Stubby Booblesnoot

VIRTUAALIAASI / A SIM-GAME DONKEY / VIRTUAALIHEVONEN

Nimi Stubby Booblesnoot, "Nuppu"
Rotu, sukupuoli aasi, tamma
Säkä, väri 105cm, aasinruunikko kirjava (+ pangare)
Syntymäaika 25.05.2011, Iso-Britannia (12-vuotias)
Rekisterinumero VH21-316-0012
Koulutustaso KO. perusasiat + ajo
Kasvattaja J. Thompson, evm
Omistaja Trullinummi, VRL-05594


© flickr / jsutcℓiffe
(x, CC BY 2.0), pic above is modified (cropped)

Stubby Booblesnoot, suomalaisittain ja tuttavallisemmin Nuppu, saapui Trullinummeen Englannista maaliskuussa 2019. Erinäisten sattumien ja monenmoisen mutkan kautta Tinu oli löytänyt myynti-ilmoituksen pienestä aasitammasta. Ja tuo aasitamma sattui olemaan yksi suloisimmista ilmestyksistä, mitä nainen oli nähnyt! Tuolloin 7-vuotias tamma oli tuotu Suomeen vain muutamaa kuukautta aiemmin myyntiin toimeksiantona. Muutaman puhelun soitettuaan ja käytyään katsomassa Nuppua tamman silloisella kotitallilla, Tinu olikin jo raapustamassa nimeä paperiin. Allekirjoitushetkellä sattui tulemaan myös puheeksi tamman olevan kantavana ja varsovan keväämmällä. Yllätysvarsa ei Tinua kuitenkaan haitannut, sillä kyllä Trullinummeen mahtuu useampikin pitkäkorva hevosten kaveriksi!

---

Nuppu todellakin tietää olevansa söpö ja suloinen ja käyttää tätä ominaisuutta tarvittaessa häikäilemättä hyväkseen. Kukapa ei voisi olla huomioimatta tai antamatta herkkuja, tai etenkään olla vihainen näin somalle pikku-aasille?

Tallissa Nuppu asustaa samassa karsinassa lajitoverinsa Thelman kanssa. Kaksikosta ei näy karsinasta oikeastaan muuta kuin korvien päät, mutta ääni sitten taas kuuluukin varmaan toiseen päähän kylää... Nuppu on aasikaksikosta se puheliaampi tapaus ja toimii myös ovikellona, sillä tamma ilmoittaa aina, jos joku tulee talliin tai liikuskelee ulko-oven välittömässä läheisyydessä. Karsinakäytökseltään Nuppu on kiltti, eikä sillä ole tapana pyrkiä karkuun ovenraosta. Tamma elää rapsutuksille ja huomionosoituksille, eikä sen kanssa tule hoitotilanteissa yleensä juurikaan ongelmia.

Taluttaessa Nuppu on yleensä ihan kiltti. Toki tammalla on välillä melko vahvojakin mielipiteitä sen suhteen, mihin suuntaan oltaisiin mahdollisesti menossa, mutta yleensä se kuitenkin tyytyy kulkemaan tyynen rauhallisena taluttajansa vierellä. Lasten kanssa Nuppu käyttäytyy aina mallikkaasti ja moitteetta, mutta aikuisia se saattaa välillä yrittää jallittaa. Myös Nuppu osaa seurata tarhakavereitaan tarhaan tarvittaessa myös vapaasti, mutta toisaalta omille teilleen luikkiessaan se ei todellakaan anna helposti kiinni. Tarhasta hakiessa Nuppu kuitenkin yleensä antaa kiinni ongelmitta.

Ratsuna Nuppu ei osaa juuri mitään ihmeempiä, mutta eteenpäinpyytävät, pidättävät sekä kääntävät avut se kyllä tunnistaa. Eli se osaa juuri sopivasti, että sillä voi ratsastaa. Riittävän kevyen ratsastajan voi päästää tamman selkään hyvällä omallatunnolla, sillä kentällä sekä talutuksessa Nuppu on varma ratsu. Liian kovakouraisia apuja tamma sietää tiettyyn pisteeseen saakka, mutta liiallisesta repimisestä ja potkimisesta seuraakin yleensä täys stoppi yhteistyölle. Toisaalta tamma on rohkea, eikä sen selässä tarvitse pelätä sivuloikkia tai että tamma muuten säikkyisi mitään. Nupulla voi lisäksi mennä puomeja ja joskus se intoutuu hyppäämään myös pieniä esteitä. Maastossa Nuppu on vähän villimpi kuin kentällä ja se saattaa välillä intoutua sooloilemaan reittien kanssa, mutta aina se on palannut lopulta takaisin paikalleen jonon perään. Taluttajan kanssa tamma käyttäytyy kuitenkin kuuliaisemmin maastossakin. Myös maastossa Nuppu on peloton tapaus, eikä vastaan ole tullut vielä mitään sellaista, joka saisi tamman pois tolaltaan. Tamman painoraja on noin 35kg.

