Aasitalli Aasila

Esittely

Aasitalli Aasila sijaitsee rauhallisen hiekkatien varrella, jota reunustavat peltoaukeat sekä sekametsät. Lähimpään kyläkeskukseen on matkaa reilut kolmisen kilometriä ja suurempaan kaupunkiin noin parinkymmenen minuutin ajomatka. Jos tien toisella puolella pienen metsäkaistaleen takana piilossa olevaa naapuria ei lasketa, lähimpään naapuriin on noin kilometrin verran matkaa.

Talli

Aasilan tallirakennus on vanha maatalousrakennus ja alunperin 1950 -luvulta. Siitä on huolehdittu vuosien aikana hyvin ja talliksi se on muutettu ensi kerran 1990 -luvulla ja remontoitu uudemman kerran 2010 -luvulla, kuitenkin vanhaa kunnioittaen. Tallissa on tilat yhteensä yhdeksälle aasille. Karsinat ovat sen verran tilavia, että niiden asukkaiksi mahtuvat isommatkin yksilöt. Lisäksi tallissa on yhdistetty varuste- ja rehuhuone sekä vesikarsina. Heiniä säilytetään tallin toisen sisäänkäynnin katoksessa.

Tallin vieressä on pienempi rakennus, vaja. Vaja on remontoitu ja sinne on rakennettu kaksi karsinaa. Lisäksi vajasta löytyy varustekaapit vajan asukkaiden varusteita varten. Vajaan ei tule vettä, joten sinne kannetaan juomavedet tallista.

Talli
1. Abel
2. Pelle
3.
4. Josefiina & Hilma

5. Pirre
6. Salli
7. Nelli
8.
9.

Vaja

10.
11.

A = varuste- & rehuhuone
B = pesukarsina
C = heinäkatos

Tallipiha

Tilan päärakennus sijaitsee pienen mäen päällä. Kaksikerroksinen talo on rakennettu 1940 -luvun lopulla. Talon piha on aidattu, jotta mahdolliset talossa asuvat eläimet (ja lapset) saavat ulkoilla rauhassa ilman pelkoa siitä, että ne lähtisivät karkuun tai juoksisivat tielle.

Konehalli on tilan uusin rakennus. Se on rakennettu 2000 -luvun alussa, mutta se sointuu hyvin tilan muihin rakennuksiin. Konehallissa on katos traktorille tai vaikka kahdelle. Lisäksi rakennuksen toisessa päädyssä on pieni varastotila.

Konehallin vieressä sijaitsee kanala. Kanala on rakennettu pieneen, vanhaan rakennukseen, jonka alkuperäinen käyttötarkoitus on jo unohtunut. Kanoilla on kanalan yhteydessä ulkotarha, jossa ne saavat ulkoilla niin halutessaan. Kesäaikaan kanat saavat usein myös juoksennella vapaasti tallin pihapiirissä. Kanoja hemmotellaan ympäri vuoden lähikaupasta saadulla hevihävikillä ja etenkin pikkutomaatit ja pensasmustikat ovat niiden suurinta herkkua.

Tallin ja vajan takana on lantalarakennus. Lantalan yhteydessä säilytetään myös kuivikepellettiä, jota käytämme karsinoiden kuivituksessa.

Hieman kauempana tallipihasta sijaitsee vanha lato. Ladossa on säilössä vähän kaikenlaista romua ja rompetta, minkä lisäksi sen läheisyydessä säilytetään heinäpaaleja.

A = päärakennus
B = konehalli
C = kanala
D = talli
E = vaja
F = kenttä
G = lantala
H = lato

Tarhausjärjestys

2A - Abel
2B - Pelle
3AB - Salli, Pirre, Nelli
4 - Josefiina, Hilma

Ulkoilu & Ratsastusmahdollisuudet

Tallin vieressä on useita lankulla ja sähkölangalla aidattuja tarhalohkoja. Yhdellä tarhalaumalla on yleensä pari lohkoa käytettävissä kerrallaan. Lohkoja voidaan välillä vaihdella, jotta aasit ja muulit saavat hieman vaihtelua päiviinsä. Kaikissa tarhoissa on enemmän tai vähemmän kumpuilevaa maastoa sekä jonkin verran puustoa. Jossakin vaiheessa tarkoituksena on rakentaa tarhoihin myös katokset.

Yksi tarhoista on aidattu lankun lisäksi verkkoaidalla. Tämä aitaus on tarkoitettu vuohille. Vuohitarhassa on lisäksi pieni katos sekä erilaisia kiipeilyyn kannustavia rakennelmia.

Tallin vieressä on hiekkapohjainen, aidattu kenttä, joka on juuri käyttötarpeisiimme sopivan kokoinen. Estekalustoakin löytyy muutaman puomin sekä kavaletin verran. Kentälle saa myös valot, joten siellä voi työskennellä aasien kanssa myös iltasella auringon laskettua.

Maastoilumahdollisuudet ovat erinomaiset. Tallipihan läpi kulkeva tie vie ladolle asti, josta se risteytyy kahdeksi metsätieksi. Metsäteiltä lähtee useita polkuja vähän joka suuntaan. Myös hiekkatiellä voi kulkea turvallisin mielin ja sen varresta lähtee myös joitakin isompia ja pienempiä polkuja, joita aasien kanssa saa kulkea.