Hexenbiest GER

VIRTUAALIHEVONEN / A SIM-GAME HORSE

Nimi Hexenbiest GER, "Pipsu"
Rotu, sukupuoli saksalainen ratsuponi (50%), tamma
Säkä, väri 145cm, voikko (ee/Aa/nCr)
Syntymäaika 15.12.2012, Saksa (21-vuotias)
Rekisterinumero VH16-029-0378
Koulutustaso KO. helppo B, RE. 90cm, IRTO. 110cm
Kasvattaja evm
Omistaja Trullinummi, VRL-05594© tallin omaisuutta

Pipsu tuotiin Saksasta eräälle aloittelevalle, astetta hemmotellummalle junnuratsastajalle Pipsun ollessa 9-vuotias. Tamma ehti asua uudessa kodissaan vain pari viikkoa, kunnes tytteli ilmoitti, ettei poni enää kelpaa. Mikäs vanhempien oli tyttärensä mielipidettä kyseenalaistaminen. Niinpä tamma päätyi myyntiin ja me ostimme sen tänne meille Trullinummeen.

Trullinummessa Pipsu on saanut toimia pääasiassa harrastehevosena. Yhden varsankin tamma on ehtinyt iloksemme synnyttää. Lisäksi Villen siskontyttö Joonas on myös aloittanut omaa kilpauraansa Pipsun kanssa ja tamma onkin omiaan toimimaan opetusmestarina. Nyt Pipsulla rupeaa olemaan jo hieman ikää, mutta toivottavasti edessämme on silti vielä monta yhteistä vuotta!

---

Pipsu on nätti otus, jonka arabimaisuus ulottuu käytännössä ainoastaan tamman ulkonäköön - turhaa säpäkkyyttä ei tästä tammasta nimittäin useinkaan löydy. Pipsu rakastaa ruokaa, mikä varmasti näkyy myös sen mahan koosta. Talvisin tamma kasvattaa huikean pitkän talvikarvan, jota kevään tullen saa nyppiä tuskastumiseen asti pois tallivaatteista ja ponin varusteista.

Tallikäytökseltään Pipsu on kiva ja asiallinen, eikä sillä ole huonoja tallitapoja. Ruoka kyllä houkuttaa aina ja kuten arvata saattaa, ruokinta-ajan lähestyessä tamma rupeaa paukuttamaan karsinansa ovea vaativan oloisena. Hoitotilanteissa Pipsu on kiltti, mutta tietyitä asioista tamma ei ole aina kovin mielissään. Pipsu onkin herkkä mahan alta ja alueen harjaus ja satulavyön kiristys saavatkin tamman irvistelemään ja viskomaan päätään. Jalatkaan, etenkään takajalat, eivät aina nouse ihan niin helposti kuin voisivat. Muuten Pipsu on oikein kiltti tapaus, eikä se pure tai potki.

Taluttaessa Pipsu on melko verkkainen liikkeissään. Toisaalta sen voi antaa kulkea vierellä myös pitkällä narulla vailla pelkoa, että se keksisi kirmata irti taluttajan otteesta. Tamman päästäminen tarhaan sujuu ongelmitta, mutta tarhasta hakiessa Pipsua ei aina kiinnosta tulla hakijaansa vastaan. Kiinni se kyllä antaa nätisti, kunhan ihminen vain itse kävelee tamman luokse. Pipsulla on tapana pomottaa tarhakavereitaan joskus kovastikin ja etenkin ruoka-aikoina tamma pitää huolen, ettei se jää nälkäiseksi. Pipsu kuitenkin osaa kyllä varoa, ettei juokse ihmisten päälle, mutta tarkkana kannattaa silti olla.

Ratsuna Pipsu on kiva ja rauhallinen. Tamma ei kuitenkaan taivu helposti muotoon, vaan jolkottelee herkästi kaula pitkänä ja turpa edellä suuntaa näyttäen. Jarrut kuitenkin pelaavat loistavasti ja pohkeenväistötkin sujuvat melkeinpä pelkän oikeanlaisen istunnan ja ajatuksen voimalla. Pipsun ravatessa hiekka vain pöllyää, kun tamma ei hirveästi viitsi jalkojaan nostella. Raviinkin saa kyllä enemmän näyttävyyttä, kunhan vain osaa pyytää oikein. Laukka ei nouse aina ihan helposti, mutta kunhan nosto vain onnistuu, niin laukkakin lähtee yleensä rullaamaan ihan näppärästi. Esteillä ja puomityöskentelyssä Pipsu kiertää esteen helposti, jos kuski ei ole tarkkana. Joskus se voi kieltääkin. Mutta kun ratsastaja on riittävän varma ja osaa antaa tammalle sen tarvitseman tuen, Pipsu hyppää kyllä esteen kuin esteen. Maastossa Pipsu toimii yksin ja porukassa. Tamma onkin maastossa melkoisen varma tapaus, tosin isommat ajokit kuten traktorit ja lumiaurat kannattaa kiertää kaukaa, sillä niitä tamma pelkää.

