♥ Hiru-Hämy

Nimi Hiru-Hämy "Hilma" Rekisterinumero VH15-018-2038 / #PKK2296
Rotu, skp suomenhevonen, tamma Kasvattaja Rangisto, VRL-00278
Säkä, väri 160cm, rautias (ee/Aa) Omistaja Hirttivaara, VRL-05594
Syntymäaika 27.06.2015, Suomi Painotuslaji kouluratsastus & valjakkoajo
Ikä, ikääntyminen 23v (05/20)*, n. 3kk=1a** Koulutustaso ko. heA valj. vaativa
Saavutukset -

* täyttänyt 4v 27.10.2015 / ** 6v asti n. 2kk=1a, 4v asti n. 1kk=1a :: virtuaalihevonen / a sim-game horse

✝ Kuollut 30.07.2020
(lopetettu vanhuuden vaivojen vuoksi)


© tallin omaisuutta

 • ei mainittavia saavutuksia

Törmäsin erään kerran sattumalta Hilman emään Hiru-Peippoon ja ihastuin tammaan totaalisesti heti ensinäkemältä. Pakkohan tammasta oli siis tilausvarsaa kysäistä ja tämä onneksi sopikin tamman omistajalle Kairanille. Hilman isäksi ei valitettavasti saatu kaavailemaani oria, mutta pienten tiedustelujen jälkeen varsan isäksi valikoitui toinen vähintäänkin yhtä hyvä ori. Hilma on aina ollut erittäin hyvää pataa päivää myöhemmin syntyneen Hirttivaaran Kesäviiman kanssa ja kaksikko onkin ollut varsasta lähtien lähes erottamaton. Kilpaurallaan Hilma on pärjännyt mainiosti etenkin kouluratsastuksessa. Kunhan tamma saa tässä kilpailu-uransa pakettiin, on sen kanssa tarkoituksena käydä SLA:ssa arvioitavana. Koska tamma on KTK-kelpoinen emänsä KTK-palkinnon ansiosta, on sen kanssa tarkoitus käydä kokeilemassa myös kantakirjausta.


Molemmissa kuvissa vas. tamma Hirttivaaran Kesäviima
© tallin omaisuutta

Hoitotilanteissa Hilma on mukavan rauhallinen ja muutenkin melko kiltti ja kiva tapaus. Jos jokin askare ei tamman kanssa syystä tai toisesta suju toivotulla tavalla, on tamma onneksi erittäin helposti lahjottavissa herkkujen avulla. Ja mitäpä tämä tamma ei ruuan eteen tekisikään: Hilma heittää vaikka voltin takaperin, kunhan palkinto on sen mielestä riittävän herkullinen. Herkuilla lahjonta on kuitenkin mielellään se viimeinen keino, sillä Hilma lihoo helposti. Joka tapauksessa, tämä tamma on kaikin puolin miellyttävä tamma, jonka kanssa harvemmin tulee ongelmia missään tilanteissa.

Taluttaessa Hilma seuraa taluttajan vierellä. Tamma harvemmin yrittää sooloilla mitään omiaan, mutta kevään ensimmäisten ruohotupsujen vihertäessä kannattaa olla tarkkana, ettei tamma jää napsimaan välipalaa. Tarhaan päästettäessä tamma malttaa odottaa riimun irroittamista kuuliaisesti. Tarhasta hakiessakin se tulee yleensä kutsusta vastaan.

Ratsuna Hilma on varma ja rohkea. Alkuun tamma voi olla hieman tahmea, mutta vertyy ja reipastuu kyllä oikeanlaisen alkuverryttelyn ansiosta. Hilma toimii parhaiten kevyillä avuilla ja istunnalla, mutta se antaa kyllä ratsastajan virheitä anteeksi tiettyyn pisteeseen saakka. Parhaimmillaan tämä tamma on ehdottomasti kouluratsuna, mutta sen kanssa voi hypätä myös esteitä. Mitenkään erityisen innokas hyppäjä tamma ei ole, minkä lisäksi se vaatii ratsastajaltaan hirmuisen paljon tukea lähestymisissä. Hilma toimii hyvin myös valjakkoajossa ja etenkin maratonosuudella vauhtia löytyy ihan kiitettävästi. Hilma on tietenkin myös maastovarma tapaus.

