Hirttivaara

Hirttivaaran Tuli-Valo


© Narien vapaat (rakenne & pää) & VRL-04373 (liike)

Nimi: Hirttivaaran Tuli-Valo "Tulio" Kasvattaja: Hirttivaara, VRL-05594
Rotu, sukupuoli: suomenhevonen, ori Omistaja: Hirttivaara, VRL-05594
Säkä, väri: 157cm, ruunikko (Ee, Aa)
Syntymäaika, ikä: 11.03.2021 FI, 5v (ikääntyminen) Painotuslaji: yleisratsastus
Rekisterinumero: VH21-018-0362 Koulutustaso: KO. vaativa B, VALJ. noviisi, työajo
Saavutukset: KTK-II, SV-I, KV-I

VIRTUAALIHEVONEN / A SIM-GAME HORSE

SV-I, kesäkuun 2021 tilaisuus (2v)
(rakenne 7,6; suku 10; käytös 10 + 7,25: yht 34,85; tilaisuuden paras 2v)
KV-I, joulukuun 2021 tilaisuus (4v)
(rakenne 8; laukka 4; ravi 4; käynti 2; ratsastettavuus 3; lisäpisteet 6; suku 19: yht 46)

II-palk. VSR:n rotunäyttelyssä 31.10.2021 (Aikuiset orit, 11/24)

KTK-II, heinäkuun 2021 tilaisuus (R)
(18 + 18 + 18 + 18 = 72)

Hirttivaaran Tuli-Valo syntyi eräänä maaliskuisena iltana keskelle takatalven kipakoita pakkasia. Vaikka kovasti toivottua erikoisväristä ja suurimerkkistä ori Tuliosta ei tullutkaan, on se silti erittäin komea poika ja toivottu edustamansa orilinjan jatkaja.

Hoitotilanteissa Tulio on ihan peruskiltti tapaus. Ori antaa suorittaa arkistet hoitorutiinit pääsääntöisesti ihan nätisti. On kuitenkin huomioitava, ettei ori pidä liian kovakouraisesta harjaamisesta esimerkiksi mahan alta tai jaloista. Muutenkaan Tulio ei juurikaan tykkää olla harjattavana, joten arkena oria harjataan vain sen verran kuin on tarvis. Kilpailuihin orin tarkempi puunaaminen on satunnainen, mutta pakollinen paha. Kengittäjällä ja Tuliolla harvemmin on ongelmia keskenään, mutta eläinlääkärin piikit eivät ole orin mieleen sitten ollenkaan. Karsinakäytökseltään Tulio on siisti, se ei sotke ja syö heinänsä viimeistä kortta myöten.

Taluttaessa Tulio kävelee taluttajan vierellä ylväästi ja reippaasti. Karsinasta ja etenkin tarhasta liikkeelle lähdettäessä ori voi ottaa muutaman entistä rivakammankin askeleen, mutta rauhoittuu kyllä kulkemaan tasaista tahtia taluttajan vierelle, kunhan tämä ei ole heti roikkumassa riimunnarussa. Tarhaan päästettäessä ori malttaa odottaa narun irrottamista melko kuuliaisesti eikä tarhasta hakiessakaan yleensä ole suuria ongelmia.

Ratsuna ori on osaava, muttei aivan aloittelijoiden hevonen. Orilla on laadukkaat liikkeet ja se on melko kuuliainen, mutta toisaalta ori harmistuu helposti turhaan heiluvasta pohkeesta. Muuten ori kyllä sietää epäselviäkin apuja, mutta orin tyytymättömyyden voi tällöin nähdä kyllä selkeästi. Ajossa Tulio on komea näky, oli se sitten valjakkokärryjen edessä tai työvaljaissa. Ajossa ori kuuntelee erittäin hyvin etenkin ääniapuja. Lisäksi ori rakastaa maastoilua, etenkin pitkiä ja rauhallisia käyntilenkkejä. Maastoratsuna Tulio onkin oikein etevä kaveri.