Suku

i. Springrain
evm / rt brp (50%) 145cm
estepainote (90cm)
ii. Aziz ox
evm / rt ox (DOM) 155cm
iii. Atuf ox
evm / rt ox (DOM) 155cm
iie. Bahija ox
evm / trt ox (SEA) 152cm
ie. Aoife
evm / rn conn 144cm
iei. Justus
evm / trn conn 145cm
iee. Amelia
evm / rt conn 143cm
e. Blue Eyed Hexe
evm / vkk drp (50%) 145cm
yleispainote (heB, 100cm)
ei. Abd Al-Karim ox
evm / rt ox (DOM) 153cm
eii. Aali ox
evm / m ox (PPA) 155cm
eie. Adila ox
evm / rt ox (DOM) 152cm
ee. Betty Bee
evm / rnvkk conn 143cm
eei. Aidan
evm / rn conn 145cm
eee. Bedelia
evm / trnvkk conn 144cm

Isälinja: (evm)
Emälinja: (evm)

Pipsun poniveriprosentti on 50%. Tamman isä Springrain teki synnyinmaassaan Englannissa melko lyhyen, mutta menestyksekkään esteratsun uran Singerin perheen poikien kanssa. Ori siirtyi kilpailueläkkeelle 12-vuotiaana, jonka jälkeen se myytiin ja muutaman mutkan jälkeen päätyi Saksaan. Saksassa ori ehti astua muutaman tamman, ennen kuin menehtyi suolenkiertymään 14-vuotiaana. Blue Eyed Hexe puolestaan toimitti virkaa parempana harrasteratsuna ja sen kanssa kilpailtiin jonkin verran. Pipsun lisäksi tammalla oli kaksi muutakin varsaa, jotka kaikki ovat perineet emänsä ihastuttavan luonteen.

Jälkeläiset

Tämä hevonen on kilpaillut myös tarinakilpailuissa. Tarinakilpailuiden tuotokset löydät päiväkirjasta, hakusanana voit käyttää suluissa olevaa tekstiä (tarina #nro).

ERJ esteratsastus

38 kilpailua / 6 sijoitusta, joista 1 voittoja / 0 cup-sijoitusta

KRJ kouluratsastus

19 kilpailua / 1 sijoitusta, joista 1 voittoja / 0 cup-sijoitusta

 • 28.04.2016 Funfair Ponies HeC, tuom. lottis -- 1/2 (tarina #1)
 • 07.05.2018 Adina Helppo B -- 60/64 (53,929 %)
 • 08.05.2018 Adina Helppo B -- 60/64 (56,786 %)
 • 09.05.2018 Adina Helppo B -- 33/64 (65,000 %)
 • 10.05.2018 Adina Helppo B -- 29/64 (67,143 %)
 • 11.05.2018 Adina Helppo B -- 9/64 (72,587 %)
 • 12.05.2018 Adina Helppo B -- 62/64 (57,143 %)
 • 13.05.2018 Adina Helppo B -- 59/64 (52,500 %)
 • 14.05.2018 Adina Helppo B -- 25/64 (67,500 %)
 • 15.05.2018 Adina Helppo B -- 8/64 (77,143 %)

MEJ maastoesteratsastus

14 kilpailua / 4 sijoitusta, joista 1 voittoja / 0 cup-sijoitusta

VMRJ matkaratsastus

1 kilpailua / 1 sijoitusta, joista 0 voittoja / 1 cup-sijoitusta

 • 30.09.2021 Crampton Ihanne, 15km -- 14/30 (2 p / VMRJ-cup)

Villit kilpailut

23 kilpailua / 6 sijoitusta, joista 1 voittoja / 0 cup-sijoitusta

 • 27.08.2021 Auburn Estate Juniorimestaruusluokka (90 cm) -- 29/32 (8 vp / Kalla CUP)
 • 28.08.2021 Auburn Estate Juniorimestaruusluokka (he B) -- 2/25 (70,876 % / Kalla CUP)
 • 12.12.2021 OWR Pääkuva, valokuvalliset, tuom. VRL-02207 -- 11/12 [2]
 • 14.02.2022 OWR Värinäyttely, prisma -- I-semifinaalikierros [3]

[1] KM: Karvamammutti
[2] "Kuva on pieni ja rajaus hyvin tiukka, siinä saisi olla ympärillä enemmän tilaa hengittää. Hevosella on tyytyväisen kiinnostunut ilme, mitäköhän se on juuri nähnyt? Ehkä kaverin? Harja hulmuaa hauskasti!"
[3] KP Tuomarin Suosikki, ehdokkuus KP Kirjavin Galleria (lue tarkemmin tamman suorituksesta päiväkirjasta)

Yleisiä ohjeita

 • Riimu pois päästä tarhassa
 • Runsaalla sateella ja räntäkeleillä sadeloimi, toppaloimi jos -15o tai kylmempi
 • Ei hikisenä tarhaan ilman loimea kylmillä keleillä
 • Fleeceloimi tarvittaessa päälle, jos hikinen liikutuksen jälkeen
 • Jalkojen kylmäys ja linimenttiä rankemman liikutuksen jälkeen tarvittaessa
 • Niskasiili pidettävä lyhyenä, harjaa siistitään ja häntää lyhennetään tarpeen mukaan
 • Kesäisin kärpäotsapanta kiinnitettävä riimuun ja ötökkäsprayta laitettava aina ennen tarhaan vientiä/liikutusta

