♥ Raitulan Haltia

Nimi Raitulan Haltia "Tipitii" Rekisterinumero VH16-018-1069 / #PKK1915
Rotu, skp suomenpienhevonen, tamma Kasvattaja Raitula, VRL-07228
Säkä, väri 144cm, cremello (ee/Aa/CrCr) Omistaja Hirttivaara, VRL-05594
Syntymäaika 27.03.2016, Suomi Painotuslaji kouluratsastus
Ikä, ikääntyminen 22v (01/21)*, n. 3kk=1a** Koulutustaso ko. vaB
Saavutukset PP-MVA, SLA-II, SV-III

* Täyttänyt 4v 27.07.2016 / ** 20v asti n. 3kk=1a, 4v asti n. 1kk=1a :: virtuaalihevonen / a sim-game horse

✝ Kuollut 13.03.2021
(lopetettu vanhuuden vaivojen vuoksi)


© tallin omaisuutta

 • SV-III, heinäkuun 2016 tilaisuus (3v)
  (rakenne 7,4, suku 0, käytöskoe 15, ratsastuskoe 8,3 + 0 = 30,7)
 • PP-MVA, myönnetty 12.12.2017
 • KTK-kelpoinen
 • SLA-II, helmikuun 2019 tilaisuus
  (12 (2 + 5 + 4 + 2) + 20 + 10 + 20 + 13 = 75, Hieman eriparinen hevonen, jolla on aivan älyttömän kaunis kaula ja kiva runko! Kauniisti toteutettu väritys, ihanan pehmeä kynänjälki.Emän sivuilta puuttuu koulutusaso.)

Raitulan Haltia, tuttujen kesken Tipitii, muutti meille Hirttivaaraan suoraan kasvattajaltaan Annalta Raitulasta. Tamma oli tuolloin yksivuotias. Tipitiissä ihastuin eniten tietenkin sen hieman eksoottisempaan väriin, mutta myös kompaktiin kokoon - pienhevosia, etenkään vähän erisukuisempia, ei tallissamme nimittäin kovin montaa ollut ainakaan tamman meille saapuessa. Tamma on perinyt lahjakkuutensa kouluradoille vanhemmiltaan, joista kumpikin on kilpaillut vaativalla tasolla. Tipitii onkin oiva lisä etenkin Hirttivaaran pienhevoskasvatusta ajatellen.


© tallin omaisuutta

Tipitii on kiltti, mutta melko herkkä tapaus. Hoitotilanteissa tamma kyllä nauttii harjattavana olemisesta, muttei siedä liian kovakouraista käsittelyä. Se voi myös säikkyä helposti, jos karsinaan vain ilmestyy ilman että tamma huomaa tulijan. Joskus tamma voi myös hieman säpsyä hoitajan tehdessä äkkinäisiä ja yllättäviä liikkeitä. Tipitii antaa puhdistaa kaviot nätisti eikä varusteita pukiessakaan yleensä tule ongelmia, joskaan tamma ei pidä siitä, jos kuolaimet kolahtavat hampaita vasten tai ovat kylmät. Pesukarsinaan mennessä tamma saattaa hieman hangoitella vastaan, mutta luovuttaa kyllä ennen pitkää.

Taluttaessa Tipitii kulkee reippaasti taluttajan vierellä, joskus jopa hieman kiireisestikin. Parhaiten tamman kanssa pärjää kun vain kävelee reipasta, tamman määräämää vauhtia paikasta A paikkaan B. Liika komentelu ja etenkin riimunnarussa jatkuva roikkuminen selkeästi hieman ahdistavat tammaa, mikä yleensä ajaa sen kiirehtimään vain entistä enemmän! Tarhaan päästettäessä tamma malttaa odottaa riimun pois ottamista ja tarhasta hakiessa antaa yleensä ihan nätisti kiinni, kunhan vain huomaa hyvissä ajoin että joku sitä on nyt takaisin talliin hakemassa. Tipitii säikähtääkin helposti, jos ihminen yllättäen vain ilmestyy sen vierelle ilmoittamatta itsestään.