Matkustajana Hilma on varma ja tyyni. Tamma lastautuu melko kuuliaisesti ja matkustaa ongelmitta yksin tai kaverin kanssa. Kilpailupaikalla tamma harvemmin stressaa turhaan muita hevosia sekä ihmispaljoutta.

Suku

i. Hämminki
VH14-018-0153 / rt sh 158cm
koulupainote (vaA/vaikea)
ii. Härdelli
evm / vprt sh 158cm
iii. Hämäys
(evm)
iie. Esteri
(evm)
ie. Limutiina
evm / rt sh 154cm
iei. Vermele
(evm)
iee. Listiina
(evm)
e. Hiru-Peippo
prt sh 165cm
yleispainote (heC/50cm)

KTK-II
ei. Varjo-Purje
evm / tprt sh 168cm
eii. Purseeri
(evm)
eie. Piiskune
(evm)
ee. Hiru-Suippo
evm / prt sh 164cm
eei. Suotture
(evm)
eee. Hiru-Supi
(evm)

Isälinja: Hämminki (1)
Emälinja: Hiru-Peippo (1)

Jälkeläiset

Periyttäminen: Jälkeläiset:
Taidot
 • Nopeus: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
 • Kestävyys: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
 • Hyppykapasiteetti: taso 3/7 (hieman normaalia heikompi)
 • Ketteryys: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
 • Liikkeet: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
Luonteenpiirteet
 • Rohkeus: taso 5/7 (melko rohkea)
 • Kuuliaisuus: taso 4/7 (normaali)
 • Temperamentti: taso 3/7 (melko lauhkea)
 • Herkkyys: taso 5/7 (melko herkkä)

Pohjautuu Arnikan periytymisjärjestelmään virtuaalihevosille (v. 1.0), lue lisää

Kilpailukalenteri

Näyttelyt
 • 15.08.2017 PKK kutsu Rakenne: suomenhevostammat, tuom. Viiru -- LKV, EO-sert
 • 15.08.2017 PKK kutsu Suomenhevoset - ratsut, tuom. Anne -- HY
 • 19.08.2017 PKK kutsu Rakenne: suomenhevostammat, tuom. Viiru -- EO-sert
Porrastetut kilpailut

Tarkista ominaisuuspisteet & kilpailustatistiikka
tila: kilpailee

 • kouluratsastus / kilpailee
  maksimitaso: 4
 • valjakkoajo / kilpailee
  maksimitaso: 7

Hoito-ohjeet

Yleistä: Tarhaus:
 • Tarkista karsina & tarhaus täältä
 • Hilman varusteet ovat ruskeita ja pinkkejä
 • Riimu pois päästä tarhauksen ajaksi
 • Sateella sadeloimi, pikkupakkasilla ulkoloimi ja tarvittaessa kaulakappale, kovilla pakkasilla kaulakappaleellinen toppaloimi
Hoitaminen: Liikutus:
 • Fleeceloimi päälle jos hikinen liikutuksen jälkeen
 • Liikutuksen jälkeen tarjottava vettä
 • Jalkojen kylmäys rankemman treenin jälkeen, tarvittaessa myös linimenttiä ja/tai lämppärit yöksi
 • Talvisin loimiklippaus
 • Maastoon vähintään kerran viikossa
 • Ajoa vähintään kerran viikossa
 • Ratsastaessa pintelit kaikkiin jalkoihin
 • Ajaessa suojat (ja putsit) kaikkiin jalkoihin