Ajossa Nuppu ei ole aivan yhtä toimiva peli kuin ratsuna, mutta kyllä sen kanssa eteenpäin pääsee - sehän on se pääasia. Suunnista voidaan joutua joskus käymään pientä keskustelua, mutta pitkän pinnan ja toimivan yhteistyön kautta kärryttelykin voi sujua ihan mallikkaasti. Täysin toivoton tapaus kirjava pikkutamma ei siis ole ajohommissakaan, vaikka aluksi saattaisi siltä vaikuttaa.

Suku

i. Brother O' Mine
evm / rn kirjava aasi 106cm
ii. Oskar
evm / rn kirjava aasi 106cm
iii.
iie.
ie. Forever Mine
evm / m kirjava aasi 104cm
iei.
iee.
e. Jill
evm / harmaa aasi 104cm
ei. Lucky
evm / harmaa aasi 105cm
eii.
eie.
ee. Mandarin Morning
evm / harmaa aasi 104cm
eei.
eee.

Isälinja: (evm)
Emälinja: (evm)

Jälkeläiset

Näyttelyt

 • 14.02.2022 MSY Riikan ratsastuskoulu (FI) Aasit ja muulit, myös piirretyt, tuom. Knipse -- PUN » PUN1

KRJ:n alaiset kilpailut

1 kilpailua / 0 sijoitusta, joista 0 voittoja

 • 12.05.2022 Adina (FI) Helppo D -- 21/25 (56,786 %)

Villit kilpailut

2 kilpailua / 2 sijoitusta, joista 1 voittoja

 • 07.05.2019 Toukola (FI) Kotieläinnäyttelyt, muut eläimet, tuom. Saara (VRL-14761) -- 1/4 [1]
 • 14.02.2022 OWR (CA) Ystävänpäivän värinäyttelyt, Mansikki -- 3/20 [2]

[1] "En ole tainnut nähdä mitään näin suloista sitten vauva-alpakan. Kuinka ihanan syvänruskeat nappisilmät ja suloiset valkeat laikut päässä, pyllyssä ja mahan alla. Tämä Nuppu oli esiintyessään ja tarkasteltavana ollessaan varsinainen kullannuppu, joten ei ollut epäilystäkään siitä, kuka tämän kisan voittaisi. Nuppu keräsi ympärilleen myös suuren fanijoukon arvostelun päätteeksi, ja aasitamman herkkukiintiö taisi tulla ainakin tältä päivältä täyteen."
[2] KP Yleisön suosikki / Ehdolla Paras Nimi / "Värinäyttelyissä ensimmäistä kertaa mukana ollut aasi ylsi hienosti finaaliin asti. Hauska aasileimainen kirjavuus. Maailman suloisimmat nappulasilmät. Kehässä yllättävän hiljainen, mutta oikein kärsivällinen. Lapsiyleisön ehdoton suosikki. Voitti myös jaetun yleisöäänestyksen tässä kehässä."

Yleisiä ohjeita

 • Riimu pois päästä tarhauksen ajaksi
 • Runsaalla sateella ja räntäkeleillä sadeloimi, toppaloimi jos -10o tai kylmempi
 • Ei hikisenä tarhaan kylmillä keleillä
 • Viltti päälle, jos hikinen liikutuksen jälkeen
 • Kesäisin ötökkäsprayta laitettava aina tarvittaessa ennen tarhaan vientiä/liikutusta

Liikutusohjeet

 • Toimii ajossa sekä (talutus)ratsuna
 • Ratsastajan painoraja 35kg
 • Heijastimet maastoon ainakin hämärillä keleillä
 • Maastoon kannattaa ottaa kaveri mukaan

Varustekaappi

Vie hiiri varusteen päälle nähdäksesi tarkemman kuvauksen. Trullinummen hevosilla on myös yhteisiä tarvikkeita (mm. hoitotuotteita, pinteleitä, juoksutustarvikkeita, heijastimia ja kärryjä), jotka löydät täältä.
Varusteista kiitokset EQP:lle ja Mestyn varusteelle!

