♥ Hirttivaaran Popkorni

Nimi Hirttivaaran Popkorni "Nikke" Rekisterinumero VH17-018-0710
Rotu, skp suomenpienhevonen, ori Kasvattaja Hirttivaara, VRL-05594
Säkä, väri 148cm, rautias (ee/Aa) Omistaja Hirttivaara, VRL-05594
Syntymäaika 03.04.2017, Suomi Painotuslaji kenttäratsastus
Ikä, ikääntyminen 20v (10/21)*, n. 3kk=1a** Koulutustaso CIC1
Saavutukset SLA-II, SV-II

* Täyttänyt 3v 03.07.2017 / ** 3v asti n. 1kk=1a :: virtuaalihevonen / a sim-game horse

✝ Kuollut 02.12.2021
(lopetettu käytöksen muututtua yllättäen erittäin aggressiiviseksi (syynä kasvain))


© tallin omaisuutta

Nikke on karsinakäytökseltään perusrauhallinen tapaus. Se harvemmin meluaa ruoka-ajan lähestyessä, eikä turhaan hypi pitkin seiniä muiden hevosten kulkiessa sen karsinan ohi. Karsinan ovea avatessa ori on yleensä kytiksellä, josko pääsisi livahtamaan tulijan ohitse tallikäytävälle, joten tarkkana kannattaa olla! Hoitotoimenpiteet sujuvat Niken kanssa yleensä vaivattomasti ilman ongelmia, kaviotkin ori antaa puhdistaa oikein nätisti. Tylsistyessään tai hoitotuokion venähtäessä ori rupeaa nakertamaan riimunnarua auki tai voi yrittää napata edestään kulkevan hoitajan takista kiinni. Varusteet ori antaa pukea ilman minkäänlaisia vastaväitteitä.

Taluttaessa Nikke kulkee yleensä reippaasti taluttajan vierellä. Se saattaa vilkaista lähitarhojen hevoskavereita, mutta harvemmin jaksaa uhrata näille enempää ajatusta. Tammoille Nikke voi välillä vähän höristä ja ottaa muutaman lennokkaamman askeleen eteenpäin, mutta mitään isoa showta ori ei pistä pystyyn. Tarhaan päästettäessä ori malttaa yleensä odottaa kuuliaisesti riimunnarun irroittamista. Tarhasta hakiessa ori voi joskus innostua juoksuttamaan hakijaansa ympäri tarhaa, mutta yleensä se antaa kyllä ihan nätisti kiinni. Vastaan Nikke ei kyllä ikinä tule, vaan se odottelee aina tarhan kauimmassa nurkassa.

Ratsuna Nikke on perusreipas ja yritteliäs. Kouluratsuna ori on ihan perusmenijä, taipuu kivasti ja tekee mitä pyydetään ilman sen suurempia mutinoita. Esteillä ori ei ala säätämään mitään omia juttujaan, vaan malttaa kuunnella ratsastajaansa. Hyppää hyvin ja mielellään, niin kentällä kuin maastossakin. Erikoisempia, orille ennestään tuntemattomia esteitä se saattaa hieman vilkuilla ja vaatia enemmän tukea ja rohkaisua ratsastajaltaan. Hyppää kyllä kyttäilystä huolimatta, jos ratsastaja vain on riittävän kannustava. Nikke on tietenkin myös erittäin kiva ja varma maastoratsu.

Nikke lastautuu kuljetusautoon melko kivuttomasti. Matkustajana ori on ihan ok, alkumatkasta se voi välillä kolistella hieman enemmän, mutta rauhoittuu kyllä ennenpitkää. Autosta ori purkautuu reippaan hillitysti. Kilpailupaikalla Nikke ei juurikaan välitä muista hevosista, vaikka tietenkin aivan iholle änkeävät tamat tai aivan nenän edestä kulkeva ori voivat saada pikkuorin aavistuksen verran säpäkämmäksi. Mitään kohtausta ori ei kuitenkaan järjestä ja pysyy kyllä hallinnassa, ellei itse vain pällistele täysin kädettömänä. Verkassa Nikke voi aluksi olla aavistuksen jännittynyt, mutta rentoutuu pian ja pyörii kuin kotikentällä konsanaan. Radalla ori harvemmin jännittää, etenkään ulkokentällä ratsastettaessa. Vieraassa maneesissa ori saattaa hieman tuijotella ympäristöään tavallista enemmän, mutta harvemmin tämä vaikuttaa suoritukseen mitenkään ratkaisevasti.

