♥ Hirttivaaran Velmu-Poika

Nimi Hirttivaaran Velmu-Poika "Poika" Rekisterinumero VH17-018-2109 / PKK2645
Rotu, skp suomenhevonen, ori Kasvattaja Hirttivaara, VRL-05594
Säkä, väri 160cm, rautias (ee/Aa) Omistaja Hirttivaara, VRL-05594
Syntymäaika 18.11.2017, Suomi Painotuslaji kouluratsastus & valjakkoajo
Ikä, ikääntyminen 18v (11/21)*, n. 3kk=1a** Koulutustaso ko. heA valj. vaativa
Saavutukset KTK-III, SLA-II, SV-I

* täyttänyt 3v 18.02.2018 / ** 3v asti n. 1kk=1a :: virtuaalihevonen / a sim-game horse

✝ Kuollut 02.12.2021
(lopetettu pahan ähkyn ja huonon paranemisennusteen vuoksi)


© tallin omaisuutta

 • II-palkinto VSR:n rotunäyttelyssä 28.02.2019 (piirretyt, LKV2/5)
 • III-palk. VSR:n rotunäyttelyssä 31.10.2021 (Piirretyt, 12/13)

Olin jo pitkään haaveillut herättäväni henkiin Hirttivaarassa tallin alkuaikoina vaikuttaneen orin, KJ Velmun aloittaman orilinjan. Vaikka Velmua oltiin aikanaan käytetty runsaastikin Hirttivaaran kasvatustyössä, ei siitä ollut säilynyt suoraa orilinjaa näihin päiviin saakka. Olin koko kesän pyöritellyt päätöstä hankkia orista uusi jälkeläinen jonkin tallin oman tamman kanssa. Velmun uuden manttelinperijän, Hirttivaaran Velmu-Pojan emäksi valikoitui koulu- ja valjakkopainotteinen liinaharjainen Hiru-Hämy.

Hoitotilanteissa Poika on ihan ok. Se nyplää helposti riimunnarua tai hoitajan takin hihaa tai selkämystä, jos niin kauas ylettää. Ori voi myös joskus hieman näykkiä. Varmoin ottein Pojan kanssa toimiessa harvoin kuitenkaan tulee mitään suurempia ongelmia. Harjaus on kaikille helpointa jossain, missä orin saa kahdelta puolen kiinni. Varusteet ori antaa pukea ilman suurempia vastaväitteitä ja kiukutteluja. Eläinlääkärikäynneistä Poika ei ole moksiskaan ja kengittäjänkin asiakkaana se käyttäytyy yllättävän mallikkaasti.

Taluttaessa Poika voi karsinasta tai tarhasta liikkeelle lähdettäessä hieman rynniä, mutta rauhoittuu nopeasti. Jotakin jännittävää nähdessään ori alkaa tuijottaa tätä mielestään pelottavaa kohdetta ja voi siinä sivussa jyrätä epähuomiossa taluttajansa yli. Vaikka ori voi välillä vaikuttaa hieman hankalalta talutettavalta, osaa se käyttäytyäkin - parhaimmillaan sitä voi raahata pitkän narun päässä vailla pelkoa, että se hyppää niskaan tai yrittää lähteä omille teilleen. Tarhaan päästettäessä Poika malttaa odottaa riimunnarun irrottamista melko kuuliaisesti ja tarhasta hakiessakin se yleensä odottaa kuuliaisena portilla, tai vähintäänkin tulee hakijaansa vastaan. Riimunnarua kiinnittäessä ori saattaa yrittää ottaa kiinni riimunarusta, narun ketjusta tai taluttajan sormista.

Pojalla on hyvä eteenpäinpyrkimys, hienot liikkeet ja se on mukavan herkkä ratsastaa. Tylsistyessään se saattaa kuitenkin ruveta keskittymään enemmän ympärillään tapahtuviin asioihin, kuin ratsastajaansa ja asioihin, mitä siltä pyydetään. Kouluratsuna Poika on näyttävä ja melko toimiva. Ori taipuu hyvin ja toimii kivasti pienilläkin avuilla. Toisaalta välillä ori sortuu kaahottamaan turhankin lujaa. Esteet eivät ole Pojan juttu sitten ollenkaan ja esteet ylitetäänkin yleensä mitä eriskummallisimmilla loikilla. Myös vauhtia on orin hyppykykyyn nähden sen verran, että heikompaa voi alkaa hirvittämään. Maastossa Poika on ihan toimiva peli, eikä se säiky tai kyttäile ihan jokaista kantoa tai kiveä. Ajossa Poika on reipas ja ehkä hieman haastavakin, ja vaatii ajurin penkille jonkun oikeasti asiansa osaavan ihmisen.