Tulio matkustaa ihan asiallisesti, jos sillä on tarjolla heinää matkan ajan ja joku rauhallinen kaveri mukanaan. Helposti hermoilevaa matkaseuraa ori ei siedä. Kilpailupaikoilla Tulio käyttäytyy pääasiassa ihan asiallisesti, mutta saattaa aluksi hieman kerätä kierroksia liian lähelle tulevista muista hevosista.

Suku

i. Hirttivaaran Tuli-Haave
VH17-018-0962 / rnvkk sh 159cm
yleispainotus (heA / 100cm / vaativa / työ)

VIP MVA Fn, KTK-III, SLA-I, TYH-II, SV-II, KV-I
ii. Hirttivaaran Tulilintu
VH16-018-0818 / vkk sh 159cm
SLA-I, TYH-I, SV-II, KV-II, EV-II
iii. Hirttivaaran Tulikukka
VH14-018-0753 / vrt sh 158cm
SLA-II, TYH-III, YLA2, SV-I
iie. Helavalkee
VH15-018-1005 / vkk sh 161cm
ie. Fiktion Kesähaave
VH15-018-0744 / trn sh 158cm
VSN Ch, KTK-III, SV-I, KV-III
iei. Maanan Kauhistus
VH13-018-0736 / prt sh 154cm
KTK-III, SLA-II, KRJ-I, ERJ-III, YLA2, Jälk. C
iee. Susikallion Suvitoive
VH15-018-0274 / trn sh 159cm
e. Hirttivaaran Välke
VH16-018-1677 / rn sh 158cm
koulu- & valjakkopainotus (vaB / vaativa)

KTK-III, SLA-II, SV-II
ei. Moon Valonkantaja
VH12-018-0072 / prn sh 150cm
eii. Kivikylän Aamos
VH11-018-0259 / rt sh 150cm
eie. Jäpäkän Vanni
VH11-018-0072 / rn sh 155cm
KRJ-II, YLA2
ee. Hirttivaaran Vilmaus
VH13-018-0635 / vrt sh 155cm
eei. Hirttivaaran Velmu-Tähti
VH12-018-1198 / vrt sh 155cm
SLA-I
eee. Huvin Vilna
VH12-018-0853 / rt sh 154cm
SV-II

Isälinja: Hirttivaaran Tuli-Haave - Hirttivaaran Tulilintu - Hirttivaaran Tulikukka - Tulikello - Usvatuulen Revontuli (5)
Emälinja: Hirttivaaran Välke - Hirttivaaran Vilmaus - Huvin Vilna - Metsäkartanon Vioola - Mesimarja (5)
Sukukatokerroin: 1

Tuliolla on tasan viisi polvea sukua.

Muita palkittuja sukulaisia mm.

iiei. Koistilan Nemo VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I
iiee. Ryövärin Mysteerimiina KRJ-I

eiii. Lakean Eevert VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I, KRJ-I, YLA2
eiee. Virnan Varini KTK-III, SLA-II, KRJ-II, YLA2, VSHK-B

eeei. Huvin Uniikki KTK-III, SLA-II, KRJ-I
eeeie. Severiina SLA-II, KRJ-II, YLA2
eeee. Metsäkartanon Vioola KTK-III, SLA-II, KRJ-II

Periyttäminen

Nopeus ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Rohkeus ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆
Kestävyys ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Kuuliaisuus ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆
Hyppykapasiteetti ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ Temperamentti ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆
Ketteryys ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Herkkyys ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆
Liikkeet ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Lue lisää

Jälkeläiset

⚜ 02.12.2021 sh-o. Hirttivaaran Tulikaste, Hirttivaaran Kalma

Kilpailukalenteri

Näyttelyt

 • 07.12.2021 NJ kutsu Suomenhevosorit, tuom. alaera -- 2/12 irtoSERT

Porrastetut kilpailut

Porrastettujen ominaisuuspisteet & kilpailustatistiikka
tila: kilpailee

 • KRJ kouluratsastus / kilpailee
  maksimitaso: 5
 • VVJ valjakkoajo / kilpailee
  maksimitaso: 3

