virtuaalihevonen / a SIM-game horse    |    Palaa hevoslistaukseen
Hevosen kuvat © Vapaasti by AK
---
Alkuperäinen ulkoasu © M Layouts
Muokkaus & kaikki muu © tallin omaisuutta
ellei toisin mainita
Trullinummi since 2015
Nimi Trullin Taivaanvahti, "Vaino"
Rotu, sukupuoli suomenhevonen, tamma
Säkä, väri kasvaa (aik. 158cm), vaaleanrautias (ee/Aa) (lht, llsi, ahv, vtj ekvsk, otj ksk, mtj vko)
Syntymäaika 02.03.2018, Suomi (2-vuotias)
Rekisterinumero VH18-018-0771
Koulutustaso ohjasajo
Kasvattaja Trullinummi, VRL-05594
Omistaja Trullinummi, VRL-05594


Olin jo pitkään ajatellut, että pian olisi aika hankkia tallimme Vilkku-orille jälkikasvua. Kun vihdoin ajattelin lähteä ajatusta toteuttamaan ja kyselemään sopivien emäehdokkaiden perään, sainkin ehdotukseksi monta upeaa tammaa. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin Tuulia T.:n omistamaan Vaniman Taivaanvalkeaan. Melko suurikokoinen raudikkotamma oli koulupainotteinen ja kilpaili vaativaa B:tä ja koska haluaisin Vilkun varsan painottuvan isänsä tapaan enemmän koulu- ja valjakkopuolelle, oli valinta mielestäni hyvä. Astutuksesta sovittiin ja Trullin Taivaanvahti, tuttujen kesken Vaino, syntyi maaliskuun alussa. Toistaiseksi varsa asustaa vielä emänsä kanssa Tuulenpesässä ja muuttaa meille vieroituksensa jälkeen puolivuotiaana.

---

Tallikäytökseltään Vaino on ihan siivo toveri, joka harvemmin aiheuttaa hämminkiä. Hoitotilanteissa Vaino voi ajoittain olla hieman säikky, etenkin uusia asioita kohdatessaan. Tamma kuitenkin myös haluaa olla mieliksi ihmiselle ja kuuntelee, vaikka sitä kovasti jännittäisikin. Joitain asioita tamman kanssa joutuu harjoittelemaan kauemmin ja vaikka joku asia tuntuisikin jäävän nopeasti tamman päähän, ovat uudet ja taas uudet toistot osoittautuneet tarpeellisiksi.

Taluttaessa Vaino on oppinut jo kulkemaan kuuliaisesti taluttajan vierellä. Jos jokin uusi asia on tammalle liikaa, on siinä huomattavissa hieman levottomuutta ja hämmentyneisyyttä, mutta harvemmin läsipäällä on tapana poistua paikalta jännittäviä asioita kohdatessaan. Toki välillä tamman polvet tutisevat melko rajustikin, mutta omalla rauhallisuudella pääsee kuitenkin pitkälle, sillä Vaino haluaa sisimmiltään kyllä olla ihmiselle mieliksi jännittävissäkin tilanteissa. Tarhaan päästettäessä tamma ei vielä aivan osaa tai malta odottaa kunnolla riimun irroittamista, mutta sisälle se on yleensä mielellään tulossa takaisin. Tarhassa Vaino on oman laumansa pahnan pohjimmainen. Vaikka tarhakaverit osaavatkin välillä olla melko pomottavia etenkin toisiaan kohtaan, ovat ne suhtautuneet selkeästi hellemmin nuoreen Vainoon.

Vaino ei vielä ole päässyt ratsun oppiin, mutta ohjasajoharjoitukset sen kanssa on jo aloitettu. Ohjasajossa tamma on vaikuttanut miellyttämishaluiselta, vaikkei aina olekaan ihan tajunnut mitä sen toivottaisiin tehtävän. Toistaiseksi tamma tarvitsee myös avustajan vierelleen, lähinnä henkiseksi tueksi. Vaino on päässyt myös hyppäämään esteitä irtona. Tamma on väläytellyt erinomaisen upeaa laukkaa ja hyppytyylikin on ihan siedettävä.