03. maaliskuuta 2019 / Saapuminen Trullinummeen

Oli kulunut vain pari päivää siitä, kun ilmoitus myynnissä olleesta Nuppu-aasitammasta oli sattunut Tinun silmiin. Tänään puolestaan oli se päivä, kun nimiä oli kirjoiteltu papereihin ja samainen aasitamma lastattu Tinun hevostraileriin. Reilun parin tunnin ajomatkan päätteeksi yhdistelmä oli saapunut turvallisesti Trullinummen pihaan ja Tinu kiiruhti purkamaan trailerista tallipihalle uusinta ostostaan. Ville ja Virna ilmestyvät tallista kuultuaan auton moottorin äänen. Villen ilme oli hieman pelonsekainen, sillä miehelleen Tinu oli ilmoittanut vain lähtevänsä hakemaan tallille uutta asukasta. Naisen tuntien trailerista saattoi siis paljastua mitä vain. Kun lastaussiltaa pitkin tallipihalle pakitteli pieni kirjava aasi, miehen ilmeestä oli hyvin vaikea päätellä mitä mieltä hän oli uudesta tulokkaasta. Virnan mielipiteestä ei ollut epäselvyyttä, tytön juostessa innokkaana paijaamaan itsestään erittäin tyytyväisen oloisen Tinun vieressä uutta kotiaan ihmettelevää pitkäkorvaa.

19. toukokuuta 2019 / Jälkikasvua

Tänään oli se päivä, jota oli odotettu Nupun Trullinummeen saapumisesta saakka. Tamma nimittäin varsoi aamulla! Varsan syntymään ei oltu varauduttu ihan niin hyvin kuin olisi voinut, sillä Nuppu ei juurikaan näyttänyt merkkejä synnytyksestä etukäteen ja tapahtumaa todistettiin ihan vain sattumalta. Tinu ei ollut saanut nukuttua kunnolla, mielessä pyöri monien muiden asioiden lisäksi Nuppu ja tuleva aasivarsa. Kyllästyttyään sängyssä pyörimiseen nainen nousi jo aamuyöstä ja hetken sisällä marhailtuaan suuntasi talliin. Ehkä hevoset eivät pahastuisi hieman normaalia aikaisemmasta aamuruokinnasta.

Tallikoira Nöpö tiiviisti kannoillaan Tinu astui talliin hieman aamu viiden jälkeen. Nöpö kurvasi vauhdikkaasti tallikäytävän perällä olevalle kupilleen tutkimaan sen namien varalta samalla, kun Tinu kurkkasi aasien karsinaan. Karsinassa odottikin yllätys, sillä pahnoilla loikoili varmasti vain minuutteja sitten syntynyt kirjava aasivarsa. Nuppu vaikutti olevan tilanteen tasalla, vaikka ensisynnyttäjä olikin. Karsinakaveri Thelma oli onneksi malttanut pysytellä sivussa varsomisen ajan, kuitenkin seuraten tapahtumaa tarkkaavaisesti silmääkään räpäyttämättä, antaen tilaa Nupulle ja tämän lapsukaiselle.

Koska tilanne näytti olevan hallinnassa, Tinu antoi Nupulle ja varsalle tilaa käytyään noukkimassa jälkeiset pois karsinasta, tarkkaillen kuitenkin aasikarsinan asukkaita säännöllisesti muiden aamutoimien lomassa. Myöhemmin tarkemman tarkastelun yhteydessä oriksi osoittautunut pikkuaasi nimettiin Virnan toiveiden mukaisesti Pelleksi.

18. lokakuuta 2020 / Terapiahevosten klinikka (kutsu)

Nuppu osallistui tänään Orange Woodissa järjestettyyn terapiahevosten klinikkaan. Päivä aloitettiin esiarvioinnilla ja ratsastuskokeella. Esiarvioinnista, jossa hevosen soveltuvuus terapiahevoseksi arvioitiin luonteen perusteella, Nuppu sai tarvittavat 3/5 pistettä, jotta pääsi jatkamaan klinikan käytöskokeisiin. Ratsastuskokeessa arvioitiin palvelualttiutta, apujen vastaanottavuutta, kärsivällisyyttä sekä sekalaisiin apuihin reagointia. Tästä osiosta tamma sai täydet viisi pistettä. Totta puhuakseni olin yllättynyt, että Nuppu sai näistä kahdesta ensimmäisestä osiosta riittävästi pisteitä päästäkseen jatkamaan klinikan seuraavaan vaiheeseen eli käytöskokeeseen. Käytöskoe koostui kahdesta osasta: toimimisesta ihmisen kanssa ja sietokyvystä. Ihmisen kanssa toimimisessa arvioitiin paikallaan seisomista, talutusta ja suhtautumista hoitotilanteisiin yhden ja useamman ihmisen läsnäollessa. Tästä osuudesta tamma sai ihan hyvät 3/5 pistettä. Sietokykyosuudessa, jossa hevonen altistettiin erilaisille äänille, oudoille esineille sekä tilanteille, se sai niinikään 3/5 pistettä. Yhteensä Nuppu sai klinikasta 14 pistettä ja Pet Friend -diplomin, jääden vain yhden pisteen päähän Therapy Friend -tittelistä, joka oikeuttaisi viralliseen, veloitettavaan terapiakäyttöön. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen ja positiivisesti yllättynyt Nupun suorituksesta! Alla vielä tarkempi tarina päivän kulusta.