Liikutusohjeet

 • Sopii hyvin koulu-, este- ja maastoratsuksi
 • Jännesuojat etujalkoihin ja hivutussuojat takajalkoihin aina ratsastettaessa
 • Ratsastettaessa hyvä olla raippa mukana
 • Heijastimet maastoon ainakin hämärillä keleillä
 • Toimii maastossa yksin ja ryhmässä

Ruokinta

 • Aamuruokinta: 1 kg heinää, ½ l Easy Digest -täysrehua, ¼ l Golden Years -täysrehua
 • Aamupäiväheinät: 2 kg heinää
 • Iltapäiväheinät: 1 kg heinää
 • Iltaruokinta: 2 kg heinää, ½ l Easy Digest -täysrehua, ¼ l Golden Years -täysrehua, vajaa 2 dl kivennäistä, ¼ rkl kurkumaa

Varustekaappi

Vie hiiri varusteen päälle nähdäksesi tarkemman kuvauksen. Trullinummen hevosilla on myös yhteisiä tarvikkeita (mm. hoitotuotteita, pinteleitä, juoksutustarvikkeita, heijastimia ja kärryjä), jotka löydät täältä.
Varusteista kiitokset EQP:lle ja Kivimetsän varusteelle!

17. kesäkuuta 2015 / Saapuminen Trullinummeen

Pipsu saapui tänään Trullinummeen. Olimme käyneet katsomassa tammaa ja koeratsastamassa sen noin viikko takaperin. Tällä kertaa matkaan lähdettiin ostohousut jalassa ja kuljetuskoppi auton perässä. Olimme vakuuttuneita siitä, että voikko prinsessaponi olisi täydellinen asukki toimintaansa aloittelevaan Trullinummeen!

Ensialkuun koeratsastimme tamman toistamiseen. Poni vaikutti mukavalta ja varmalta kuten aiemmallakin kerralla. Koeratsastuksen jälkeen allekirjoitimme myyntipaperit, pakkasimme tamman traileriin ja suuntasimme kohti kotia. Tamma lastautui hyvin ja jäi tyytyväisen oloisena kuljetuskoppiin. Pipsun kerrottiin olevan hyvä matkustaja ja tämä väite todistettiinkin todeksi noin tunnin kestäneen kotimatkamme aikana. Olimme pari kertaa pysähtyneet tarkastamaan tamman voinnin ja fiiliksen, ja joka kerralla kopissa möllötteli tyytyväisenä heiniään syövä otus.

Trullinummen pihaan kurvattuamme oli alkanut ripsimään hieman vettä. Pipsu pakiteltiin pois traikusta ja tamman annettiin katsella ympäristöään. Voikko tamma katseli ympärilleen melko rennon oloisena, mutta mulkaisi hieman pahasti tallista ulos ampaissutta Musti-tallikissaamme. Uudessa karsinassaan tamma vaikutti tyytyväiseltä, eikä jaksanut tehdä maisemanvaihdoksesta kovinkaan suurta numeroa.

15. huhtikuuta 2016 / Leikkitunti Oberwaldissa

Osallistuimme Oberwaldissa järjestetylle leikkitunnille Pipsun kanssa. Hauskaa oli! Alla osallistumistarina tunnille:

"Harvemmin olen päässyt leikkitunneille, joten olin tietenkin aivan innoissani! Mitenkään suuremmin minua ei kuitenkaan jännittänyt, sillä tiesin, että allani oli rauhallinen ja varma ratsu.

Alkukäynneissä ei ollut mitään ihmeellistä. Pyörittelin Pipsun vetreäksi käynnissä ja ravissa parin laukkapätkänkin kera, ja olimme valmiit päivän koitokseen!

Ensimmäisen leikin aikana Pipsu oli hieman jännittynyt, mutta se rentoutui leikin loppua kohden.

Toinen leikki olikin aika hurjaa! Pyrimme tietenkin karkuun lähinnä käynnissä ja ravissa, mutta kerran karautimme hippaa karkuun melko reippaalla laukkapätkällä! Laukkaan ampaistessamme hieman horjahdin ja melkein tipahdin Pipsun selästä, mutta apinaottein ehdin kammeta itseni takaisin tammani selkään ennen kuin tipahdin kentän hiekkoihin. Horjahdus toki haittasi pakoyritystäni, ja jouduin vaihtamaan hevosta minut kiinni saaneen ratsastajan kanssa.

Kolmannessa leikissä kohtasimme pienen tenkkapoon heti radan alussa. Vaikka Pipsu on melko kiva estehevonen, ei istuntani kaiketi vakuuttanut tammaa, sillä se päätti kieltää pienelle kavaletille. Pienen kannustuksen jälkeen tamma kuitenkin loikkasi esteen yli ja jatkoimme matkaa reippaassa ravissa. Tötsäpujotteluun ja tolpan kiertämiseen hiljensimme hieman vauhtia. Hyppäsin tamman selästä alas vauhdissa, jonka jälkeen kannustin sen reippaassa ravissa takaisin radan alkuun. Saatoimme epähuomiossa liiskata yhden tötsän, mutta mitään en myönnä!