Suku

i. Fiktion Vilkku
VH15-018-0733 / tprt sh 157cm
koulu- & valjakkopainote (heB, noviisi)

Ch, VSN Ch, VSN Ridden Ch, KTK-II, SV-I, KV-II
ii. Rätvänän Viisnolla
VH15-018-0148 / tprt sh 156cm
KTK-III, SLA-II, KRJ-I
iii. Maanan Valtteri
VH13-018-1189 / rt sh 156cm
KTK-III, KRJ-III
iie. Rätvänän Hillevi
VH06-018-4146 rt sh 155cm
KTK-III, SLA-III, KRJ-II, ERJ-III, YLA2
ie. Pirunkorven Tilkku
VH14-018-1972 / tprt sh 158cm
KTK-III, KRJ-I, VVJ-II
iei. Kevätrinteen Komia
VH13-018-1062 / tprt sh 159cm
iee. Huvitutin Tihku
VH14-018-0420 / prt sh 155cm
e. Vaniman Taivaanvalkea
VH16-018-1193 / rt sh 159cm
koulupainote (vaB)

KTK-III, KV-II
ei. Vaniman Henkitonttu
VH16-018-0230 / rt sh 155cm
KTK-II, SV-I
eii. Kuukarin Hankitonttu
VH15-018-2476 / trt sh 155cm
KTK-II, SLA-II, KRJ-I, YLA2
eie. Seljasaaren Helmetär
VH14-018-1503 / rt sh 154cm
VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I, KRJ-I, SV-II, Jälk. C
ee. Fiktion Tuutikki
VH14-018-0490 / rt sh 162cm
Ch, KTK-II
eei. Fiktion Ruutrik
VH12-018-1337 / rt sh 151cm
KRJ-I, SV-II
eee. Fiktion Tessa
VH13-018-0662 / rt sh 163cm
KTK-III, KRJ-I, YLA2

Isälinja: Fiktion Vilkku - Rätvänän Viisnolla - Maanan Valtteri - Pursetti (4)
Emälinja: Vaniman Taivaanvalkea - Fiktion Tuutikki - Fiktion Tessa - Tesma (4)

Vainolla on sukua tasan neljä polvea ja sen sukukatokerroin on 1,0. Kolmesta ensimmäisestä polvesta löytyy paljon koulu- sekä koulu- ja valjakkopainotteisia hevosia sekä pari yleisratsua. Osa esivanhemmista on koulutettu jopa vaativa A-tasolle asti, joten suvun puolesta taitoa ja liikettä pitäisi läsipäisestä tammastamme kyllä löytyä! Valtaosa Vainon sukulaisista on melko ns. geneerisiä suomenhevosia; erisävyisiä rautiaita, joiden säkäkorkeus on alle 160cm. Väripilkkuina rautiaiden laumassa ovat tamman isänisänisänemä Valonna, joka oli väriltään voikko, sekä isänemänemänisä Töpiäinen, joka oli väriltään musta. Sukulaisista löytyy myös yksi pienhevonen, 147cm korkea Sikuriina ROV, Vainon isänisänemänemä, sekä yksi epätavallisen kookas yksilö, emänemänemänisä Hongankolistaja, joka oli peräti 172cm korkea.

Vainon isälinja alkaa vuonna 2011 syntyneestä punarautiaasta, koulupainotteisesta Pursetti-orista. Helppo ja iloinen, 155cm korkea ori keräsi elämänsä aikana 65 sijoitusta ja jätti jälkeensä kaksi orijälkeläistä. Näistä vanhempi, Maanan Valtteri, on Vainon isänisänisä. Komea läsipää oli yleispainotteinen, kantakirjattu ratsuna kolmannelle palkinnolle ja palkittu KRJ-III -palkinnolla. Valtteri jätti yhteensä seitsemän jälkeläistä, joista nuorin oli Vainon isoisä Rätvänän Viisnolla. Kolmannelle palkinnolle kantakirjattu, SLA-II ja KRJ-I -palkittu koulupainotteinen ori oli luonteeltaan tyyni ja rauhallinen. Komea ori jätti kaksi orijälkeläistä, joista vanhempi on Vainon isä Fiktion Vilkku. Vilkku muistuttaa kovasti isäänsä ulkoselta habitukseltaan, ja mukavan luonteensakin ori on tainnut periä samasta osoitteesta. Vilkku on ansioitunut etenkin näyttelyrintamalla, mutta menestystä on tullut myös varsa-arvioinneista.