Ratsuna Tipitii on reipas ja miellyttämishaluinen, mutta myös melkoisen herkkä. Ratsastajan tulee osata pyytää tammalta asiat oikeaan aikaan ja muuten vain istua hiljaa ja antaa tammalle työrauhan. Tipitii on ehdottomasti parhaimmillaan kouluratsuna. Se toimii hyvin omalla moottorilla ja liikkuu mielellään, mutta kuuntelee myös pidättäviä apuja. Kuitenkin jos ratsastaja kiskoo jatkuvasti ohjista tai paukuttaa pohkeella, tamma turtuu avuille nopeasti ja vain puksuttaa menemään ilman minkäänlaista kontrollia. Parhaimmillaan Tipitiillä on hienot liikkeet ja se on kevyt edestä. Maastossa tamma saattaaa säpsyä tuulessa kahisevia puunoksia tai tien yli pomppiva jänistä, mutta harvemmin tamma kuitenkaan karkuun lähtee juoksemaan. Kaveri kannattaa maastossa kuitenkin aina olla mukana.

Tipitii on ihan kelpo matkustaja. Matkustusseuraa on aina hyvä olla mukana, sillä tällöin tamma matkustaa hyvillä mielin ja lastautuu helpommin. Hätätilanteissa tamma pärjää kopissa kyllä yksinkin. Uusissa paikoissa Tipitii voi olla ehkä vielä hieman herkempi ja jännittyneempi kuin kotioloissa, mutta kunhan mukana on vain tuttua hevos- ja ihmisseuraa ja ilmapiiri pidetään kepeänä, ei tamman kanssa tule ongelmia.

Suku

i. Sielukas
VH15-018-1586 / vkk sph 147cm
yleispainote (vaB / 80cm)

VIP MVA Fn, PP-MVA, KTK-II, SLA-II, Premier
ii. Sielunsaattaja
evm / vkk sph 148cm
iii. Sähikäinen
(evm)
iie. Lumous
(evm)
ie. Meikuliina
evm / vprt sph 147cm
iei. Triplapotti
(evm)
iee. Hiluriina
(evm)
e. Henkien Kätkemä
VH15-018-1921 / vkk sph 143cm
koulupainote (vaB)

VIP MVA Fn, KTK-III
ei. Henkien Herra
evm
eii. Hurmio
(evm)
eie. Kreivitär
(evm)
ee. Taruliina
evm
eei. Loimu
(evm)
eee. Satu-Sanni
(evm)

Isälinja: Sielukas (1)
Emälinja: Henkien Kätkemä (1)
Sukukatokerroin: 1

Jälkeläiset

Periyttäminen: Jälkeläiset:
Taidot
 • Nopeus: taso 4/7 (normaali)
 • Kestävyys: taso 4/7 (normaali)
 • Hyppykapasiteetti: taso 4/7 (normaali)
 • Ketteryys: taso 4/7 (normaali)
 • Liikkeet: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
Luonteenpiirteet
 • Rohkeus: taso 4/7 (neutraali)
 • Kuuliaisuus: taso 4/7 (normaali)
 • Temperamentti: taso 4/7 (neutraali)
 • Herkkyys: taso 5/7 (melko herkkä)

Pohjautuu Arnikan periytymisjärjestelmään virtuaalihevosille (v. 1.0), lue lisää

Kilpailukalenteri

Näyttelyt
 • 30.04.2017 PKK kutsu Muu kuva: vapaa kuva, tuom. Kics -- KP
 • 15.05.2017 PKK kutsu Muu kuva: Vapaa kuva, tuom. Loci -- KP
 • 28.07.2017 PKK kutsu Muu kuva: Vapaa kuva, tuom. Anne -- KM
  "Värisävyisä kuva, hevonen on ilmeikäs ja vesi tippuu karvasta hauskasti. Sadepisaroiden piirtämisessä kaipaisin lisää pehmeyttä."
 • 15.08.2017 PKK kutsu Muu kuva: hevonen ulkona, tuom. Anne -- KM
 • 15.08.2017 PKK kutsu Muu kuva - Vapaa kuva suomenhevosesta, tuom. Anne -- KM
 • 13.09.2017 PKK kutsu Muu kuva: Viehkein voikko, tuom. Loci -- KP, EM (yksityiskohdat (vesi))
  "Kaunis, tunnelmallinen toteutus, jossa hevosen väri ilmenee selkeästi. Hienot yksityiskohdat (vesi)."
 • 25.11.2017 PKK kutsu Suomenhevoset - pienhevoset, tuom. Anne -- HY
 • 25.11.2017 PKK kutsu Muu kuva - vapaa kuva suomenhevosesta, tuom. Laa -- KP, EM (tunnelma)
Porrastetut kilpailut

Tarkista ominaisuuspisteet & kilpailustatistiikka
tila: päättänyt kilpauransa

 • kouluratsastus / saavuttanut maksimitasonsa
  maksimitaso: 5, 2588.91 ominaisuuspistettä