Viimeinen leikki/tehtävä oli melko hauska! Aluksi Pipsu oli aivan hämillään siitä, että ratsastaja istuu väärin päin sen selässä, mutta ihan kelpo voltteja saimme loppupeliin aikaiseksi.

Hauskaa oli! Pipsukin vaikutti nauttivan tehtävistä, jotka toivat hieman vaihtelua normaaleihin ratsastuslenkkeihimme."

Kommentti: "Suoriuduitte Pipsun kanssa tunnista upeasti, vaikka liitskaantuneitten tötsien tapaus jäi vielä mysteeriksi. Teksti oli erittäin sujuvaa ja eläväistä, sitä oli ilo lukea. Huoleton tunnelma välittyi tekstistä erittäin hyvin. Huutomerkkejä oli mielestäni hieman liikaa, mutta ne olivat kuitenkin sopivissa kohdissa, joten ne eivä häirinneet pahasti. Kiitos hirmuisen paljon osalistumisesta ja tervetuloa uudelleen!"

28. huhtikuuta 2016 / Tarinakilpailuissa Funfair Poniesissa (tarina #1)

Osallistuimme Pipsun kanssa Funfair Poniesissa järjestettyihin KRJ:n alaisiin koulukilpailuihin. Edustimme tamman kanssa helppo C-tasoisessa luokassa, jossa sijoituimme ensimmäisiksi kahden kilpailijan joukosta! Alla voittajatarinamme:

"Hölkkäilimme Pipsun kanssa juuri keskihalkaisijalla valmistautuen alkutervehdykseen, kun sivusilmällä huomasin suuren tilausajo-linjurin kaartavan tapahtumapaikalle. Tähän sillä hetkellä enempää reagoimatta jatkoin kuitenkin tervehdyksen jälkeen tammani kanssa reippaaseen askllajiin ja kohti seuraavaa tehtävää, kun bussista alkoi valua ulos lauma kovaäänisesti kälkättäviä ihmisiä. Pipsu ei tuntunut olevan moksiskaan, vaikka edelleen kuuluvasti kääkättävän turistilaumaksi osoittautuneen ihmismassan rantautuessa kouluradan viereen, vaan suoritti pyytämäni tehtävät omaan kuuliaiseen tapaansa. Edes järkyttävä salamavälke ei tamman menoa haitannut, kun turistit (jotka myöhemmin tiedusteltuna osoittautuivat korealaisiksi) alkoivat räpsiä valokuvia suorituksestamme tuttuun aasialaiseen pyllistys- ja kyykkäystyyliin. Kun suorituksemme vihdoin päättyi salamavalojen välkkeen samalla hieman laantuessa, olivat turistit varmasti ottaneet kuvia parin muistikortillisen verran. Pipsu jäi vielä poseeraamaan kuvaajille kouluaitojen sisäpuolelta poistuttuamme, poseeraten parhaansa mukaan."

(Tehtäväkuvaus: Kesken kilpailusuorituksesi paikalle pöllähtää bussilastillinen korealaisia turisteja, jotka alkavat salamat viuhuen kuvata sinua ja ratsuasi salamakuvauskielloista piittaamatta. Miten ratsusi reagoi, kun salamavalot alkavat välkkyä? Säikähtääkö ratsusi salamoita toden teolla vai nauttiiko se kenties hetkestään parrasvaloissa yltäen suorituksista parhaimpaansa?)

01. elokuuta 2016 / Pipsun esikoisvarsa Neli syntyi!

Mistä näitä varsoja oikein tulee?! Tämän vuoden puolella meille oli syntynyt jo kaksi suomenhevosvarsaa ja tänään Pipsu pyöräytti ratsuponivarsan laitumelle.

Pipsu oli astutettu Hervannan Oriasemalla asuvalla hollantilaisella ratsuponilla, Mickey van Weimaranerilla. Kyseessä oli komea ja melko kookas ruunnikonpäistärikönkimo ori, jonka toivoin periyttävän päistärikköyttä tai edes kimoutta varsalle.

Pipsun esikoisvarsa syntyi melko lailla tismalleen laskettuna aikanaan, eli heinä-elokuun vaihteessa. Tiineysaika oli sujunut hyvin ja ongelmitta. Synnytyskin lienee sujuneen ilman ongelmia. Olin aamusella menossa tarkastamaan hevosia laitumelle ja täyttämään niiden vesiastiaa, kun huomasin Pipsun ja sen vastasyntyneen varsan laitumen kauimmassa nurkassa. Varsa oli syntynyt aivan hetki sitten ja Pipsu oli juuri nousemassa ylös, kun menin tarkastamaan kaksikon kuntoa.

Pipsu vaikutti erittäin äidilliseltä ja ruunikko tammavarsa pyrki jaloilleen saman tien. Tarja oli ajanut Vatun ja Hämyn kauemmas, ja nuori tammakaksikko olikin tyytynyt jatkamaan laidunnusta laitumen vastakkaisella laidalla, välillä uteliaasti Pipsua ja varsaa tarkkaillen. Tarja oli jäänyt hieman lähemmäs kaksikkoa ja seurasi varsomista ja varsan ensiaskelia tarkkaavaisena, välillä pari ruohonkortta suuhunsa napaten.