Vainon emälinja puolestaan alkaa vuonna 2012 syntyneestä Tesma-tammasta. 161cm korkea raudikko kisasi elämänsä aikana 45 kouluratsastussijoitusta ja jätti jälkeensä kolme varsaa, joista keskimmäinen ja ainoa tammajälkeläinen oli Vainon isoisoäiti Fiktion Tessa. Tessa oli kantakirjattu kolmannelle palkinnolle ratsuna sekä palkittu KRJ-I ja YLA2 -palkinnoilla. Luonteeltaan hieman yksinkertaiseksikin kuvattu tamma varsoi neljästi. Sen esikoisvarsa Fiktion Tuutikki, Vainon emänemä oli Champion-palkittu ja kantakirjattu ratsuna toiselle palkinnolle. 162cm korkealla rautiaalla koulutammalla on kaksi jälkeläistä, joista vanhempi on Vianon emä Vaniman Taivaanvalkea. Valko on KV-II palkittu ja kantakirjattu kolmannelle palkinnolle ja se on varsonut ennen Vainoa yhden tammavarsan.

Suvussa myös

Rätvänän Viisnollan suku

iii i. Pursetti (prt 155cm)

iii e. Valonna (vkk 158cm)

Rätvänän Hillevin suku

iie i. Ukon Poju(rt)
KTK-II

iie e. Sikuriina ROV(rt 147cm)
SLA-II

Kevätrinteen Komian suku

iei i. Tupovaaran Komistus(trt 155cm)

iei e. Kaunon Kuuratar (rt 161cm)

Huvitutin Tihkun suku

iee i. Töpiäinen(m 154cm)

iee e. Primadonna(rt 156cm)

Kuukarin Hankitontun suku

eii i. Sinikummun Taapero(prt 157cm)
KTK-II, SLA-II, KRJ-I, YLA1

eii e. Huippana (sysrt 161cm)

Seljasaaren Helmettären suku

eie i. Velmeri (rt 155cm)
KTK-II, KRJ-II

eie e. Harmatar(prt 150cm)

Fiktion Ruutrikin suku

eei i. Ruokon Ruuti(prt 150cm)

eei e. Tulikukka(trt 153cm)

Fiktion Tessan suku

eee i. Hongankolistaja(prt 172cm)

eee e. Tesma(rt 161cm)

Villit kilpailut

2 kilpailua / 1 sijoitusta, joista 1 voittoja / 0 cup-sijoitusta

  • 31.03.2018 villit Susiraja Söpikset: varsat (varsakuvalla) -- 1/9 » BIS2 [1]
  • 02.03.2019 villit Helmipuro Agilitykisa -- 4/5

[1] KM: Kauhia kun kutittaa, KM: Joogamestari

Yleisiä ohjeita

  • Riimu pois päästä tarhauksen ajaksi
  • Riimunnarun voi tarvittaessa kiepsauttaa turvan yli taluttaessa
  • Fleeceloimi päälle, jos hikinen liikutuksen jälkeen
  • Niskasiili pidettävä lyhyenä ja häntää lyhennettävä tarpeen mukaan
  • Kesäisin ötökkäsprayta laitettava aina tarvittaessa ennen tarhaan vientiä/liikutusta

Liikutusohjeet

  • Sopii taluteltavaksi, ohjasajettavaksi sekä irtohypytettäväksi

Varustekaappi

Vie hiiri varusteen päälle nähdäksesi tarkemman kuvauksen. Trullinummen hevosilla on myös yhteisiä tarvikkeita (mm. hoitotuotteita, pinteleitä, juoksutustarvikkeita, heijastimia ja kärryjä), jotka löydät täältä.
Varusteista kiitokset EQP:lle ja Mestyn varusteelle!

02. maaliskuuta 2018 / Vaino syntyi!

Sain aamulla innolla odotetun puhelinsoiton Tuulia T.:ltä Tuulenpesästä. Vilkun ja Valkon varsa oli syntynyt! Olin pari päivää aiemmin saanut Tuulialta viestin, että Valkolle oli ilmestynyt vahatipat, eli varominen ei olisi enää kaukana. Eikä varsa onneksi kauaa antanutkaan itseään odotuttaa! Sekä tamma että varsa voivat kuulemma hyvin, varsominen oli sujunut vaivattomasti ja nopeasti. Varsakin oli ponkaissut melko nopeasti jaloilleen ja emänsä avustuksella löytänyt tiensä myös maitobaarille.