Hoito-ohjeet

Yleistä: Tarhaus:
 • Tarkista karsina & tarhaus täältä
 • Varusteiden väri musta ja ruskea
 • Sido kiinni karsinan siivouksen ajaksi
 • Talvisin satulaklippaus ja ohut talliloimi
 • Riimu pois päästä tarhauksen ajaksi
 • Sateella sadeloimi, pikkupakkasilla kaulakappaleellinen ulkoloimi, kovilla pakkasilla kaulakappaleellinen toppaloimi - mahdollinen talliloimi jää aina ulkoloimen alle
Hoitaminen: Liikutus:
 • Fleeceloimi päälle jos hikinen liikutuksen jälkeen
 • Liikutuksen jälkeen tarjottava vettä
 • Jalkojen kylmäys rankemman treenin jälkeen, tarvittaessa myös linimenttiä ja/tai lämpöpintelit yöksi
 • Maastoon vähintään kerran viikossa
 • Ratsastaessa suojat kaikkiin jalkoihin

Päiväkirja

20. heinäkuuta 2016 :: Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa
Hevoskuljetusautollinen Hirttivaaran tulevaisuudenlupauksia käytettiin tänään VSR:n suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa. Tipitii osallistui tilaisuudessa 3-vuotiaiden ryhmään, palaten kotiin SV-III-palkinnon kera. Päivä alkoi rakennearvostelulla, josta vaalea tamma sai 7,4 pistettä. Samalla arvioitiin sukua, mutta tästä osa-alueesta tamma jäi valitettavasti pisteettä. Koko tilaisuuden ajan kestäneestä käytöskokeesta tamma sai 15 pistettä, eli tämänkaltaisten tapahtumien osalta melko kokematon tamma malttoi käyttäytyä melko asiallisesti. Hieman ennen käytöskokeen pisteiden julkistamista suoritetussa helppo C-tasolla suoritetusta ratsastuskokeesta tamma sai 8,3 + 0 pistettä. Yhteensä Tipitii sai siis 30,7 pistettä ja palkittiin tosiaan III-palkinnolla.

03. helmikuuta 2017 :: Jälkikasvua
Tipitii varsoi tänään toisen jälkeläisensä. Varsan isä oli oman tallimme asukki Eelin Joopajoo. Syntyvä varsa oli tilausvarsa, joten se ei jäisi meille kasvamaan, vaan muuttaisi heti vieroituksensa jälkeen Sussun luo Kielokumpuun. Sussu oli toivonut pienhevoskokoista, hieman erikoisemman väristä tammavarsaa. Voikkoväri oli ainakin taattu, kaikki muuhan olisi sitten tietenkin ihan vain tuurista kiinni. Jomppe-orin ollessa melko pienikokoinen (150cm) oli myös hyvät mahdollisuudet siihen, että varsakin jäisi melko pienikokoiseksi, hyvässä tapauksessa niihin toivottuihin pienhevosmittoihin.

Kun Tipitii tosiaan pyröräytti varsansa karsinansa perimmäiseen nurkkaan ja kävimme tarkistamassa uuden tulokkaan hyvinvoinnin, sain soittaa Sussulle puhelun hyvillä mielin - voikko tammavarsahan sieltä tuli! Varsa vaikutti myös kovin pienikokoiselta, joten sillä on hyvät saumat jäädä pienhevoskokoon. Tipitii oli aluksi kovin ihmeissään varsastaan ja vaikutti pienen hetken ajan jopa hätääntyneeltä nähtyään karsinan pohjalla makoilevan lapsukaisensa, mutta rohkaistui hiljalleen hoivaamaan uutta tulokasta. Hieman tuore äiti kuitenkin tuntui säpsyvän varsansa liikkeitä, mutta eiköhän arki tuosta tasoitu, kunhan kaksikko pääsee kunnolla tutustumaan ja tottumaan toisiinsa. Tipitiin varsa nimettiin sen omistajan toiveiden mukaisesti Hirttivaaran Donnaksi.

27. marraskuuta 2017 :: Kuulumisia
Tipitii siirtyi tänään nuorista ja kilpailevista tammoista siitostammojen joukkoon. Tästä huolimatta Tipitii jatkaa vielä hetken kilpauraansa, sillä se on tällä hetkellä kouluratsastuksella porrastetuissa tasolla 5/5 - loppurutistukset siis enää, ennen kuin tamma pääsee siirtymään kilpailueläkkeelle! Kohtapuoliin alkaa siis tammalle sopivan orin metsästäminen, jotta siitä saataisiin jälkeläinen omaan talliin. Samalla alamme suuntaamaan katseemme entistä enemmän kohti laatuarvosteluja. Tipitiin kohdalla SLA on ainakin varma tavoite ja mikäli jälkeläisnäytöt saadaan kasaan, otamme suunnaksi myös KRJ:n laatuarvostelun. Lisäksi koska Tipitii on vihdoin saanut rakennekuvan itselleen, sen kanssa tullaan pyörähtämään joskus lähiaikoina myös PKK:n kantakirjaustilaisuudessa. Kantakirjauksen osalta emme odota mitään kovin suurta menestystä, mutta kunhan edes se kolmospalkinto saataisiin tammalle, niin olisin tyytyväinen.