Tarkistin Pipsun ja varsan kunnon, molemmat näyttivät erittäin hyvinvoivilta. Jälkeisetkin irtosivat pian tamman noustua ylös ja noukin ne talteen muovipussiin, jonka kävin hakemassa traktorista. Seurailin tamman ja varsan menoa hetken kauempaa, ennen kuin jatkoin laidunkierrosta. Myöhemmin päivällä tulimme katsomaan varsaa Villen ja illansuussa Kaisan kanssa. Varsan nimeksi oli päätetty antaa Nelinde, mutta kutsumme tätä nyt jo kovin touhukasta tapausta Neliksi.

14. huhtikuuta 2018 / Esteratsastusta Auburnissa (tarina #2)

Pipsu osallistui muutaman muun trullislaisen kanssa Auburnissa järjestettyihin Kevätkarnevaaleihin. Kevätkarnevaalien ensimmäisenä viikonloppuna luvassa oli este- ja kouluratsastusta. Pipsu nähtiin 80cm esteratsastusluokassa, jossa tamma starttasi kolmantena ja sijoittui 16 osallistujan joukosta nippa nappa palkintosijojen ulkopuolelle neljänneksi. Sijoitukset arvottiin ja jokainen osallistuja sai kommentin suorituksestaan, joiden pohjalta ratsukon tuli kuitata osallistuminen määrittämättömän mittaisella tarinalla. Alla kuittauksemme Pipsun suorituksesta:

"Meillä on jostain syystä ollut Pipsun kanssa aina hieman hankaluuksia kisatilanteissa. Tänään löysimme kuitenkin yhteisen sävelen ja teimme perusradalla puhtaan ja kaikin puolin hyvän suorituksen. Voikko prinsessaponini eteni radalla oikein mielellään ja väläytteli varmaankin hienoimpia hyppyjä ikinä. Hyvä tatsi säilyi myös uusintakierroksella, jolla onnistuimme niinikään tekemään puhtaan suorituksen. Pipsukin vaikutti suorituksensa päätteeksi oikein tyytyväiseltä ja iloiselta, ja syytä olikin!"

Järjestäjän kommentti suorituksesta: "Puhdas suoritus myös uusinnasta!"

28. elokuuta 2018 / Geenitestailua

Olin jokin aika sitten ottanut Pipsulta jouhinäytteitä, joiden avulla halusin selvittää tamman geneettisen värin. Mitään suuria yllätyksiä en jaksanut testiltä odottaa, sillä mitään kovin ihmeellisen värisiä tapauksia tamman suvussa ei ollut. Kun geenitestin tulokset tänään tulivat, oli tulos seuraavanlainen: ee/Aa/nCr.

02. syyskuuta 2018 / Rate My Ponyn ensiarvostelussa

Koko Trulliksen poppoo käväisi tänään uudessa Rate My Ponyssa arvioitavana ensiarvostelussa. Pipsun osalta tämänpäiväinen arviointi sujui hieman heikohkosti, tamman palatessa kotiin palkinnolla 2 Star Prospect. Pisteitä voikolle poniinille kertyi 849/1900.

Rakenteestaan tamma sai 39%. Pää, kaula ja etuosa rankattiin kohtalaisiksi (38p.), runko ja takaosa heikoiksi (vain 2p.), jalat ja kaviot hyviksi (78p.). Luonteestaan tamma sai heikohkot 44%. Rohkeus rankattiin kohtuulliseksi (32p.), kuuliaisuus (13p.) ja herkkyys (18p.) heikoiksi, tempperamentti erinomaiseksi (96p.) ja älykkyys hyväksi (61p.).

Liikkeistään Pipsu sai 57%. Käynti (49p.) ja laukka (32p.) olivat kohtalaisia, ravi erinomaista (90p.). Tamman kaikki taidot rankattiin kohtalaisiksi: nopeus 50p., kestävyys 31p., ketteryys 37p., hyppytekniikka 44p., kokoamiskyky 36p. ja voima 34p.

Tilaisuuden ratsastettavuuskokeesta tamma sai 47 pistettä ja maininnan kohtalainen. Käytöksestään tilaisuuden aikana Pipsulle kertyi pisteitä 61 ja maininta hyvä.

28. huhtikuuta 2019 / Terapiahevosten klinikalla (kutsu)

Pipsu ja Mussu osallistuivat tänään Orange Woodissa järjestettyyn terapiahevosten klinikkaan. Päivä aloitettiin esiarvioinnilla ja ratsastuskokeilla, joihin Pipsun matka tällä kertaa tyssäsi. Esiarvioinnista, jossa hevosen soveltuvuus terapiahevoseksi arvioitiin luonteen perusteella, tamma sai vaatimattomat 2/5 pistettä. Etenemistä varten pisteitä olisi vaadittu vähintään kolme. Heikko pistemäärä kieltämättä ehkä hieman yllätti itseni, mutta luotamme asiantuntevan raadin näkemykseen. Ratsastuskokeessa arvioitiin hevosen palvelualttiutta, apujen vastaanottavuutta, kärsivällisyyttä sekä sekalaisiin apuihin reagointia. Tästä osiosta Pipsu sai hienosti täydet viisi pistettä, mutta heikkojen esiarviointipisteiden vuoksi tämä ei riittänyt jatkoon. Täysin tyhjin käsin tilaisuudesta ei kuitenkaan tarvinnut palata kotiin, sillä tamma sai osallistumistodistuksen klinikasta.