Suku

i. KJ Velmu
VH04-018-6653 / prt sh 160cm
yleispainote (heB/70cm/vaativa)

SLA-III, YLA3
ii. Minä Itse
kadonnut / rt sh 157cm
iii.
(evm)
iie.
(evm)
ie. Sankaritar
kadonnut / sh 157cm
iei.
(evm)
iee.
(evm)
e. Hiru-Hämy
VH15-018-2038 / rt sh 160cm
koulu- & valjakkopainote (heA/vaativa)
ei. Hämminki
VH14-018-0153 / rt sh 158cm
eii. Härdelli
(evm)
eie. Limutiina
(evm)
ee. Hiru-Peippo
prt sh 165cm
KTK-II
eei. Varjo-Purje
(evm)
eee. Hiru-Suippo
(evm)

Isälinja: KJ Velmu - Minä Itse (2)
Emälinja: Hiru-Hämy - Hiru-Peippo (2)

Jälkeläiset

Periyttäminen: Jälkeläiset:
Taidot
 • Nopeus: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
 • Kestävyys: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
 • Hyppykapasiteetti: taso 3/7 (hieman normaalia heikompi)
 • Ketteryys: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
 • Liikkeet: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
Luonteenpiirteet
 • Rohkeus: taso 4/7 (neutraali)
 • Kuuliaisuus: taso 4/7 (normaali)
 • Temperamentti: taso 4/7 (neutraali)
 • Herkkyys: taso 5/7 (melko herkkä)

Pohjautuu Arnikan periytymisjärjestelmään virtuaalihevosille (v. 1.0), lue lisää

Kilpailukalenteri

Näyttelyt
 • 30.03.2018 PKK kutsu Rakenne: Suomenhevosoriit, tuom. Anne -- HY
 • 01.04.2018 PKK kutsu Hevosoriit, käsinpiirretyt, tuom. aksu -- HY
 • 22.06.2018 PKK kutsu Kylmäveriset orit, tuom. Arnika -- HY
 • 28.02.2018 VSN kutsu Piirretyt suomenhevosorit, tuom. dookie -- 4/7 RCH (3½-4-3-4-3½-3½-3½-3½-3-3=34,5p)
 • 22.06.2018 VSN kutsu Suomenhevosorit (piirretyt), tuom. dookie -- 3/5 RCH (3½-4-3½-4-3½-4-4-3½-3-3½=36,5p)
VSR :: vain sijoitukset
 • 30.06.2021 VSR kutsu Vaativa yhdistetty yksiköille -- 1/3 (VSR-cup)
Porrastetut kilpailut

Tarkista ominaisuuspisteet & kilpailustatistiikka
tila: kilpailee

 • kouluratsastus / saavuttanut maksimitasonsa
  maksimitaso: 4
 • valjakkoajo / kilpailee
  maksimitaso: 7

Hoito-ohjeet

Yleistä: Tarhaus:
 • Tarkista karsina & tarhaus täältä
 • Varusteiden väri ruskea ja vihreä
 • Sido kiinni tai siirrä pois karsinasta siivouksen ajaksi
 • Riimu jää päähän tarhauksen ajaksi
 • Ketju turvan yli taluttaessa, tarvittaessa myös lyhyt raippa mukaan
 • Sateella sadeloimi, pikkupakkasilla ulkoloimi ja tarvittaessa kaulakappale, kovilla pakkasilla kaulakappaleellinen toppaloimi - mahdollinen talliloimi jää aina ulkoloimen alle
Hoitaminen: Liikutus:
 • Sido kiinni hoitamisen ajaksi
 • Fleeceloimi päälle jos hikinen liikutuksen jälkeen
 • Liikutuksen jälkeen tarjottava vettä
 • Jalkojen kylmäys rankemman treenin jälkeen, tarvittaessa myös linimenttiä ja/tai lämppärit yöksi
 • Talvisin loimiklippaus
 • Maastoon vähintään kerran viikossa
 • Ajoa vähintään kerran viikossa
 • Ratsastaessa suojat kaikkiin jalkoihin
 • Ajaessa suojat (ja putsit) kaikkiin jalkoihin