Olin salaisesti ehkä hieman toivonut varsan olevan ori, mutta ei uutinen tammavarsastakaan mieltäni sen suuremmin masentanut. Tuulia selosti hetken aikaa vielä varsan tekemisiä ja pohdimme, tuleekohan varsasta yhtä taitava kouluratsu kuin emästään ja mitä ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä se on mahdollisesti vanhemmiltaan perinyt. Väriltään varsa oli kuulemma rautias. Puhelua lopetellessamme Tuulia lupasi laittaa varsasta kuvan ja käski ilmoitella, millä nimellä sitä ruvetaan kutsumaan.

Pian puhelun päätyttyä WhatsAppin kautta kilahtikin kuva ylpeän näköisestä Valkosta, kaunis läsipäinen lapsukaisensa vierellään. Viestitin takaisin, että varsan viralliseksi nimeksi olin ajatellut Trullin Taivaanvahtia, mutta kutsumanimi voisi olla Vaino. Olin kutsumanimeksi ajatellut ensin Taimia, mutta koska pikkutamman molempien vanhempienkin kutsumanimet alkavat V-kirjaimella, täytyisi myös varsankin nimi alkaa sillä. Toivottavasti kutsumanimi ei kuitenkaan ole enne, ja tammasta kasvaa kiltti ja mukava tapaus.

En malta odottaa, että ehdin käydä vierailemassa Tuulenpesässä katsomassa pikku-Vainoa ihan livenäkin. Saatikka sitä, että varsa on vieroitusikäinen ja pääsee muuttamaan meille Trullinummeen!

---

02. syyskuuta 2018 / Rate My Ponyn ensiarvostelussa

Koko Trulliksen poppoo käväisi tänään uudessa Rate My Ponyssa arvioitavana ensiarvostelussa. Vainon osalta tämänpäiväinen arviointi sujui kohtalaisesti, tamman palatessa kotiin palkinnolla 2 Star Prospect. Tamma arvioitiin kouluratsuna, ja se keräsi pisteitä 888/1900.

Rakenteestaan tamma sai hyvät 65%. Pää, kaula ja etuosa arvioitiin erinomaisiksi (94p.), runko ja takaosa kohtalaisiksi (44p.) ja jalat ja kaviot hyviksi (58p.). Luonteestaan Vaino sai kohtalaiset 38%. Rohkeus (23p.), temperamentti (47p.), herkkyys (36p.) ja älykkyys (28p.) arvioitiin kohtalaisiksi, kuuliaisuus hyväksi (58p.).

Liikkeistään Vaino sai hyvät 60%. Käynti arvioitiin hyväksi (60p.), ravi kohtalaiseksi (37p.) ja laukka erinomaiseksi (83p.). Taidoista tamma sai kohtalaiset 38%. Kokoamiskyky arvioitiin heikoksi (5p.), nopeus (36p.), kestävyys (44p.), hyppytekniikka (33p.)ja voima (29p.) kohtalaisiksi. Ketteryys puolestaan arvioitiin hyväksi (80p.).

Tilaisuuden ratsastettavuuskokeesta tamma sai 45 pistettä ja maininnan kohtalainen. Käytöksestään tilaisuuden aikana Nelille kertyi pisteitä 48 ja niinikään maininta kohtalainen.

---

15. joulukuuta 2018 / Ohjasajojuttuja

Olen sitä mieltä, että ajo-opetus tekee hyvää nuorille hevosille ja valmistaa niitä tulevaa varten, vaikka niiden tulevaisuuden ura olisikin ratsupuolella. Vainostahan ollaan ensisijaisesti tekemässä kouluratsua tulevaisuudessa, eikä se välttämättä seuraa isänsä kavionjäljissä valjakkopuolelle. Tästä huolimatta olin kuitenkin päättänyt opettaa tamman myös ajolle - koska miksipäs ei. Niinpä eräänä jouluisena päivänä hain Vainon tarhasta taas ajokoulutusoppiin.