25. lokakuuta 2020 / Joonaksen ensimmäiset kenttäkilpailut

Joonas oli muutama kuukausi sitten saanut äidiltään luvan alkaa valmentautua aktiivisesti Pipsun kanssa. Kaksikon yhteistyö olikin lähtenyt hioutumaan ja edistystä oli tapahtunut huimasti. Pipsukin oli paremmassa fyysisessä kunnossa kuin mitä se oli viime vuosina ollut, kun tamma sai vihdoinkin säännöllistä liikuntaa useasti viikossa. Joonaskin oli alkanut pitää aikaisemmin pojan mielestä niin kovin tylsän tasaisesta tammasta, vaikka edelleen ajoittain poika väläytteli toiveita päästä ratsastamaan tallin vauhdikkaammilla ja vaativammilla ratsuilla - tähän ei kuitenkaan ollut lupaa tippunut, vaihtelevasti joko Tinun tai Joonaksen äidin toimesta. Kilpailuihinkin poika oli jo pitkään kinunut ja vihdoinkin äiti oli siihen luvan antanut, joten Joonaksen ja Pipsun tiet veivät tänä viikonloppuna kenttäkilpailuihin.

Joonas oli ollut monesti Tinun ja Kaisan mukana kilpailuissa katsomassa ja avustamassa, joten kilpailupaikan rutiinit olivat tälle jo tuttua kauraa. Hieman jännitystä oli kuitenkin ilmassa perjantaina, kun kilpailut starttaisivat kouluratsastuskokeella helppo C -tasolla. Ratsukko suuntasi hieman haparoiden radalle ja alkutervehdyksessä normaalisti kovin äänekäs ja rämäpäinen Joonas vaikutti jopa hieman ujolta. Kaksikko aloitti radan hieman epävarmasti, mutta lopulta Joonas vaikutti jo huomattavasti itsevarmemmalta, minkä ansiosta ratsukon yhteistyökin rupesi rullaamaan paremmin. Mikään täydellinen suoritus se ei ollut, mutta suoritus riitti toiseen sijaan viiden ratsukon joukosta. Kun kaksikko palasi radalta taustatiiminsä luo, Joonas oikein säteili onnesta ja tyytyväisyydestä. Pipsu sai paljon taputuksia ja muutaman porkkanan sekä Joonakselta oikein tarkan ja huolellisen harjauksen.

Lauantaina vuorossa olivat rataesteet 50cm tasolla. Joonas ja Pipsu olivat hypänneet kotioloissa korkeampiakin, joten korkeuden puolesta rata ei ollut heille vaikea. Edellisen päivän onnistunut koulusuoritus oli tuonut Joonakselle huimasti lisää itsevarmuutta ja poika lähtikin esteradalle hyvillä mielin. Pipsu vaikutti mukavan vireältä ja kaksikon meno näytti hyvältä jo verryttelyalueella. Radalla ratsukkoa ei pidätellyt mikään - Pipsu kiisi Joonaksen alla huimaa vauhtia pojan ohjatessa tamman varman oloisena esteeltä esteelle. Kanssakilpailijoilla ei ollut mitään mahdollisuuksia päihittää Joonaksen ja Pipsun hurjaa suoritusta, joten kaksikko nappasi toisesta osakilpailusta ensimmäisen sijan.

Sunnuntaina, viimeisenä osakilpailupäivänä, Pipsu vaikutti aamulla hieman laiskalta ja ehkä väsyneeltäkin - se oli antanut kaikkensa kahtena ensimmäisenä päivänä. Maastoesterata ei olisi korkeudeltaan kovin haastava - vain 40cm - mutta reitti vaikutti hieman mutaiselta. Joonas oli turhankin itsevarmana liikkeellä aikaisempien päivien onnistumisten johdosta, minkä vuoksi hän ratsasti Pipsua ehkä turhankin reippaalla otteella radalla. Väsähtänyt Pipsu teki kuitenkin parhaansa, mutta yksi kielto kaksikolle tuli kolmanneksi viimeisellä esteellä. Joonas oli tuonut tamman turhan tiukkaan lähestymiseen, eikä tamma tässä mielentilassa jaksanut lähteä hyppäämään huonosta kulmasta. Lopulta kaksikko sijoittuikin neljännelle sijalle, mikä oli Joonakselle tietenkin hieman vaikea asia niellä. Aikaisempien päivien ilo vaihtui kiukuksi, itkuksi ja pettymykseksi.

Taustatiimi teki parhaansa tsempatessaan ja lohduttaessaan maansa myynyttä Joonasta. Pipsukin yritti tökkiä vierellään itkevää poikaa, aivan kuin lohduttaakseen. Kun luokan kokonaistulokset pian julkistettiin, muuttui Joonaksen suru kuitenkin jälleen iloksi - he olivat Pipsun kanssa sijoittuneet toisiksi! Joonas kuivasi kyyneleensä ja nousi takaisin Pipsun selkään, minkä jälkeen kaksikko suuntasi kohti palkintojenjakoa.

Isoin ruusuke © Equestrian PRO

21. kesäkuuta 2021 / Huh hellettä!