Päiväkirja

20. helmikuuta 2018 :: Varsa-arvioinnissa
Poika aloitti edustusuransa erittäin upeasti tänään VSR:n järjestämissä suomenhevosvarsojen varsa-arvioinneissa. Arviointipäivä aloitettiin rakennearvostelulla, josta ori sai hienot 8 pistettä. Hieman oli esimerkiksi takakorkeutta havaittavissa, mutta tämä tasoittunee vielä orin tästä hieman kasvaessa ja aikuistuessa. Samalla arvioitin sukua ja tästä osuudesta Poika sai täydet 10 pistettä. Myöhemmin päivällä oli ratsastuskoe, joka suoritettiin helppo C-tasoisella kouluratsastusohjelmalla. Poika sijoittui seitsemänneksi yhteensä 17 arvioitavan kolmivuotiaan joukosta ja sai suorituksestaan prosentteja 68,929%. Pisteitä tästä hienosta suorituksesta irtosi irtosi arviointiosuudesta mukavat 8,3 pistettä ja kouluohjelman sijoituksesta viisi pistettä. Rakennearvostelun aikana ori sai käytöksestään upeat yhdeksän pistettä ja muusta käytöksestään tilaisuuden aikana niinikään hienot 8,75 pistettä. Orin käytös oli tänään siis lähes priimaa. Kaiken kaikkiaan ori teki tänään oikein hienon suorituksen ja keräsi yhteensä 49,05 pistettä, häviten ainoastaan 0,15 pistettä tilaisuuden parhaalle kolmivuotiaalle Kaunon Kurkolle. Hyvä, Poika!

31. maaliskuuta 2018 :: Kantakirjauksessa
Poika kävi nappaamassa itselleen helmikuussa järjestetyistä VSN:n alaisista näyttelyistä RCH-palkinnon, jonka turvin nuori ori saatiin tänään käytettyä PKK:n kantakirjaustilaisuudessa arvioitavana. Läsipäämme arvioitiin ratsuna ja se sai omasta mielestäni ihan ok:t pisteet. Kolmospalkintoa lähdimmekin orin kanssa pääasiassa tavoittelemaan, ja sellainen tilaisuudesta myös mukaan tarttui. Tuomareina tilaisuudessa toimivat aksu, Anne, Tiia ja Viiru. Pisteitä ori sai 13,5+16+14 = 58%, ja tämä tosiaan oikeutti kolmanteen palkintoon.

16. huhtikuuta 2021 :: Jälkikasvua
Kevään ollessa jo hyvässä vauhdissa ja luonnon heräillessä, syntyi Pojalle sen ensimmäinen jälkeläinen. Jemiinan omistama Sadan Kultamiina, tuttujen kesken Miina, varsoi orista suloisen punarautiaan orivarsan. Ketolan Verlmeriksi ristitty, mutta tuttujen kesken Kekeksi kutsuttu punaraudikko orinalku saa viettää varsa-aikansa emänsä luona Ketolassa, josta se sitten vieroituksen jälkeen muuttaa meille Hirttivaaraan. Kovasti on pojassa isänsä näköä ja toivottavasti ulkonäön lisäksi periytyvät myös Pojan käyttöominaisuudet.

Nyt kun Pojalla on edustamansa orilinjan jatkaja tallissa, olemme alkaneet miettiä orin elämän seuraavia suunnitelmia. Kilpauransakin osalta Poika rupeaa olemaan jo loppupuolella, koulukilpailut on jo taputeltu, mutta valjakkoajossa pitäisi vielä hieman ahertaa. Eräs Pekkon tuttu ottikin yhteyttä oriin liittyen ja tällä hetkellä näyttääkin siltä, että Poika lähtee kilpailutettavaksi muualle. Mitään ei kuitenkaan vielä ole lyöty lukkoon, mutta eiköhän tämäkin asia kevään mittaan selkene.

2. toukokuuta 2021 :: Muutto Hirttivaarasta Keski-Suomeen
Pekkon tuttavan, Riston, kanssa oltiin nyt jonkin aikaa selvitelty, ottaisiko hän orin kilpailutettavakseen. Lisäksi Risto oli kiinnostunut käyttämään oria muutamalle omalle tammalleen. Pienten neuvottelujen ja pohdinnan jälkeen sovimme niin, että Poika viettää kesän Riston tallilla Keski-Suomessa Jyväskylän tienoilla, jossa ori astuu Riston tammoja sekä kilpailee vähintään muutaman kilpailun verran. Pojan on tarkoitus palata takaisin Hirttivaaraan syksymmällä, mutta mitään tarkkaa päivää ei ole vielä lyöty lukkoon.

Tänään Risto haki Pojan. Orin tarvikkeet oli pakattu valmiiksi jo edellisenä iltana ja tänä aamuna Noora huolehti hevosen matkustuskuntoon. Poika ja sen varusteet lastattiin Riston uudenkarhean hevoskuljetusauton kyytiin ja kaksikko lähti ajamaan kohti Pojan uutta, väliaikaista kotia.


alkuperäinen ulkoasu © M Layouts / tausta © The Inspiration Gallery / tekijänoikeudet :: tämä on virtuaalitalli / this is a sim-game stable