12. joulukuuta 2017 :: Näyttelymenestystä
Tipitiille myönnettiin marraskuun lopulla Virmavedellä järjestetyissä näyttelyissä tamman neljäs KP. Kun tulokset virallistettiin ja palkinto löytyi PKK:n tulosarkistosta tämän kuun alussa, anoin Tipitiille PP-MVA-arvonimeä. Arvonimi myönnettiin tammalle tänään. Onnea, Tipitii! Tamman näyttelyura rupeaa tämän arvonimen myötä olemaan loppuun taputeltu, käymme enää kokeilemassa kantakirjausta jossakin vaiheessa. Muihin näyttelyarvonimiin tammalla ainakaan tämänhetkisen rakennekuvansa kanssa on saumaa, joten Tipitii saa tehdä näyttelykisalistalla tilaa muille hevosille.

31. tammikuuta 2018 :: Kantakirjaustilaisuudessa
Tipitii osallistui tänään PKK:n 77. KTK-tilaisuuteen. Mikään jymymenestys tämä reissu ei tosiaan ollut ja tamma pärjäsi huonommin kuin olin ajatellut. Ei sillä, että mitään huippumenestystä olin tamman odottanut niittävän, mutta olin kyllä toivonut tamman pääsevän edes nippa nappa kolmospalkinnolle. Täytyy siis hankkia tammalle jossakin vaiheessa uusi rakennekuva ja lähteä uudelle yrittämälle. Tällä kertaa Tipitii arvioitiin pienhevosena seuraavin pistein ja arvosteluin:

11+9+13+14,5 = 47,5%
-Tammaleima hyvä, rotuleima voisi olla vahvempi. Tasapainoinen runko, työhevostyyppinen kokonaisuus. Etujalta pitemmät kuin takajalat, pystyt vuohiset, turvonneet ruunut, kokkapolvi oej. Lyhyehkö kaula, lihaksikas. Miellyttävä väri ja herkkä toteutustapa.
-Seisoo runko kierteellä, kokkapolvinen, pukinkaviot. Lyhyt kaula, ylälinja ok. Toteutus hieman kiireisen oloinen.
- Leimoiltaan hyvä, rotu ja sukupuoli tunnistettavissa. Pää ja kaula ok, kaunis ilme. Runko ok, säkä saisi kuitenkin olla selvempi, ok lapa. Jalat kuivat. Oikea etujalka kokkapolvinen, vasen taasen suora ja hyväasentoinen. Takajalat ihan hyväasentoiset ja ok kinnerkulma. Kaikissa jaloissa pystyt vuohiset ja pukinkaviot. Yleisilme hyvä. Kaunis, pelkistetty ja rauhallinen väritys.

25. huhtikuuta 2018 :: Jälkikasvua
Tipitii varsoi tänään aamuyöstä kolmannen jälkeläisensä. Varsominen sujui jo kokeneelta Tipitiiltä melkoisen vaivattomasti ja tällä kertaa tamma vaikutti jo erittäin pätevältä ja rohkealta hoitaessaan pienokaistaan. Tämä oli viimeinkin se varsa, joka tammasta jäisi meille kotiin! Isäksi oli muutaman ehdokkaan joukosta valikoitunut sabino yleispainotteinen Turmeltajan Hilikutti -piekkaripoika. Tammaahan tästä yhdistelmästä toivottiin, mutta ori sieltä sitten tuli. Pitkäjalkainen, mutta pienikokoinen voikkovarsa on kuitenkin varmasti upea lisä Hirttivaaran hevoskaartiin. Nimekseen varsa sai Hirttivaaran Helekutti, mutta tuttujen kesken sitä kutsutaan Hemmiksi. Tipitii ja Hemmi vaikuttavat oikein tyytyväisiltä.


alkuperäinen ulkoasu © M Layouts / tausta © The Inspiration Gallery / tekijänoikeudet :: tämä on virtuaalitalli / this is a sim-game stable