TYH:n alaiset sijoitukset

 • 20.12.2021 TYH kutsu Veto -- 7/83
 • 21.12.2021 TYH kutsu Käyttöajo -- 1/84
 • 22.12.2021 TYH kutsu Veto -- 2/83
 • 23.12.2021 TYH kutsu Kyntö -- 3/85

VSR:n alaiset sijoitukset

 • 31.08.2021 VSR kutsu Vaativa B -- 2/33 (VSR-cup)

Hoito-ohjeita

☙ Tarkista karsina & tarhaus täältä.
☙ Talvisin loimiklippaus.
☙ Sidottava kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi.

☙ Riimu jää päähän tarhauksen ajaksi.
☙ Ketju tarvittaessa turvan yli taluttaessa.
☙ Kovalla sateella ja pikkupakkasilla sadeloimi, kovemmilla pakkasilla toppaloimi, villaloimi tarvittaessa jos hikinen liikutuksen jälkeen.

☙ Ratsastetaan mahdollisimman paljon enkkusuitsilla ja kolmipaloilla.
☙ Enkkusuitsissa ei tarvitse käyttää turparemmiä sileällä ja työajossa.
☙ Koulusuojat kaikkiin jalkoihin tarvittaessa ratsastettaessa ja valjakkoajossa.


Varusteista kiitos EQP, Oddpixel & Sokka Luxuries

Päiväkirja

☙ 30. toukokuuta 2021, Laidunkauden alku
Hirttivaaran hevoset olivat saaneet totutella vihreään heinään pikkuhiljaa kuluneen kuukauden aikana. Viimeisen viikon keli oli ollut hieman vaihtelevampi ja vettä oli tullut välillä enemmän kuin tarpeeksi, mutta nyt ennustuksissa luvattiin jo muutosta parempaan. Koska kelit vaikuttivat sopivan suotuisilta ja laitumetkin olivat ennättäneet kuivahtaa, oli aika päästää tallin nuoremmat orit laitumelle. Laidunkauden jälkeen Tulio rupeaakin olemaan jo sen ikäinen, että sen kanssa aletaan pikkuhiljaa harjoitella ratsuhommia ja laittaa satulaa selkään.

Toukokuun viimeisenä sunnuntaina orit saivat heinät ja väkirehut karsinoihinsa. Nuoriso oli valmisteltu laidunkautta varten pienentämällä väkirehun määrää ja ottamalla kaikilta kengällisiltä yksilöiltä kengät pois, ihan vain tapaturmien minimoimiseksi. Kun laitumen ruoho aamupäivällä vaikutti sopivasti kuivaneelta, lähdettiin laitumelle lähtevää viisikkoa taluttamaan kohti tallin läheisyydessä sijaitsevaa laidunaluetta. Laitumelle laskettavista oreista viisivuotias Halla olisi vanhin, loput (Pottu, Kalle, Tulio ja Rulla) parivuotiaita.

Lyhyt talutusmatka sujui hyvin ja kaikki orit käyttäytyivät pääsääntöisesti täysin asiallisesti, vaikka kulkuvauhti yltyikin välillä melko rivakaksi. Tulio rauhoittui kyllä lopulta kävelemään ihan asiallista vauhtia, vaikka alkumatkan se mennä puksutti erittäin reipasta tahtia. Laitumen puolella riimujen irrottamista odottaessa ilmassa oli selkeästi pientä malttamattomuutta ja kun vapaus viimein koitti, ampaisi lauma täyttä laukkaa kohti laitumen kaukaisinta päätyä. Kavioista kantautuva melu oli valtava. Läheisen pihattotarhan yleensä niin seesteiset tammatkin intoutuivat ilakoimaan omassa aitauksessaan.