Päiväkirja

02. maaliskuuta 2016 :: Esikoisvarsa Hämy
Olin jo pitkään toivonut, että saisin vanhan hoitohevoseni Osiirin Aukustin omien suomenhevosteni sukutauluihin. Kun orin elävä jälkeläinen, Rouhimäen Valio, löytyi Rouhimäen hevostilalta, minun oli aivan pakko käydä kysymässä astutusta orista! Astutus onnistuisi, joten valitsin varsan emäksi Hilman. Tamma tiinehtyi hyvin ja tiineysaika sujui ilman mitään suurempia ongelmia, ja maaliskuun alussa kauan odotettu varsa vihdoinkin syntyi. Koska varsa muuttaisi heti vieroituksen jälkeen toiselle tallilleni Trullinummeen, se myös syntyi Trulliksen kasvattajanimelle. Varsa osoittautui tammaksi, joten se nimettiin molempien vanhempien nimiä kunnioittaen Trullin Hämy-Valoksi. Tuttujen kesken Hämyksi kutsuttu varsa oli keskikokoinen ja melko vaalea, mutta luultavasti hieman tummenee iän myötä, kun varsakarva lähtee. Hilma oli oikein innoissaan varsastaan ja se oli alusta alkaen oikein äidillisen oloinen. Uskon vakaasti, että Hilma kasvattaa Hämystä oikein salonkikelpoisen tapauksen!

15. kesäkuuta 2017 :: Kuulumisia
Hilmalle kuuluu tällä hetkellä oikein hyvää. Kilpaura on kouluratsastuksen osalta lähestulkoon taputeltu. Valjakkoajossa tamman kanssa on vielä hieman enemmän työnsarkaa, sillä se on vasta vaikeustasolla 2. Kilpaileminen siis jatkuu samanlaiseen rentoon tahtiin, kuin mitä tähänkin asti. Hilman kanssa ollaan jossain vaiheessa tähtäämässä myös näyttelykentille, sillä tammahan on emänsä KTK-II-palkinnon ansiosta kantakirjakelpoinen. Rakennekuva Hilmalle on kuitenkin vielä tuloillaan, mutta toivottavasti sellainen saadaan järjestettyä vielä tämän vuoden puolella.

Varsarintamalla ei olekaan tapahtunut muutoksia sitten viime vuoden maaliskuun ja Hämy-varsan syntymän. Hilmasta tuskin on meille varsoja enempää tulossakaan, sillä onhan Hämy tarvittaessa meidänkin käytössämme. Tai katsotaan sitä sitten, jos Hilma nappaa itselleen riittävän hyvän kantakirjauspalkinnon, saattaa jälkikasvu omaan talliinkin olla ihan mahdollinen vaihtoehto. Siihen asti tamma on kuitenkin ulkopuolisten orien käytössä sekä siitä on tietenkin saatavilla myös tilausvarsoja.

Kaukana tulevaisuudessa siintää myös toive SLA-osallistumisesta. Ennen laatuarvosteluja tamma kuitenkin kilpailee rauhassa porrastetuissa, minkä lisäksi myös tekstipuolta täytyy kohentaa tulevia arvostelukoitoksia varten.

31. heinäkuuta 2017 :: Kantakirjauksessa (kutsu)
Hilma kävi tänään parin muun Hirttivaaran suomenhevostamman sekä Sîr Angrenissa asustelevan welsh cob Melkorin kanssa PKK:n kantakirjaustilaisuudessa. Tamma arvosteltiin ratsuna ja jäi tänään valitettavasti ilman palkintoa.

12+11,5 = 47%
- Ponimainen, lyhytjalkainen. Tukevassa kunnossa, selässä hieman lihasköyhyyttä. Etukorkea, alalinja saisi nousta reippaammin. Kinnerkulmat ok, hyvä, ratsumainen lapakulma.
- Hyvät rotu- ja skp-leimat, ratsuleima saisi olla vahvempi. Ylipainoisessa kunnossa,. Raskas, tasapaksu runko. Laskeva lautanen, risti takana. Säkä olematon ja edessä; ylälinja hyvin pitkä. Takajalkojen asento voimaton, etujalat hyväasentoiset. Pystyhkö lapa, lyhyt kaula. Kaunis pää, mutta melko pieni. Toteutus selkeä. Lempeän ja lauhean oloinen hevonen.


alkuperäinen ulkoasu © M Layouts / tausta © The Inspiration Gallery / tekijänoikeudet :: tämä on virtuaalitalli / this is a sim-game stable