Nuppu on vaikuttanut kotioloissa sen verran mukavalta kaverilta, joten päätin lähteä sen kanssa Orange Woodiin terapiahevosten klinikkaan katsomaan, olisiko tammasta ainesta terapiahevoseksi. Tai no, tässä tapauksessa ehkä terapia-aasiksi. Jos on yhtään seurannut Trullinummen arkea on varmasti huomannut, että kaikenlaiset extempore-toilailut ovat vahvasti läsnä hevoshankintojen, lajikokeiluiden sun muiden kohdalla, joten tämäkään tempaus ei tule varmastikaan turhan suurena yllätyksenä kenellekään.

Tapahtumapaikalle saavuttuamme Nuppu vaikutti tyyneltä, mutta uteliaalta. Ja aluksi se oli myös kovin äänekäs. Onneksi koolla oli lähinnä lehmänhermoisia hevosia, joten kukaan ei juurikaan hötkyillyt tästä pienestä, liikkuvasta sumusireenistä. Viimeistään tässä vaiheessa minua rupesi hieman jännittämään miten tamman käy ja pääsemmekö edes ensiarvioinnista läpi. Vaikka Nuppu onkin kiltti tapaus, on siinäkin omat vikansa.

Tuomaristolla oli hieman ongelmia löytää riittävän pieni ja kevyt ratsastaja Nupun selkään sopivaksi, mutta lopulta sellainenkin järjestyi, vaikka painorajat saattoivatkin hieman paukkua. Nuppu käyttäytyi tavalliseen tapaansa hyvin ja eteni reippaasti, mutta varmasti. Kahisevista vaatteista tai muista ulkoisista ärsykkeistä se ei ollut moksiskaan. Sekalaisista avuista Nuppu kuitenkin meni hieman hämilleen, mutta koska mitään ylenpalttista potkimista tai repimistä ei tapahtunut, ei tämä lopulta aiheuttanut ainakaan täydellistä yhteistyön loppumista.

Käytöskokeen ensimmäisessä osassa Nupulla ei ollut suurempia vaikeuksia. Paikoillaan seisominen sujui hyvin ja taluttaessakin tamma malttoi pidättäytyä jekkuilusta. Hoitotilanteessa useamman vieraan ihmisen kosketukseen suhtautuminen oli sellainen osio joka oli kuin luotu Nupulle ja tamma selkeästi nautti huomion keskipisteenä olosta täysin rinnoin. Taisi se jossakin vaiheessa intoutua rapsuttelemaan erästä tuomariston jäsentä takaisinkin. Sietokykyä testaavassa osiossakaan Nupulla ei ollut ongelmia eikä se juurikaan reagoinut ulkoisiin ärsykkeisiin.

Kaiken kaikkiaan meillä oli Nupun kanssa oikein mukava päivä! Nuppu toi esiin paljon hyviä piirteitänsä, joiden innoittamana aasitamman tilaisuuteen ilmoitinkin, eikä huonoa käytöstä tai ihmisten jallittamista tänään juurikaan nähty. Taisi tamma tietää, että tänään täytyi käyttäytyä oikein extrakiltisti.

Järjestäjän kommentti: "Sympaattinen teksti ja Nuppu-aasin persoona tulee siitä hyvin esille! Hienosti kirjoitettu."

Nuppu ikääntyy satunnaisesti. Tamma on ikääntynyt 7-vuotiaaksi asti reaalisti.

1-vuotias - 25.05.2012
2-vuotias - 25.05.2013
3-vuotias - 25.05.2014
4-vuotias - 25.05.2015
5-vuotias - 25.05.2016
6-vuotias - 25.05.2017
7-vuotias - 25.05.2018
8-vuotias - 25.05.2019
9-vuotias - 25.05.2020
10-vuotias - 25.05.2021
11-vuotias - 22.02.2022
12-vuotias - 22.02.2023
13-vuotias -
14-vuotias -
15-vuotias -
16-vuotias -
17-vuotias -
18-vuotias -
19-vuotias -
20-vuotias -
21-vuotias -
22-vuotias -
23-vuotias -
24-vuotias -
25-vuotias -
26-vuotias -
27-vuotias -
28-vuotias -
29-vuotias -
30-vuotias -

Suuria hetkiä elämässä

 • 7-vuotiaana...
  ...muuttanut Trullinummeen