Jonkin aikaa ori jaksoivat ilakoida ja painia keskenään, kunnes yksi toisensa jälkeen ne alkoivat keskittyä syömiseen. Mitään kovin hurjaa välien selvittelyä ei onneksi nähty ja muita hieman vanhempi Hallakin vaikutti tulevan ihan hyvin juttuun nuorempien lajitovereidensa kanssa. Tulio oli melko innokkaana haastamassa etenkin Hallan kanssa ja kaksikko otti mittaa toisistaan vielä hyvän aikaa senkin jälkeen, kun Kalle ja Pottu sekä Rulla olivat jo siirtyneet laiduntamisen pariin.

☙ 13. elokuuta 2021, Saaristolainen työhevosvarsa-arviointi (kutsu)
Aamusella Tulio sekä tallin pari muuta nuorta hevosta, Lilja ja Nella, lastattiin hevoskuljetusautoon. Tammat lastautuivat erittäin kuuliaisesti, aivan kuin ne olisivat matkustaneet koko ikänsä. Tulio hieman arasteli auton kyytiin kipuamista, mutta tammat huomatessaan se hetken aikaa pörisi lastaussillan edessä ja lopulta kipusi parin loikan kautta kyytiin. Mukana matkustavat nuoret neidit oli kuitenkin pian nähty ja eteen ripustettu heinäverkko vaikutti orista kiinnostavammalta. Nella ja Lilja vaikuttivat viileän välinpitämättömiltä. Kun kaikki tarvittava oli mukana, lähdettiin liikenteeseen kohti Saaristoa ja siellä järjestettäviä työhevospäivien työhevosvarsa-arviointia.

Puolipilvinen sää oli vaihtunut matkan aikana hankalaksi. Tuuli oli kova ja vettäkin ripsautteli välillä ihan ihan voimalla maahan. Tulio keräsi hurjasta säästä jonkin verran kierroksia ja oli ajoittain melko haastavasti hallittavissa. Haastavan sään lisäksi nuori ori hieman jännitti vierasta paikkaa ja muita hevosia. Kaiken kaikkiaan ori sai kuitenkin ihan hyvät pisteet - 32 pistettä, joilla irtosi Saariston Hopeavarsa -palkinto. Tulio sai kahdeksan osallistujan joukosta kuudenneksi parhaat pisteet ja hirttivaaralaisten välisessä taistossa hävivi noin kymmenellä pisteellä matkaseuralaisilleen. Alla Tulion saamat pisteet sekä tuomarina toimineen Annen kommentti orista:

(Päivän säätila oli hankala ja vaikutti varsojen esiintymiseen yllättävänkin paljon. Saariston iso estekenttä sai monen varsan tolaltaan ja nähtiin vaikka minkälaista käyttäytymista.)
Sivut, teksti ja kuvat: 18 + Suku: 8 + Liike: 3 + Käyttäytyminen: 3 = 32p
Harmi, että käyttäytyminen ja siitä seurannut liikkuminen kehässä olivat tänään puuttellisia. Hieman säikyllä päällä. Upeat, panostetut sivut ja hienoa jalostustyötä monipuolisista hevosista.

Ikääntyminen

Ikääntyy satunnaisesti.

1-vuotias - 14.03.2021
2-vuotias - 15.05.2021
3-vuotias - 20.07.2021
4-vuotias - 15.10.2021
5-vuotias - 27.12.2021
6-vuotias - 00.00.0000
7-vuotias - 00.00.0000
8-vuotias - 00.00.0000
9-vuotias - 00.00.0000
10-vuotias - 00.00.0000
11-vuotias - 00.00.0000
12-vuotias - 00.00.0000
13-vuotias - 00.00.0000
14-vuotias - 00.00.0000
15-vuotias - 00.00.0000
16-vuotias - 00.00.0000
17-vuotias - 00.00.0000
18-vuotias - 00.00.0000
19-vuotias - 00.00.0000
20-vuotias - 00.00.0000