Suku

i. Hirttivaaran Palsamipihta
VH14-018-0950 / rt sph 147cm
kenttäpainote (CIC1)

SLA-II, KERJ-II, SV-II, EV-II, Jälk. C
ii. Hirttivaaran Poppitähti
VH12-018-1242 / rn sh 152cm
iii. Popittaja
Jälk. C
iie. Tähdetär
Jälk. C
ie. Milkan Pihla
VH13-018-0739 / rt sph 147cm
VIR MVA Ch, KTK-II
iei. Mänty Lähti
KERJ-I, SLA-I
iee. Aino-Kanerva
VIR MVA Ch, KTK-III, KERJ-II
e. Hirttivaaran Juolukka
VH16-018-1027 / trt sh 147cm
koulupainote (vaB)

KTK-III, SLA-II, SV-III
ei. Eelin Joopajoo
VH15-018-0069 / prt sh 150cm
VIP MVA Fn, KTK-II, SLA-II, Jälk. C
eii. Saanan Seilori
PP-MVA
eie. Jojoriina
VIP MVA Fn, PP-MVA, PKK-V, KTK-II, MSY-B, MSY-P, SLA-III, YLA2
ee. Hirttivaaran Kellokukka
VH14-018-1253 / vprt lkk sh 146cm
eei. M. Waltari
SV-I
eee. Kellotar
SLA-III, YLA3, Jälk. B

Isälinja: Hirttivaaran Palsamipihta - Hirttivaaran Poppitähti - Popittaja (3)
Emälinja: Hirttivaaran Juolukka - Hirttivaaran Kellokukka - Kellotar (3)
Sukukatokerroin: 1

Jälkeläiset

Periyttäminen: Jälkeläiset:
Taidot
 • Nopeus: taso 4/7 (normaali)
 • Kestävyys: taso 4/7 (normaali)
 • Hyppykapasiteetti: taso 4/7 (normaali)
 • Ketteryys: taso 4/7 (normaali)
 • Liikkeet: taso 4/7 (normaali)
Luonteenpiirteet
 • Rohkeus: taso 4/7 (neutraali)
 • Kuuliaisuus: taso 4/7 (normaali)
 • Temperamentti: taso 4/7 (neutraali)
 • Herkkyys: taso 4/7 (normaali)

Pohjautuu Arnikan periytymisjärjestelmään virtuaalihevosille (v. 1.0), lue lisää

Kilpailukalenteri

Näyttelyt
 • 28.07.2017 PKK kutsu Muu kuva: Ratsastuskuva, tuom. Anne -- KM, EM (perspektiivi)
  "Tiukka esteenylityskuva. Kuvakulma on persoonallinen. Raikkaat värit."
 • 15.08.2017 PKK kutsu Muu kuva: Ratsastuskuva, tuom. Anne -- KM
Porrastetut kilpailut

Tarkista ominaisuuspisteet & kilpailustatistiikka
tila: kilpailee

 • kenttäratsastus / kilpailee
  maksimitaso: 4

Hoito-ohjeet

Yleistä: Tarhaus:
 • Tarkista karsina & tarhaus täältä
 • Varusteiden väri ruskea ja turkoosi
 • Sido kiinni karsinan siivouksen ajaksi
 • Talvisin loimiklippaus
 • Riimu jää aina päähän tarhauksen ajaksi
 • Ketju turvan yli taluttaessa
 • Sateella sadeloimi, pikkupakkasilla ulkoloimi ja tarvittaessa kaulakappale, kovilla pakkasilla kaulakappaleellinen toppaloimi
Hoitaminen: Liikutus:
 • Sido kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi
 • Fleeceloimi päälle jos hikinen liikutuksen jälkeen
 • Liikutuksen jälkeen tarjottava vettä
 • Jalkojen kylmäys rankemman treenin jälkeen, tarvittaessa myös linimenttiä
 • Maastoon vähintään kerran viikossa
 • Ratsastaessa suojat kaikkiin jalkoihin

Päiväkirja

01. kesäkuuta 2017 :: Orilaitumelle Rósgarðuriin (kutsu)
Nikke kuskattiin tänään Rósgarðuriin orilaitumelle. Takaisin kotiin ori palautuu laidunkauden päättyessä 15. elokuuta, mutta käväisee todennäköisesti kesän aikana joissain pienissä kissanristiäisissä, jos sopivia sattuu eteen. Niken lisäksi laitumelle tulee seitsemän muuta oria, joista valtaosa viettää laitumella meidän Niken tapaan koko kesän.

Matka kesälaitumelle sujui melko hyvin, vaikka matka oli Niken ensimmäinen pois kotitallilta. Hieman oria tietenkin jännitti, mutta alkujännityksestä päästyään se matkusti melkein kuin vanha tekijä. Rósgarðurissa ori vaikutti hieman hämmentyneeltä kaikista vieraista hevosista, mutta malttoi kuitenkin pysytellä nätisti taluttajansa vierellä ja hallinnassa.

