muiden vastaavien operaatioiden aivot - se ennemminkin seuraa vierestä kavereidensa toilailuja ja välillä ehkä innostuu osallistumaan näihin itsekin.

Ratsuna Salli on nopea oppimaan ja se suorittaa hyvin, kunhan siltä vain osaa pyytää asioita oikealla tavalla. Tamma ei pelkää mennä sieltä mistä aita on matalin, jos sille siihen vain antaa mahdollisuuden. Kouluratsuna Salli ei osaa kummempia, mutta sen tämänhetkinen taitotaso riittää meille oikein hyvin. Esteitäkin tamman kanssa on hypätty ja kyllähän se esteet ylittää, vaikkei kovin taitavasti kuitenkaan ja harvemmin tamma tästä kovasti nauttiikaan. Tiukoista kurveista ja heikommista lähestymisistä hyppäämisestä tämän tamman kanssa saa vain haaveilla. Maastoilusta tamma nauttii ja siinä se lieneekin kaikista parhaimmillaan, kestävä ja hyväkäytöksinen kun on. Joskus tamma saattaa jännittää yllättäen eteen tulleita asioita, kuten pusikosta eteen hyppäävää peuraa tai pupua, mutta näissä tilanteissa tamma yleensä valitsee jähmettymisen ja polvien tutinan hatkojen ottamisen sijaan. Lännenratsastustakin Sallin kanssa ollaan ruvettu harjoittelemaan ja ihan hyvällä menestyksellä.

Suku

i. Yee Haw (evm)
rn mammuttiaasi 145 cm
ii. Howdy (evm)
rn mammuttiaasi 144 cm
iii. Jack (evm)
rn mammuttiaasi 146 cm
iie. Molly (evm)
rn mammuttiaasi 143 cm
ie. Scarlett (evm)
rn mammuttiaasi 144 cm
iei. Donkey Kong
h mammuttiaasi 142 cm
iee. Cinderella (evm)
rn mammuttiaasi 137 cm
e. Miss Sparkle (evm)
rn tilasto 156 cm
ei. Up The Hill (evm)
rn quarter 155 cm
eii. Morning Star (evm)
rt quarter 154 cm
eie. Flower Puff (evm)
rn quarter 153 cm
ee. Sparkling Flame (evm)
prn tilasto 157 cm
eei. tuntematon ori (evm)
eee. Some Days Later (evm)
rn quarter 155 cm

Kilpailukalenteri

ERJ (yht 3 starttia / voitto 0 % / sijoitus 0 %)

KRJ (yht 4 starttia / voitto 0 % / sijoitus 0 % / enn. HeC 67,500 %)

VMRJ (13 pistettä)

WRJ (yht 58 starttia / voitto 5,17 % / sijoitus 10,35 %)