Helleaalto oli saapunut Suomen ylle ja mittarin elohopea kipusi päivän pahimpaan aikaan jopa hieman reiluun +30 celciusasteeseen. Hevoset olivat kerääntyneet kesälaitumillansa puiden alle suojaan porottavalta auringolta. Sopu sijaa antaa - tai sitten ei, tuumasivat suuremmalla laitumella laiduntavat tammat. Tinu oli tehnyt etätöitä yläkerrassa, kun avoimesta ikkunasta kantautui hirveää älämölöä laidunten suunnasta. Koska ikkunasta ei nähnyt laitumille saakka, hän päätti lähteä tarkistamaan tilannetta.

Tinu saapui tammojen laitumelle, muttei ensin havainnut mitään tavallisesta poikkeavaa. Möykkä oli jo loppunut ja tammat seisoivat silmät puoliummessa suuren tammen oksien alla puun tarjoamassa varjossa. Tarkemmin laumaa katsoessa Tinu kuitenkin huomasti Pipsun ryntäässä tuoreen vekin. Pipsun luo saavuttuaan ja vammaa tutkiessa ilmeni kuitenkin, ettei mikään kovin iso haava onneksi ollut kyseessä. Kaikki pörriäiset kuitenkin näyttivät löytävän tiensä haavan luokse alta aikayksikön ja Pipsu vaikutti selkeästi ärsyyntyneeltä tästä. Tinu kipaisikin hakemassa tallista hieman pihkasalvaa sekä kostean sienen, jolla pyyhkäisi ensin haavasta liat pois ennen pihkasalvan levittämistä. Pipsu seisoi koko toimenpiteen ajan kärsivällisesti paikoillaan.

Kun Pipsun haava oli hoidettu, tamma jäi hetkeksi Tinun vierelle rapsutettavaksi. Tammalla oli jonkin verran ötökänpuremia etenkin juuri ryntäiden seudulla, joten tältä alueelta rapsuttelu oli tamman mielestä erittäin mukavaa. Jossakin vaiheessa Pipsun rapsutuskiintiö tuli täyteen ja tamma siirtyi rauhallisesti hieman sivummalle torkkumaan. Koska muut tammatkaan eivät osoittaneet naiseen mitään kiinnostusta, tämä päätti siirtyä takaisin sisälle töidensä pariin.

28. elokuuta 2021 / Kalla CUP Leo ja Virgo (kutsu)

Lähdimme muutaman hevosen voimin kilpailemaan Auburn Estatesiin, jossa kilpailtiin 20.-22.8. sekä 27.-28.8. Kalla CUPin kolmas osakilpailu. Joonas lähti kilpailemaan luonnollisesti Pipsun kanssa, mutta sai tällä kertaa kilpailla myös Pipsun tyttären, emäänsä hieman eloisamman Nelin kanssa. Pipsu olisi kuitenkin virallisesti Joonaksen ykkösratsu näissä kisoissa ja Nelillä vain lähdettäisiin kokeilemaan, josko kaksikko pärjäisi kotikentän lisäksi myös kilpailuissa ja Pipsu saisi siirtyä hiljalleen eläkkeelle.

Joonas ja Pipsu aloittivat kilpailurupeamansa 20.-22.8. kenttäratsastuksella tulokasluokassa, jossa ratsukolle oli valittu tasoksi tutustumisluokka. Ensimmäisenä kilpailupäivänä, perjantaina, ratsastettiin kouluratsastuskoe tasolla helppo C. Joonas oli selkeästi hieman jännittynyt eikä Pipsukaan ollut ihan parhaimmillaan, joten ratsukko sai suorituksestaan tulokseksi 65,00 %. Ratsukko sijoittui 23 osallistujan joukosta sijalla 13. Lauantaina kilpailtiin maastoesteillä (90 cm / 1 500 m), eikä ratsukon yhteistyö valitettavasti tänäänkään luistanut ehkä ihan toivotulla tavalla. Tulos oli 5,6 virhepistettä ja 16. sija. Maastokokeen jälkeen Joonas ja Pipsu olivat välituloksissa sijalla 14, eli puolen välin tienoilla. Tästä harmistuneena Joonas lähti sunnuntain rataesteille (90 cm) turhankin suurella näytön halulla, ratsastaen Pipsua ajoittain epävarmasti, mutta välillä toisaalta aivan liian uhkarohkeasti. Pettymys paistoi Joonaksen kasvoilta radan ja 10 virhepisteen jälkeen, eikä tieto siitä, että kaksikko oli sijoittunut rataesteosuudella toisiksi viimeiselle sijalle, helpottanut asiaa yhtään. Kokonaistuloksissa Joonas ja Pipsu sijoittuivat 16. sijalle (50,6 vp) mikä oli paremmin, kuin poika oli ajatellut, vaikkei Joonaksen voi sanoa kovin tyytyväinenkään sijoitukseensa olleen.