Kun orit ja ruunat päästettiin laitumelle Nikke pinkaisi muun lauman perässä ilakoimaan. Ryhmä laukkaili iloisesti pukitellen ympäri laidunta. Välillä pysähdyttiin haukkaamaan hieman evästä tai antamaan kaverille kaviosta ja sitten taas jatkettiin. Koska lauma oli pitkälti ponipainotteista ja suuremmat hevoset olivat joko ruunia tai vielä keskenkasvuisia pikkupoikia, ei meidän pikku-Nikellä ollut vaaraa jäädä muiden jalkoihin.

Kun poppoo vihdoin sai tarpeekseen laukkaamisesta ja välitkin oli saatu suurin piirtein selviteltyä hevoset alkoivat hiljalleen rauhoittua laiduntamaan. Uskon, että meidän Nikke tulee pärjäämään, sillä sen ei ole tapana haastaa turhaa riitaa tai ärsyttää muita.

13. kesäkuuta 2017 :: Laidunkuulumisia
Nikke on saanut nyt viettää pari viikkoa orilaitumella Rósgarðurissa. Itse olemme käyneet katsomassa oria vain kerran tuona aikana, mutta muuten sille on kuulunut kuulemma oikein hyvää. Tänään kuitenkin sain viestiä, että Nikke oli hieman loukannut itseään laitumella. Orilaidunta tarkastamassa ollut Helga oli huomannut orin toisen kintereen yläpuolella pienen kuhmun, josta tarkemmalla tutkailulla oli löytynyt okapensaan piikki. Helga oli poistanut piikin, puhdistanut alueen ja suihkutellut alueelle haavasprayta. Alue ei onneksi ollut tuntunut kuumalta ja Nikke varasi painoa jalalle ihan normaalisti, joten poju sai jatkaa laiduntamista muun lauman kanssa. Nikke ei kuulemma ollut kovin mielessään piikinpoisto-operaatiosta, mutta oli tästä huolimatta käyttäytynyt ihan asiallisesti toimenpiteen ajan ja jäänyt vielä rapsuteltavaksikin. Loppujen lopuksi valtakunnassa siis kaikki hyvin ja Nikke saa jatkaa suunnitelmien mukaan laiduntamista poikapoppoossa.

20. heinäkuuta 2017 :: Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa
Haimme Niken pari päivää sitten hetkellisesti pois kesälaitumelta. Ori tuotiin kotiin, jossa se pestiin, siistittiin ja puunattiin esittelykuntoon VSR:n suomenhevosvarsojen arviointitilaisuutta varten. Ori oli selvästi päässyt hieman pöhöttymään laidunlomansa aikana, mutta hevosenhoitajien avustuksella pojasta saatiin ihan edustava tapaus. Aamutuimaan Nikke sitten lastattiin kuljetusautoon pienten aristelujen jälkeen ihan näppärästi ja matka kohti arviointitilaisuutta alkoi.

Arviointi aloitettiin rakenteen arvioimisella. Tästä osuudesta pikkuorimme sai ihan hyvät 7,8 pistettä. Samalla arvioitiin myös sukua ja tästä osuudesta ori sai hienot yhdeksän pistettä. Kouluratsastuskoe suoritettiin myöhemmin päivällä tasolla helppo C. Nikke pärjäsi oikein hienosti ja oli pääasiassa hyvin yhteistyöhaluinen. Taso oli kuitenkin kova, joten orin 70,000 % tulos oikeutti sijaan 7/20. Ratsastuskokeesta ori sai pisteitä yhteensä 7,7 + 5. Päivän aikana suoritettiin myös kaksiosainen käytöskoe. Ensimmäisessä osuudessa arvioitiin hevosen käytöstä rakennearvostelun aikana ja sen suhtautumista näyttelytilaisuuteen. Rakennearvostelun aikana Nikke oli hieman vallaton ja huuteli ihastuksissaan alueella oleville tammoille, eikä meinannut pysytellä paikoillaan arvioinnin aikana, joten tästä osuudesta se sai vain 4 pistettä. Käytöskokeen toisessa osassa seurattiin hevosen käytöstä perushoitotoimenpiteiden ajan, pesussa sekä taluttaessa, minkä lisäksi kengittäjän ja eläinlääkärin lausunnot otettiin huomioon. Hälinä selkeästi häiritsi Nikkeä, olihan tämä orin ensimmäinen kerta tämänkaltaisessa tapahtumassa, joten tästä osuudesta pisteitä irtosi välttävät 6,2.