Harjasin Vainon huolellisesti ja puhdistin kaviot. Kavioiden puhdistaminen ei ole oikein ollut tamman mieleen, vaikka sekin rupeaa onneksi sujumaan jo ihan kivasti. Kun pellavapäämme oli harjattu, nostin silat tamman selkään. Tämä oli sille jo tuttu juttu, jota oltiin harjoiteltu joitain kertoja aiemminkin, joten Vaino malttoi seisoskella kuuliaisesti paikoillaan. Suitsiminen on tamman mielestä vielä hieman epämiellyttävää, joten yritin suorittaa toimituksen mahdollisimman rauhassa ja tamman ehdoilla. Kun Vaino oli suitsittu ja valjastettu, ohjat kiinnitetty sekä ohjasaja ja avustajaksi lupautunut Kaisa valmiita, oli aika siirtyä ulos tositoimiin. Kaisa irrotti tamman käytävän riimunnaruista ja talutti tamman ulos.

Tallin ovet suljettuani otin ohjat käteen ja pyysin Vainon liikkeelle. Tamma lähti hieman aristellen liikkeelle, mutta muutaman metrin jälkeen se eteni jo varmemmin, vaikka vilkuili toki taakseen jäävien kavereiden suuntaan. Suuntasimme ensin metsätielle ja siitä heti polulle, joka kulkee tarhojen takana. Kaisa kulki Vainon vierellä lähinnä henkisenä tukena ja puuttui käännöksiin, pysähdyksiin ja menoon noin niinkuin muutenkin vain tarpeen vaatiessa. Entisen Vuohelan jälkeen käännyimme takaisin tallipihan suuntaan ja siitä heti lehmien pihaton ohi. Vaikka lehmät ovatkin Vainolle tulleet jo hieman tutuiksi, jäi tamma hetkeksi ihmettelemään ruokailevia lapinlehmiä. Kun Vaino oli ihmetellyt märehtijöitä tarpeeksi, suuntasimme kentälle. Kentällä teimme pysähdyksiä, ympyröitä ja otimme pari lyhyttä pätkää hölkkää. Ravisiirtymisiä kokeilimme tamman kanssa ensimmäistä kertaa, joten siihen nähden ne sujuivat ihan mallikkaasti. Lopulta kävelimme vielä hetken kentällä, ennen kun suuntasimme takaisin tallille.

---

15. tammikuuta 2019 / Irtohypytystä Decnen virtuaalisissa (kutsu)

Vaino ja Neli kävivät tänään irtohyppäämässä Decnenvirtuaalisissa. Vaino osallistui suomenhevosten luokkaan, jossa esteiden maksimikorkeus olisi ollut 120cm, mutta ilmoitin nuoren ja kokemattoman tamman hyppäävän vain 90cm. Näin jälkiviisaasti ajateltuna, tamman maksimiestekorkeus olisi voinut olla vieläkin matalampi, sillä tammaa selkeästi jännitti uusi paikka sekä koko tämä irtohypytystouhu. Hypytystilaisuudessa arvosteltiin tekniikkaa, kapasiteettia, rohkeutta ja yhteistyötä pisteskaalan ollessa 1-5. Lisäksi osallistujilla oli mahdollisuus enintään kahteen lisäpisteeseen päivän kunnon mukaan. Vaino teki tänään melko keskinkertaisen suorituksen ja sai seuraavanlaiset pisteet suorituksestaan: 2,5 - 2,5 - 2 - 2,5 + 1,5 = 11 pistettä. Tamma sai lisäksi seuraavanlaisen kommentin: "Tänään hieman pelokkaan oloinen, kaipaa runsaasti rohkaisua. Tämä taas heijastuu suoritukseen jonka takia tänään pisteet hieman alhaiset. Kun saa varmuutta, esittää varmasti paremmin." Omassa sarjassaan Vaino ylsi 21 suokkiputen joukosta jaetulle 16. sijalle yhdessä Hunajakummun Kepposen kanssa.

Ikä

Vaino ikääntyy satunnaisesti.

1-vuotias - 13.11.2018
2-vuotias - 18.02.2019
3-vuotias -
4-vuotias -
5-vuotias -
6-vuotias -
7-vuotias -
8-vuotias -
9-vuotias -
10-vuotias -
11-vuotias -
12-vuotias -
13-vuotias -
14-vuotias -
15-vuotias -
16-vuotias -
17-vuotias -
18-vuotias -
19-vuotias -
20-vuotias -
21-vuotias -
22-vuotias -
23-vuotias -
24-vuotias -
25-vuotias -
26-vuotias -
27-vuotias -
28-vuotias -
29-vuotias -
30-vuotias -