Perjantaina 27.8. Joonas ja Pipsu olivat jälleen Auburnissa kilpailemassa, tällä kertaa esteiden juniorimestaruusluokassa 90 cm tasolla. Vaikka Joonaksella oli vielä muistissa edellisen viikon pettymykset kenttäratsastuksen osalta, lähti hän esteradalle motivoitunein mielin. Joonas ja Pipsu starttasivat luokan ensimmäisinä, mikä kuitenkin toi hieman lisäjännitystä radalle, joka ei lopulta sujunut ihan toivotulla tavalla, vaikka Joonas huomattavasti viimeviikkoista siistimmin ratsastikin. Ratsukko keräsi radalta kahdeksan virhepistettä ja sijoittui lopulta sijalle 29 yhteensä 32 ratsukon joukosta. Joonas ratsasti tässä luokassa myös Nelillä. Heidän suorituksensa sujui onneksi paremmin ja ratsukko eteni uusintaan asti.

Lauantaina 28.8. vuorossa oli kouluratsastus. Joonas ja Pipsu osallistuivat jälleen juniorimestaruusluokkaan, joka kilpailtiin helppo B -tasolla. Joonas ja Pipsu starttasivat jälleen luokan alkupäässä ja tällä kertaa poika malttoi keskittyä ratsastamiseen ja oikeasti kuuntelemaan ratsuaan. Täydellinen suoritus ei tietenkään ollut, mutta Pipsu väläytteli hienoimpia liikkeitä mitä siltä oli hetkeen nähty. Myös tuomarit huomasivat ratsukon selkeästi aikaisempaa paremman yhteistyön. Joonas ja Pipsu saivat radastaan tulokseksi 70,876 % ja he sijoittuivat luokassa toiselle sijalle 25 ratsukon joukosta. Kotiin viemisiksi ratsukko sai hienon sinisen ruusukkeen.

30. syyskuuta 2021 / Virtuaalihevosten Fiilisarvostelussa

Pipsu osallistui tänään Virtuaalihevosten Fiilisarvostelun 5. arviointitilaisuuteen. Tamma suoriutui reissusta paremmin kuin osasimme odottaakaan ja se palkittiin ensimmäisellä palkinnolla. Alla vielä tarkemmin tamman pisteet ja tuomareiden (ScrewDriver ja Anne) sanalliset kommentit.

Luonne ja kokonaisuus - max 25p: 24 + 25
Kuvat ja visuaalisuus - max 25p: 20 + 19
Aktiivisuus max - 25p: 23 + 25
Suku ja jälkeläiset max - 25p: 16 + 20
Yhteensä 172 pistettä, keskiarvo 86 pistettä = VFA1

Oikein soma pienen perheen ponitamma, jonka sivuja oli ilo käydä läpi. Valokuvagalleria on ihanan realistinen, samoin tamman aktiivisuuskalenteri. Myös historiateksti oli oikein hauska. Ulkoasu tuppasi bugimaan pariin otteeseen, joka haittasi hieman sivujen selaamista. - Aivan ihana lempinimi, joka luo heti söpön ja kipakan kuvan ponista. Kauniit kuvat, joissa arkisen aherruksen tuntua! Päiväkirja on selkeää luettavaa ja palkinnot kuvina antavat mukavan sävyksen. Rakastuin tähän poniin täysin!

14. helmikuuta 2022 / Ystävänpäivän Värinäyttelyt (kutsu)

Pipsu osallistui tänään Orange Woodissa järjestettyihin ystävänpäivän värinäyttelyihin. Tamma osallistui prisma-luokkaan, joka oli avoinna voikoille, cremelloille, tiikerinkirjaville, päistäriköille, hallakoille ja kaikille muun värisille.

Osallistujia luokassa oli 20. Ensimmäiseltä arvostelukierrokselta pääsi jatkoon 10 osallistujaa, Pipsu mukaan lukien. Lisäksi tamma sai Kunniapalkinnon Tuomarin Suosikki ja pääsi ehdolle Kirjavin Galleria-kunniapalkinnolle. Toinen arvostelukierros oli yleisöäänestys, josta Pipsu sai toisen semifinaalin osallistujista vähiten ääniä (3 ääntä), eikä näin ollen jatkanut finaaliin. Yleisöäänestykseen pääsy ja Tuomarin Suosikki-kunniapalkinto olivat kuitenkin jo erittäin hyviä suorituksia.

Pipsu ikääntyy satunnaisesti. Tamma on ikääntynyt 14-vuotiaaksi asti niin, että n. 4kk=1a.

1-vuotias - 15.06.2012
2-vuotias - 15.10.2012
3-vuotias - 15.02.2013
4-vuotias - 15.06.2013
5-vuotias - 15.10.2013
6-vuotias - 15.02.2014
7-vuotias - 15.06.2014
8-vuotias - 15.10.2014
9-vuotias - 15.02.2015
10-vuotias - 15.06.2015
11-vuotias - 15.10.2015
12-vuotias - 15.02.2016
13-vuotias - 15.06.2016
14-vuotias - 15.10.2016
15-vuotias - 06.10.2017
16-vuotias - 02.09.2018
17-vuotias - 02.09.2019
18-vuotias - 30.07.2020
19-vuotias - 21.06.2021
20-vuotias - 10.05.2022
21-vuotias - 10.05.2023
22-vuotias -
23-vuotias -
24-vuotias -
25-vuotias -
26-vuotias -
27-vuotias -
28-vuotias -
29-vuotias -
30-vuotias -