Yhteensä Nikke keräsi päivän aikana 39,7 pistettä, joka oikeutti SV-II -palkintoon. Loppupeliin ihan onnistuneen arviointipäivän päätteeksi Nikke tuotiin vielä yhdeksi yöksi kotiin hieman rauhoittumaan, ja seuraavana aamuna se pääsee takaisin laitumelle Rósgarðuriin muiden orien joukkoon.

15. elokuuta 2017 :: Paluu kotitallille
Nikke vietti tosiaan koko kesänsä paria edustustehtävää lukuun ottamatta orilaitumella Rósgarðurissa. Kesäkuista pientä äksidenttiä lukuun ottamatta poitsun kesä oli sujunut oikein mallikkaasti ja ori oli selkeästi miehistynyt näiden parin kuukauden aikana. Vapaudesta nauttinut Nikke antoi kaikesta huolimatta nätisti kiinni kun menimme hakemaan sitä kotiin. Lastasimme orin traileriin, mihin ori suostui parin pienen kiukkukohatuksen jälkeen kävelemään ihan yllättävänkin mallikkaasti. Vaihdoimme vielä muutaman sanasen Kiojan kanssa, ennen kuin hyppäsimme autoon ja lähdimme huristelemaan takaisin Hirttivaaraan.

Tallipihaan saavuimme myöhään iltapäivästä. Nikke pakitteli melko kuuliaisesti pois kopista ja hirnahti kovaan ääneen tervehdykseksi kotitallinsa väelle. Kävelytin oria hetken, minkä jälkeen vein sen talliin pesarille. Nikke oli kuorruttunut pölyllä, kuivuneella mudalla ja pihkalla. Harjakin oli yhdestä kohtaa ruvennut hieman rastoittumaan ja niinikään kuorruttunut pihkalla. Ensin Nikke saikin kunnon harjauksen, jonka jälkeen se joutui pesulle. Ori malttoi käyttäytyä nätisti, ainoastaan harjaa selvitellessä sitä rupesi vähän jo kiukuttamaan.

Kun Nikke oli puunattu ja pesty ja jouhet selvitetty, siistin vielä orin hännän ja niskasiilin. Muutama itsepintainen pihkaläntti jäi orin kaulalle ja ryntäille. Muutama naarmukin paljastui likakuorrutteen alta, mutta kaikki vaikuttivat ihan vain pintanaarmuilta. Kun Nikke oli hieman kuivannut ja muutenkin valmis hoitotuokion jäljiltä, se pääsi omaan karsinaansa lepäilemään.

05. huhtikuuta 2021 :: Lähtö ylläpitoon
Hirttivaarassa on ollut hieman ongelmia tallin karsinakapasiteetin riittävyydessä, joten osa hevosista on muuttanut muualle. Koska kokonaisvaltainen omistajanvaihdos ei ole tullut kysymykseen, on osa hevosista annettu vuokralle tai ylläpitoon sopiville henkilöille, niin myös Nikke. Tämä hyväluonteinen pienhevosori lähti ylläpitoon eräälle Inkerin ystävän sukulaiselle reilun tunnin ajomatkan päähän Hirttivaarasta. Niken määränpäänä on hyvin varusteltu, moderni yksityistalli, jossa Nikke pääsee kilpakumppaniksi uudelle ylläpitäjälleen ja opetusmestariksi tämän reilulle kymmenvuotiaalle tyttärelle. Sopimuksen mukaan Nikke on ylläpitoajallakin kuitenkin Hirttivaaran tammojen käytettävissä sekä rajoitetusti tarjolla myös ulkopuolisille tammoille. Sopimus on toistaiseksi voimassaoleva, joten Niken paluusta Hirttivaaraan ei ole vielä varmuutta.

25. syyskuuta 2021 :: Kenttämestaruuksissa (kutsu)
Nikke lähti parin muun hirttisläisen kanssa kilpailemaan KERJ:n järjestämiin kenttämestaruuksiin, jotka järjestettiin Haltiasalossa. Hirttivaarasta ilmoitetut ratsukot kisasivat luonnollisesti suomenhevosten mestaruudesta. Mitä kilpailemiseen tulee, Nikke on jo konkari. Valitettavasti näissä kekkereissä ori ei kuitenkaan päässyt yrityksistä huolimatta esittämään parastaan ja tämän vaativuusluokan kilpailu oli jo melko iäkkäälle, pian parikymppiselle orille hieman liikaa. Virhepisteitä Nikke keräsi suorituksistaan yhteensä 122,2 (60,8 + 20 + 41,4). Kokonaistuloksissa orin kanssa sijoituttiin 36 osallistujan joukosta sijalle 33., eli käytännössä aivan hännille.


alkuperäinen ulkoasu © M Layouts / tausta © The Inspiration Gallery / tekijänoikeudet :: tämä on virtuaalitalli / this is a sim-game stable