Sîr Angren
Etusivu Hevoset Kasvatus Toiminta

Periytyminen

Vaikka virtuaalihevosten kasvatuksessa periaatteessa vain taivas on rajana, pyrin pitämään tietynlaisen realistisuuden mukana hevosten kasvatuksessa. Toki hevosillamme on nopeutettu ikääntyminen emmekä turhan tarkkaan tuijottele esimerkiksi kilpailukalenterin realistisuutta, mutta tiettyjen ominaisuuksien periytymisen suhteen pyrimme jonkinasteiseen realistisuuteen, minkä vuoksi olemmekin kehitelleet muutamia tapoja periyttää hevosten ominaisuuksia niiden jälkeläisille. Vaikka tilausvarsaa havittelevan ei ole pakko noudattaa näitä periytymisohjeita, olisimme erittäin tyytyväisiä, jos myös meiltä suoraan maailmalle lähtevät kasvatit suunniteltaisiin näiden ohjeiden mukaan.

Värin periytyminen

Kasvatin väriin vaikuttavat sen vanhempien värit. Valtaosalle hevosistamme on lisäksi merkitty niiden värien genotyypit, joiden ansiosta kasvatin värin valitseminen on (ainakin teoriassa) realistisempaa. Käytämme kasvattimme värin määrittämisessä Coat Color Calculatoria ja väriksi valitaan jokin sen antamista mahdollisista väreistä, yleensä todennäköisin/jokin todennäköisimmistä.

Säkäkorkeus

Kasvatin säkäkorkeuteen vaikuttavat hevoset kolmesta lähimmästä polvesta (vanhemmat, isovanhemmat ja isoisovanhemmat), lisäksi tammoilla kolme lähintä emälinjan ja oreilla isälinjan edustajaa kaksi kertaa kukin. Säkäkorkeuksen kokonaissumma jaetaan 17:llä (tai pienemmällä lukumäärällä, jos jonkin sukulaisen säkäkorkeus ei ole enää tiedossa) ja tuloksena on hevosen säkäkorkeus. Tarvittaessa tulos pyöristetään. Alla on laskettu esimerkiksi, miten Denethor 5594:n säkäkorkeus määräytyi:

(167 + 167 + 167 + 167 + 164 + 168 + 168 + 165 + 166 + 162 + 158 + 163 + 159 + 164 + 162 + 160 + 158) / 17 = 163,823... = 164cm

Ratsuponeille, welsh part bredeille ja muille vastaaville risteytysroduille säkäkorkeutta laskiessa säkäkorkeus jää kaavan avulla laskiessa usein liian suureksi ja poni hevoskokoiseksi. Tällöin kaavan avulla lasketusta säkäkorkeudesta miinustetaan tapauskohtaisesti 10cm tai 20cm.

Sukupuoli

Kasvatin sukupuoli pyritään ratkaisemaan arpomalla. Aiemmin sukupuoli ratkesi usein arpaa heittämällä, nykyään lähinnä laskemalla vanhempien nimien kirjaimet ja muut merkit yhteen, jolloin pariton luku tarkoittaa tammaa ja parillinen oria. Sukupuolta määrittäessä "fuskaaminen" on kuitenkin sallittua ja jos jostakin tietystä yhdistelmästä ollaan suunniteltu vaikkapa tammavarsaa, siitä myös syntyy tammavarsa, vaikka arpaonni muuta sanoisi.

Luonteen peruspiirteet

Kaikille kasvattamillemme hevosille pyritään periyttämään joitakin luonteenpiirteitä sen kummaltakin vanhemmalta. Aikaisemmin jokaisen hevosemme sivuilta löytyi lista sen periyttämistä luonteenpiirteistä ja ominaisuuksista, mutta vuodesta 2019 eteenpäin hevosen luonteen perispiirteistä on päättänyt pääasiassa Rate My Pony ja sen tarjoama ensiarvostelu tuloksineen.

Painotuslaji & koulutustaso

Vanhempien painotuslajeilla ja koulutustasoilla on vaihteleva painoarvo kasvatin tulevaa painotuslajia ja koulutustasoa pohtiessa. Yleensä kasvatin painotuslaji määräytyy sen vanhempien painotuslajin mukaan, jolloin esimerkiksi kahden kenttäpainotteisen hevosen jälkeläisestä tulee kenttäpainotteinen ja este- ja koulupainotteisten hevosten jälkeläisestä kenttä- tai yleispainotteinen. Joskus poikkeuksellisesti kasvatti saattaa "vaihtaa ammattia" ja esimerkiksi työpainotteisista vanhemmista voi syntyä puhtaasti valjakkopainotteinen yksilö.

Aikaisemmin kasvatin koulutustaso oli usein sama kuin sen vanhemmilla tai jotakin siltä väliltä. Vuodesta 2019 eteenpäin Rate My Ponyn ensiarvostelu on määrittänyt kasvatin koulutustason sen liikkeiden ja taitojen perusteella.

alkuperäinen ulkoasu © M Layouts :: taustakuva © Patterncooler :: muokkaus & kaikki muu © VRL-05594 ellei toisin mainita
est. 2009 :: tämä on virtuaalitalli :: this is a sim-game stable :: (?)
kasvatussivun koristekuva © flickr / Tambako The Jaguar (CC BY-ND 2.0)